Дават 2,4 млн. лв. за безплатни ски почивки на учениците

07.12.2022 22:25
Над 37 хил. ученици използват подобни автобуси, за да стигнат до най-близкото си училище.
Сашо Пенов

С 1,7 млн. лв. МОН купува електронни учебници и софтуери за над 1600 училища

Допълнителни 2,4 млн. лв. ще отпусне правителството, за да се платят зимните почивки на учители и ученици по националната програма “Отново заедно”, реши Министерският съвет.

Програмата бе специално създадена през 2021 г. Идеята бе чрез нея да се засили социализацията и общуването между учениците и учителите извън училищната и семейната среда.

Според експертите така ще се

преодолеят последиците от COVID пандемията,

заради която се наложи децата да се обучават дистанционно.

С парите сега ще се финансират 174 училища в 94 общини. Те трябва да покрият шестдневен туристически пакет в размер на 500 лв. на човек, който включва: 5 нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни дейности.

Над 1,7 млн. лв. ще се дадат за електронни ресурси и учебни помагала, които ще бъдат разпределени от Министерството на образованието, в момента начело със служебния министър проф. Сашо Пенов.

Малко над милион от тях ще се разпределят между 1640 общински училища за внедряване на образователни електронни ресурси и съдържание, софтуери за професионално обучение и др.

А с 404 хил. лв. ще се плати интернетът в 1205 образователни институции.

14 по-малко са средищните детски градини и училища (в тях се обучават деца от различни села или градове в околността - бел.ред.) в страната спрямо миналата година - общо 957, отчитат от Министерския съвет. В този тип градини и училища се обучават 17 412 деца и 172 586 ученици.

Пътуващите деца, за които държавата осигурява безплатен транспорт, са 2 609, а учениците до 16-годишна възраст са 37  691. Вчера за превоза им правителството отпусна допълнителни 1,5 млн. лв.

Други

3,75 млн. лв. ще се дадат за превоз на учители,

които работят в различно населено място от това, в което живеят.

Кабинетът отпусна и 1,8 млн. лв. за издръжка на деца от VIII клас, които са били приети в паралелки по специалности, за които се очаква недостиг на пазара на труда.

С 421 610 лв. пък ще се платят компенсациите за септември, които държавата дава на родители, чиито деца не са били приети в общински детски градини или ясли заради липсата на места.

Над 37 хил. ученици използват подобни автобуси, за да стигнат до най-близкото си училище.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>