Политици уважават Габровски, който ги кани на срещи, но без да гласуват кабинет с мандата на ГЕРБ (Обзор)

07.12.2022 22:30
Проф. Николай Габровски започва срещи с партиите, а след 5 дни трябва да върне на президента Румен Радев папката с изпълнен или не мандат.
Христо Иванов от ДБ и Кирил Петков от ПП заявиха, че няма да подкрепят мандат на ГЕРБ.

5 дни преди да изтече срокът, в който проф. Николай Габровски трябва да се върне при президента с папката с имена на кандидати за министри, той стартира консултациите.

Издигнатият от ГЕРБ за премиер - прочут неврохирург, отправи официални покани до парламентарните сили за разговори в два дни.

В четвъртък първи са “Демократична България”, за които на няколко пъти лидерът Бойко Борисов и други водещи фигури от ГЕРБ коментираха, че виждат като най-близък партньор. Уважението си към професора изрази още в понеделник съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Както и готовност да се срещнат, но не и да гласуват за кабинет с мандата на ГЕРБ.

“Казахме, че сме възпитани и ще направим среща, за да му обясним защо не може да го подкрепим - корупционните практики на правителството на Борисов, Габровски представлява и е предложен от ГЕРБ”, каза другият лидер на ДБ ген. Атанас Атанасов.

Очакването Габровски да предложи експертен кабинет нямало да промени мнението им

Борисов обясни преди 2 дни, че медикът има пълна свобода да сглоби правителство и ако стане премиер, няма да пита него или ГЕРБ за действията си.

БСП също демонстрира уважение към неврохирурга, но няма да гласува за правителство с мандат на ГЕРБ и това е официално решение на пленума. То важи и за мандат на ДПС или “Възраждане”.

“Ще отидем от уважение към него, за да му кажем три изречения: Няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ.

Благодарим. Довиждане”,

заяви Корнелия Нинова. БСП са втората поканена партия в четвъртък, последна е “Български възход”.

В петък сутрин Габровски чака “Продължаваме промяната”.

“Да се фокусира върху партиите, които биха осигурили подкрепа за евентуален кабинет, който да оглави”, посъветва Асен Василев професора. След това ще обсъдим нашите 16 политики, добави бившият финансов министър, но и “Промяната” отказва подкрепа.

И ДПС са в петък, засега от тях няма коментари, но лидерът Мустафа Карадайъ още не се бе върнал от САЩ.

Последни са “Възраждане”. “Не е важно дали е Габровски, или Борисов, важни са политиките. Тези на ГЕРБ ги видяхме, както и гласуванията им в НС като подаряването на оръжие и пари за нови чертежи за F-16, еврото и американското ядрено гориво”, отсече Костадин Костадинов. Партията му е единствената, която открито призовава за извънредни избори.

Проф. Габровски има пълно право да си организира срещите, а от ГЕРБ само помогнали за поканите, обясни Борисов. Лидерът на ГЕРБ дори видя знак, че парламентът може да произведе редовно правителство, макар и не с техния мандат.

“Хубаво е, че доколкото разбрах, ДБ и БСП ще проведат срещи. Това отваря разговор при евентуален 2-и или 3-и мандат”, заяви Борисов. Според него диалогът станал възможен именно защото партията му номинира непартиен кандидат за премиер.

Бившият президент Плевнелиев пък похвали Борисов, че “натрупал мъдрост да даде крачка назад, да потисне собственото си его, да се поучи от собствените грешки и да даде път на безспорни ерудити, хора с неопетнена репутация и смелост да направят нещо за държавата”.

Бойко Борисов доволен, че БСП

и ДБ ще се видят с професора -

станало, защото ГЕРБ намерили

непартиен кандидат за премиер

Проф. Николай Габровски започва срещи с партиите.

От ДБ и ПП заявиха, че няма да подкрепят мандата на ГЕРБ.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>