Донев: Резервите на Нидерландия срещу членството ни в Шенген са неубедителни (Видео)

05.12.2022 11:50
Гълъб Донев Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Позициите на Австрия и Нидерландия срещу членството ни в Шенген будят съмнение за прилагане на двойни стандарти срещу страните в ЕС, коментира премиерът

Страната ни ще предприеме ответни мерки, ако не бъде приета в безвизовия съюз на 8 декември, закани се още той

Имаше две проверки за изпълнение на критериите за членство на страната ни в Шенген. И двете завършиха с положителни за България доклади. В допълнение посолството на Австрия в София имаше проверка, също положителна. Резултатите от тези проверки категорично показаха, че България покрива всички критерии за членство в Шенген. За съжаление, Нидерланската страна избра да не участва в тези проверки. В този смисъл изразените резерви от премиера на Нидерландия резерви, които се аргументират с липсата на увереност по изпълнение на критериите от България за членство в Шенген от България са не само неубедителни, но и противоречат на решенията на всички държави членки и на становището на ЕП.

Това заяви премиерът Гълъб Донев в Министерския съвет. По-рано той проведе среща с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, министъра на външните работи Николай Милков и министъра на правосъдието Крум Зарков. Поводът е ветото, което Нидерландия наложи на България за членство в Шенген.

Критериите за присъединяване в Шенген, които са изцяло технически, бяха покрити от България още през 2011 г. Това е добре известно на всички участници в Шенгенското пространство, включително на правителствата на Нидерландия и Австрия, припомни Донев. Той подчерта, че докладите, които излязоха за България след проверките показват не само, че България все още изпълнява критериите, но и е надградила законодателството си.

В последните седмици президентът и правителството осъществиха много активна външно-политическа дейност и в рамките на европейските институции, и чрез преки партньори с цел да запознаят партньорите, включително и лични срещи на премиера с канцлера на Германия, президентът на Франция, председателят на Съвета Шарл Мишел, премиерите на Швеция и Дания. От президента бяха изпратени писма до всички европейски лидери с ясна позиция по казуса с получената обратна подкрепа. Само в рамките на последната седмица бяха проведени десетки срещи, телефонни разговори на високо и най-високо ниво. На първо място това бяха срещите, които президентът проведе с председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте и с канцлера на Австрия Нехамер и президентът на Австрия Ван дер Белен, посочи още Донев. Той подчерта, че министрите Зарков, Милков и Демерджиев са били изслушани в комисията по правосъдие и вътрешни работи на нидерландския парламент. Отделно Демерджиев и Милков са провели срещи с държавния секретар по миграцията на Нидерландия.  Външният министър се е срещнал и с държавния секретар по европейските въпроси на Нидерландия. Две срещи в два последователни дни е имал и с колегата си външен министър в страната, но и с председателя на комисията по външните работи в долната камара на парламента. 

Въпреки нашите целенасочени усилия, ясната и последователна позиция на ЕК, както и дадените за пореден път доказателства в резултат на проведените партньорски проверки, че България покрива всички критерии за членство в Шенген, отрицателните на този етап позиции на премиера на Нидерландия и на канцлера на Австрия остават непроменени. Повече от очевидно е, че тези позиции са продиктувани по-скоро от вътрешно-политически съображения, отколкото от реално идентифицирани недостатъци по прилагането на Шенгенските правила от България, каза Донев.

Подобна ситуация буди дълбоко разочарование и предизвиква емоционални реакции у нас, но не само. А защото внася разделение в съюза, поставя под въпрос неговото единство, на което и Австрия, и още повече Нидерландия в други случаи настояват, продължи той. 

Заедно с това поражда съмнение за прилагането на двойни стандарти, особено от страна на правителството на Нидерландия. Все пак отчитаме, че в защита на своята позиция, канцлерът на Австрия, се позовава на недостатъци при функционирането на Шенгенската система като цяло, които по никакъв начин не могат да бъдат отговорност на българската страна, докато премиерът на Нидерландия прибягва и до недостойни внушения, които в България едва ли ще бъдат забравени скоро. Дългът ни пред паметта на тримата български гранични полицаи, които загинаха, охранявайки външната граница на ЕС няма да го позволи. Каквито и да са мотивите им за вето, последиците от неприемането на България в Шенген могат да са окажат сериозни - не само за нашата страна, а и в по-малка степен за Нидерландия и Австрия, а и за ЕС, категоричен бе Донев. Той подчерта, че мнозина в двете страни скептици признават, че приемането на България в Шенген не само ще ускори икономическото сътрудничество, но и ще осигури по-добра защита на външните граници.

Окончателно решение относно приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген предстои да се вземе на предстоящото заседание на Съвет правосъдие и вътрешни работи на 8 и 9 декември. Тук бих искал отново да изразя благодарност към ЕК и Чешкото председателство на Съвета на ЕС за последователната им подкрепа и на всички наши партньори за активната им позиция в полза на приемането на България в Шенген, и да ги уверя, че България ще изпълнява неотклонно всички изисквания, свързани с безпрепятственото функциониране на Шенгенското пространство, увери премиерът.

В оставащите дни правителството ще продължи активната и последователна работа с партньорите с цел да постигне положително решение за присъединяването на България в Шенген. Същевременно в зависимост от изхода на предстоящото заседание на Съвета по правосъдие и външни работи, правителството ще има готовност да вземе съответните решения, включително да разгледа и ответни мерки. Силно се надяваме да не бъдем изправени пред подобна необходимост. Напротив - вярваме, че все пак разумът и позитивната воля на държавите членки ще надделеят и решението ще бъде взето въз основа единствено на техническите критерии за присъединяване, които са били покрити от България още преди 11 г. Въпреки заявените намерения от две държави за налагане на вето, България не се е отказала от Шенген. Разполагаме с още 3 дни до заседанието и ще продължим да търсим преосмисляне на позицията от страна на Нидерландия и Австрия, каза той. И подчерта, че благодарение на действията на правителството, Шенген се  е превърнал в приоритет.

Нека не забравяме, че срещу решението на тези две държави, стоят 25 държави членки, ЕК и ЕП, които са убедени в мястото на България в Шенген, защото страната ни е изпълнила всички критерии, каза той. Донев подчерта, че след като депутатите са приели декларация с настояване страната ни да бъде приета в Шенген, сега е време да се захванат и със законите по плана за възстановяване.

На въпрос към вътрешния министър Иван Демерджиев дали е истина обвинението на нидерландския премиер Марк Рюте, че бежанците минават границата ни срещу 50 евро, отвърна така: Това не е обвинение, а изказано предположение. На тези предположение противостоят двата доклада от проверките извършени на България, както и тази направена от посланика на Австрия, която ни дава надежда, защото беше изключително обстойна - обхващаше българо-турската, българо-гръцката и морската граница. Тази проверка ни дава надежда, че Австрия може да промени позицията си, убеждавайки се, че границата ни се пази надлежно. Позициите на Нидерландия не са свързани с това как се пазят границите, а с прилагането на CVM механизма, който отпадна през 2019 г. Тя очаква доклад, какъвто не може да получи. Спорно е и дали една такава позиция не обезсмисля  нормите, върху които се гради ЕС и неговите органи и институции.

Няма случаи на насилие на мигранти. "Последните много интересно месец, месец и половина, няколко чужди медии се опитват да създадат определен тип репортажи. Съвсем наскоро се завъртя в публичното пространство един инцидент, който разследвахме отдавна с турската страна. Има ясни заключения на двете страни, че няма данни в този инцидент нито да е произведен изстрел от страна на български граничен полицай, нито да са предприети активни действия, нарушаващи човешки права на някого. Нещо повече в турската страна във всичките двустранни срещи, в началото на моя мандат ме помоли да обезпеча хуманно отношение към мигрантите, които се опитват да преминат границата", каза още Демерджиев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>