Депутатите приеха: И двата антикорупционни законопроекта продължават

07.12.2022 13:40 Павлета Давидова
Йордан Цонев

БСП не подкрепи текстовете, предложени от бившия депутат на социалистите и настоящ правосъден министър Крум Зарков

И двата законопроекта, предвиждащи промени в антикорупционното законодателство, на Министерския съвет и на "Продължаваме промяната" продължават напред, решиха депутатите. След Повече от 3 часа и половина дебати и двата проекта получиха гласове, които да ги изпратят към комисии, но заявките са за значителни корекции преди второ четене.

Предложението на "Промяната" получи 138 гласа "за" и 31 против ("Възраждане" и шестима от ГЕРБ), а 14 депутати от ГЕРБ се въздържаха. Текстовете на МС, представени от правосъдния министър Крум Зарков, пък бяха подкрепени от 113 души, против бяха трима - един от ГЕРБ и двама от БСП, а 95 се въздържаха (49 от ПП и 21 от БСП).

"Правим пак реформа на орган и на неговите функции. Създаването на един орган не е никаква гаранция, че ще се преборим с корупцията, ама никаква, нулева, особено когато създаването на орган намирисва на байпас на други органи. Особено когато създаването на някой орган намирисва на заобикаляне на конституционни принципи, разделение на властите и така нататък, и особено ако намирисва на създаването на определена бухалка в определени ръце", предупреди Йордан Цонев от ДПС. И макар да направи заявка да подкрепят и двата законопроекта, той подчерта, че има много слабости за отстраняване.

Само 'Възраждане" предупредиха, че няма да подкрепят нито законопроекта на ПП, нито този на МС. Създаването на допълнителна, пета институция, която да се бори с корупцията, ще настъпи огромен обрат, иронизира Костадин Костадинов. "Много баби, болно дете. Ще развием още повече усилията за борбата с корупционния фактор, което създава риск пред сигурността на България", предупреди той.

Според него ДАНС най-упорито и последователно би трябвало да се бори с корупцията и го е правела до един момент. Когато обаче борбата минала към КПКОНПИ, никой не знаел какво се е случило с делата в ДНАС и дали има осъдени хора.

Костадинов заподозря, че се цели законодателен хаос, в който не е ясно кой кого за какво гони и всеки да се оправдава, че в някакъв момент му приключват правомощията. Работата трябвало да се събере в едно - в ДАНС. Корупция нямало как да се бори с някакви декларации. В парламента е пълно с хора, които по декларации нямат нищо, пък не е така, мотивира се той.

Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пък се оплака, че темата "стана патент на месеци политическа пропаганда и противопоставяне, колко едни са почтени а други не, как едни са нови, а други - статукво. "Този дебат и тези закони стигнаха до състояние, в което бяха залог за правителство, сега отново се поставят като залог и част от гаранция за такова. От една страна е обяснимо, защото очевидно няма друга платформа, върху която да се концентрира политическия дебат на някои политически сили, няма програма, действия, няма дори партия. Този дебат и тези закони бяха определени като бухалка от една ПГ. Всичко това, за да има разделителна линия и възможност за противопоставяне", заяви тя. И припомни, че вносителят на един от законопроектите - ПП не подкрепиха собствения си текст, не го направиха и бившите им коалиционни партньори от ДБ - те отсъстваха.

"Има ли ново антикорупционно мнозинство, което направи възможно този законопроект да стигне до тази зала? Има. И това не са ПП и ДБ, които не си го подкрепиха в комисия. Тези законопроекти достатъчно висока гаранция ли са за експертност, правна логика, работещо законодателство, което да гарантира върховенство на закона и правото? И двата имат много слабости и трябва сериозна работа преди второ четене. Има явни и категорични противоречия между двата законопроекта", посочи Атанасова. Но обяви, че ГЕРБ ще подкрепи и двата и ще положи усилия за работата по тях. "Не искаме тази тема да не е етикет на някого, второ корупцията да не е етикет на родината ни", закани се тя.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>