Партиите наддават за по-високи заплати и пенсии

06.12.2022 21:15 Цветелина Стефанова
Промени при пенсиите предлагат от БСП и ПП. СНИМКА: ТОНИ ЩИЛЯНОВА

9% ДДС за доставка на храна и бизнесът
да плаща само първите дни от болничните

4200 лв. максимален осигурителен доход, по-високи заплати и пенсии. С тези промени партиите започнаха предизборното надаване и внесоха 16 законопроекта за промени между първо и второ четене в удължителния закон, с който се удължава действието на бюджетните закони за 2022 г.

850 лв. да е минимална заплата за държавен служител, а за всички останали да е минимум половината от средна заплата.Освен това искат и максималният осигурителен доход да се вдигне от 3400 на 4200 лв. Втората година на майчинството пък да е равна на минималната заплата е друго предложение на БСП. 

Социалистите залагат и в този закон две преизчисления на пенсиите чрез коефициент за стаж от 1,35 от 1 януари и с актуален осигурителен доход от 1 юли. Социалистите са разписали и безплатни учебници за всички ученици, еднократни помощи за втори, трети и четвърти клас. Отново предлагат и необлагаеми доходи на заплатите на младите хора до 26 г., както и необлагаем минимум до линията на бедност (от догодина тя ще 504 лв. - б.а).

От “Продължаваме промяната” предлагат и тук швейцарското правило за вдигане на пенсиите да се промени и то вече да отчита или 100% от ръста на осигурителния доход, или от инфлацията.
Искат да се вдигнат и данъчните облекчения за децата. Така от следващата година семействата с едно дете да взимат 900 лв., а не 600 лв. Данъчното облекчение за дете с увреждане пък да се вдигне от 1200 на 1800 лв.

Хората на Кирил Петков и Асен Василев искат необлагаемата сума върху ваучерите за храна да не 80 лв., а до 25 % от минималната заплата. Това при минимална заплата от 710 лв. сега означава 177,50 лв. Това според тях ще е добра антикризисна мярка и ще вдигне покупателната способност на хората.

От ПП искат и 9% ДДС за доставки на ресторантьорски и кетъринг услуги до 31 декември 2023 г. Според тях това е най-засегнатият бизнес от пандемията, а тази мярка ще му помогне да се възстанови. В мотивите е записано, че това ще помогне и за намаляване на риска от укриване от ДДС.
Освен това искат бизнесът да плаща първите два дни от болничните. Сега първите 3 дни се покриват от работодателя в размер 70% от дневното брутно възнаграждение. Условието е да са плащани социалноосигурителни вноски за предходните 18 месеца. След 3-ия ден стават 80% и се поема от държавата.

Освен това предлагат майчинството след шестия месец да се поема и от татковците, или баба и дядо до навършването на 2 г. на детето.

Предлагат да се направи и методика за финансиране на аптеки в отдалечени труднодостъпни райони, както и с денонощен режим на работа. Заплатите на медиците пък да не могат да са по-ниски от тези, които са договорени от колективния трудов договор в сектора. Учителските заплати пък да са най-малко 125% от средната работна заплата.

От ГЕРБ пък искат от Кодекса за социално осигуряване да отпадне правилото таванът на пенсиите да е 40% от максималният доход. От 1 октомври максималната пенсия вече е 3400 лв. и е равна на максималния осигурителен доход. “Ако този параграф остане в сила наследството на правителството на “Промяната” ще е, че максималният осигурителен доход трябва да се увеличи на 8500 лв. от 1 .7. 2023 г.”, пишат от ГЕРБ. Това според тях щяло да има катастрофални последици за високотехнологичната индустрия в България.

ДПС са разписали, че всички данъци от свръхпечалба на енергийните дружества да отиват в специален фонд, които да отиват за субсидии на уязвимите групи. Подобно предложение имат и от ПП. Неусвоените пари от общините до края на тази година пък да могат да се използват за делегирани дейности, включително и за капиталови разходи, е друго предложение на ДПС.

От “Възраждане” пък предлагат вече да не се плаща за поставена ваксина срещу COVID. Предлагат и данък печалба за малки и средни предприятия да плащат 5%, а не 10%.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>