Бургас, 2022 година: 35 нови предприятия, 56 електрически автобуса, робот чисти морето

07.12.2022 10:10 Димчо Райков
Северната промишлена зона се напълни с предприятия и новите инвеститори се насочват към зоната в подстъпите на кв. “Меден рудник”.
Бургас смени обществения си транспорт с електрически автобуси.
Ченгене скеле попадна в полезрението на “Нешънъл Джиографик”.

Общината включи фотоволтаиците и геотермалната енергия в бита

Откриха паметник на благодетеля Коджакафалията

Възходът на Бургас, започнал преди 15 г., продължава и днес. Градът се утвърди като модерно място за живеене с визия за бъдещето.

През 2022 г. Бургас продължи да надгражда постиженията си с нови важни придобивки, а най-голяма за гражданите се оказа пускането в експлоатация на 56 чисто нови електрически автобуса, в които пътуването е много комфортно.

Освен че са безшумни и с пречиствателна система срещу вируси, превозните средства не замърсяват околната среда с вредни газове и чрез тях се спестяват разходи за гориво, чиято цена чувствително нарасна през последната година. Няма го вече онзи тежък мирис на газове по оживените кръстовища и улици на града, коментират бургазлии.

Испанските возила окончателно пенсионираха и старите дизелови рейсове по извънградските линии на територията на общината, като на тяхно място бяха пуснати по-новите на метан, преди да бъдат заменени с електрически.

Не само за въздуха, а и за морето помисли общината. Местната управа се сдоби за първи път със специализиран подводен робот, който е иновативно решение за намаляване на отпадъците в Бургаския залив.

Апаратът се използва за изследване на морското дъно и локализиране на боклуците в него. На няколко пъти събраната информация бе използвана през лятото за почистване на крайбрежната зона на кризисни места.

Подобряването на качеството на живот намери проявление и в програмата “Моят град, моят квартал, моята улица” по идея на кмета Димитър Николов, по която

десетки запустели места между блоковете са превърнати в спортни площадки и паркинги

Досега по тази инициатива вече са подадени 130 заявления от живущи за облагородяване на района около домовете им, като изпълнените проекти са 32.

Само през тази година бяха започнати 30, някои от които вече са пред завършване, а кметът Николов пое ангажимент програмата да продължи до изпълнението на всички заявления.  

През 2022 г. Бургас привлече и доста инвеститори. 35 нови предприятия заработиха в Северната промишлена зона и на практика свободните места там свършиха.

7 големи компании вече закупиха терени

в новия индустриален логистичен парк, който се изгражда в близост до 80-хилядния жилищен комплекс “Меден рудник”.

Със средства от общината тази година в Бургас не остана неремонтирана детска градина или училище, като учебните заведения негласно се надпреварваха какви още по-хубави екстри да извоюват за възпитаниците си.

Местната администрация дори реши да използва геотермалната енергия за отоплението на цяла детска градина в комплекс “Братя Миладинови”, което се прави за първи в път в страната по пилотен българо-норвежки проект.

Изцяло с общински пари бе изграден и нов корпус на най-старото училище в Бургас “Св. св. Кирил и Методий”. Инвестицията за близо 1,5 млн. лв. позволи на децата от началните класове да минат в едносменен режим на обучение.

Навлизането на възобновяемите енергийни източници в бита е залегнало в стратегията на общината за модерно развитие на града.

Затова тази година тя засне с дрон покривите на Бургас, за да изчисли на каква площ и къде могат да се използват за добив на слънчева енергия. Целта е гражданите и бизнесът да бъдат улеснени при вземането на решения дали да инвестират в монтаж на фотоволтаици над домовете, или над офисите.

Бургас най-после се сдоби с паметник на благодетеля си Александър Г. Коджакафалията, наричан признателно от местните жители “бащицата”.

  Най-големият дарител в България, който с много труд и лишения натрупва състояние и става влиятелен търговец в началото на ХХ век, но въпреки богатството си запазва своята скромност и отдаденост към съгражданите си, незаслужено бе останал без мемориал в родния си град заради творчески разногласия, които общината успя да тушира.

От това лято посетителите на туристическия комплекс "Акве Калиде" вече имат възможност да опознаят в много по-големи детайли миналото на това място край бургаския квартал “Ветрен”, в което е кипял живот още от дълбока древност.

Историята и традициите на минералните извори бяха представени в новия демонстрационен център към комплекса, който ги пренася във времето на Римската империя.

С нова лодкостоянка за 40 плавателни съда се сдоби Ченгене скеле

- туристическият комплекс, който попадна в престижната поредица “Европа от високо” на “Нешънъл Джиографик”.

Тази година приключи и ремонтът на Етнографския музей в центъра на града, който е най-големият по рода си в Югоизточна България с изключително богата експозиция. Сградата, която е паметник на културата, бе напълно обновена, а експонатите са представени по атрактивен за посетителите начин.

В двора на музея са изградени нови ателиета за реставрация на артефакти и провеждане на демонстрации по различни занаяти.

Бургас добави още чар в старата си част с нова уличка на занаятите, в каквато превърна запустялата “Алеко Константинов”. Там художници и антиквари излагат интересни стоки, които привличат местни хора и туристи.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>