Община Карлово очаква още помощ от държавата за справянето с щетите от наводнението (Снимки)

05.12.2022 15:05 24 часа Пловдив онлайн
Кметът на Карлово Емил Кабаиванов.
Големи усилия бяха положени за разчистването на щетите от наводненията в карловските села Каравелово, Богдан и Слатина.

Пораженията от бедствието са огромни

Надявам се и вярвам, че ще имаме финансовата подкрепа на държавата и през следващата година за справянето с щетите от наводнението. Това заяви днес на брифинг кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.  Той поясни, че по предварителни данни само пораженията на публичната инфраструктура са за над 74 млн. лева. Щетите  по частните домове са между 7-10 млн. лв. Даренията, които до момента са разпределени в размер на  1,780 млн. лева не са достатъчни, за да могат хората да възстановят домовете си във вида, в който са били. 

"Над 180 хиляди квадратни метра пътища са съсипани след наводнението в Карловско, разрушени са 21 моста и 37 улици", добави още кметът Кабаиванов.

По думите му бедствието е ликвидирало повече от шест километра водопроводна мрежа, отнесени са били 280 електрически стълба, пострадали са три читалища, три клуба по интереси и детската градина в едно от селата - в Каравелово. "Практически липсваха над 8,5 км. речни корита. Те са на реките, които минават през трите села - Богдан, Каравелово и Слатина, посочи Кабаиванов. Той добави, че още с първата приливна вълна, те са били запълнени и следващите втора и трета приливни вълни са минали през населените места с фронт между 100 и 200 метра. В първите часове след наводнението общият фронт на река Стряма е бил между 500 и 1000 метра.

"Такова бедствие с толкова инертен материал, свален от Средна гора, не е имало", каза още кметът.
Той поясни, че за трите месеца работа по речните корита са изнесени над 3 млн. куб. м. баластра. През това време е имало дни, в които над 115 единици техника и доброволци са работили при пълно натоварване.

С помощта на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са били изградени 29 фургона и така всички, които имат сериозно пострадали жилища, са били настанени. Те са временно решение и на тези хора трябва да бъде помогнато до степен да могат да възстановят своите къщи.
Доктор Емил Кабаиванов благодари за работата на доброволците и военните, без които не би бил възможен процесът на възстановяване.

"Това, което свършихме нямаше да може да бъде направено, ако нямахме помощта на доброволците. Благодаря на всички, заяви той.

Кметът съобщи, че започват процедури по Закона за обществените поръчки за проектиране на нови мостови съоръжения и речни корита.

Заедно с Националното сдружение на общините в Република България ще се предложат промени в Закона за защита при бедствията, с които ще направят по-ефективни действията в първите часове при природно бедствие. Кметът отбеляза, че сред измененията е предложението да бъде създадена Държавна агенция за защита при бедствия и аварии, в която да бъдат съчетани всички дейности по превенция и всички действия по ликвидиране на последиците от бедствието.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>