Разговорите при Радев като леденото хоро на Йордановден: победителят един, всички махмурлии

05.12.2022 07:00
Румен Радев Снимка: Архив
Със силен експертен екип, начело с шефката на групата Десислава Атанасова, отиде ГЕРБ при президента.
Остри критики срещу нереализираната съдебна реформа по време на мандата им отправи Румен Радев към Кирил Петков и Асен Василев.
Войната между Румен Радев и Мустафа Карадайъ е забравена, стана ясно от срещата им.
Радев директно попита Стефан Янев за вижданията му за бъдещото правителство.

Президентът даде прекомерно дълго време на участниците да се подготвят, но вместо да се успокоят, страстите кипнаха още повече, а “счупените” машини за гласуване съвсем отрязаха пътищата към договорки за правителство в първите два мандата

Тежката политическа зима у нас изпревари астрономическата. Смразеният тон между партиите, от една страна, и между президента и част от парламентарните играчи, от друга, беляза най-дългите в историята ни консултации преди завъртането на конституционната рулетка с връчването на мандатите.

След 62 дни от изборите на 2 октомври Румен Радев чака днес човека на ГЕРБ за премиер, за да му даде първата папка.

Срещите му със 7-те парламентарни формации стартираха навръх Димитровден. Според народните вярвания свети Димитър идва на кон и носи в брадата си първите снежинки - предвестник на зимата. Този церемониал на “Дондуков” 2 толкова се проточи, че мина и през Хелоуин (вярно, чужд празник, но пък така пасващ на политическите ни нрави), и Деня на благодарността, а цялата работа ще се проточи поне до Йордановден. Някъде тогава, издаде самият Радев, той смята да връчи третия мандат.

Или ако преди години България се записа в “Гинес” с най-дългото хоро на света, разтегленото ни политическо хоро също е напът да влезе в Книгата на рекордите. Вие се също като мъжкото хоро на Йордановден в студените води на Тунджа - бавно, с висок градус на опиянение от страна на нагазилите в ледената река, превъзбуда и от публиката.

Емоциите надделяват пред разума,

а на заден план върви и спорът дали това е хубава традиция, или откровен кич. Освен това мераклиите и те да участват в мъжката игра винаги са повече от допуснатите юнаци, които се борят да грабнат кръста в реката. Накрая един е победителят, но махмурлукът е равномерно разпределен. Ненапразно и в парламента заговориха за дрегери...

Президентът даде прекомерно дълго време на участниците да се подготвят за борбата да грабнат (и реализират) мандата. “Важно е да има ясно разбиране в самите политически партии, че е нужен конструктивен диалог, компромиси и определяне на ясни общи цели в името на бъдещето на България”, предупреди Радев в самото начало, че ще бави процедурата.

Вместо да се успокоят обаче, страстите кипнаха още повече, а “счупените” машини за гласуване в прекроения Изборен кодекс съвсем отрязаха пътищата към договорки за правителство в първите два мандата. Партиите де факто влязоха в предизборна кампания и вече фокусът откровено е върху датата на четвъртите в рамките на по-малко от две години парламентарни избори. Самият държавен глава ясно обясни, че протака, за да няма вот посред зима.

Все пак надеждата за кабинет с третия мандат остава и тази тънка нишка свързваше всички 7 срещи при президента. При Радев лидерът на “Български възход” и бивш негов служебен премиер Стефан Янев веднага зададе и формулата за такъв кабинет - партиите се подписват за министри експерти с конкретен мандат. И точно тогава президентът подкани най-набързо медиите да се оттеглят.

Необичайно досега, при срещите преди това с останалите 6 парламентарни формации камери и микрофони останаха да излъчват почти през цялото време, а посланията на Радев бяха отправени повече навън, отколкото към събеседниците му на масата. Независимо кого посрещаше, той водеше разговора в предварително намислена от него посока, за да похвали служебния си кабинет, да успокои за цената на газа, да оповести на народа, че се работи по вдигане на минималната заплата, да разгроми “военнолюбците” или да нахока партийците за други техни действия.

Кой и какво каза на “Дондуков” 2 по време консултациите между президента и партиите, продължили повече от 2 месеца след изборите?

Радев - ГЕРБ: любезни отношения

След години на взаимни нападки тази среща между президента и първата политическа сила учудващо премина изключително любезно и с взаимни похвали. От ГЕРБ не само приеха условието на Радев да не отменят търга на служебното правителство за природен газ (хората на Борисов бяха внесли в НС проекторешение за нов търг за дългосрочен договор), но и похвалиха служебния кабинет за действията му в тази посока.

Единствената спорна тема се оказа оръжието за Украйна и с какво армията ни ще замени дареното и дали това ще ни въвлече във война.

С “Промяната”: Сами сте си виновни

За разлика от края на юни, когато Кирил Петков и Асен Василев бойкотираха Радев преди опитите за кабинет в рамките на предишното НС, сега и двамата дойдоха на “Дондуков” 2. Президентът веднага ги захапа за неосъществената в техния мандат съдебна реформа и провалените доставки на газ. А в отговор получи от Асен Василев закана за реформи и в цялата система за сигурност, което не му се понрави. Не стана ясно как “Продължаваме промяната” си представят изхода от политическата криза, но се видя, че те вече водят предизборна кампания.

Войната с ДПС е забравена

Томахавката на войната на Радев с ДПС май е заровена, стана ясно на срещата им. За разлика от август 2021 г., когато президентът атакува Мустафа Карадайъ с въпроса “Коя е вашата родина майка?”, разговорът сега премина в конструктивен тон. От ДПС не поставиха предварителни условия за кабинет - очакват политики, но предупредиха, че няма да приемат реваншизъм и омраза. А Карадайъ предложи депутатите да се съберат на “Дондуков” 2 и да търсят вариант за съставяне на правителство, докато не запуши бял дим като във Ватикана.

Как ще се държи “Възраждане”

Очаквания за конструктивно поведение на “Възраждане” в парламента изказа Радев и попита за диалога им с другите сили в НС. Костадин Костадинов пък поиска референдум за еврото, но му бе отговорено, че трябва да познава законите, според които провеждането на такъв по въпроси, уредени във вече ратифицирани международни договори, е невъзможно.

С Нинова: кървав 4-и рунд

Отношенията между президента и БСП са безвъзвратно счупени, стана ясно от срещата им. Корнелия Нинова и Румен Радев спориха по всяка тема, макар и да запазиха вежлив тон. Тя го критикува, че бави процедурата с мандатите - “това е изгубено време, противоречията се задълбочават, а и преговорите ще тръгнат едва след връчването на първия мандат”. В отговор Радев даде да се разбере, че този път третата папка едва ли ще бъде дадена на БСП. 3 пъти ви връчвах мандат и 3 пъти не успяхте да съставите правителство, каза той.

Престрелки с “Демократична България”

Въпреки заявената готовност ДБ няма да получи третия мандат. Срещата им с президента протече в доста напрегната атмосфера и повече в престрелка за войната и оръжието в Украйна, отколкото за вариантите за кабинет.

По време на нея обаче Радев за първи път публично разкри намеренията си за развоя на дългата процедура. Президентът ще връчи третата папка след Нова година, за да може, ако този мандат не бъде реализиран, изборите да са през март.

“Български възход” с формула за третия мандат

Още с влизането си държавният глава директно попита Стефан Янев как си представя бъдещото правителство. А бившият служебен премиер отвърна с готова формула: експертен кабинет, зад който обаче със споразумение да стоят конкретни партии. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>