Машините остават, но ще дават гласовете само ако каже съдия (Обзор)

02.12.2022 20:53
Депутатът от ПП Михал Камбарев показа от трибуната клип на телефона си, на който “човек на ДПС държи списък, в който отбелязва кой е гласувал”. Връщайки се към мястото си, Камбарев бе пресрещнат от депутати от движението, които му викаха и се опитваха да му вземат телефона, но Йордан Цонев ги разтърва.
Десислава Атанасова и Христо Иванов обсъждат разпалено промените в Изборния кодекс и в кулоарите на парламента.
Деница Сачева, Божидар Божанов и Томислав Дончев продължават разговорите след дебатите за машините.

Малка нощна музика за депутати и машини - така може да се обобщи паметното 18-часово заседание на парламента по промените в Изборния кодекс. То бе третото поред нощно препускане по новите правила за гласуване. Изравни рекорда на правната комисия, прекроила кодекса също за 18 часа, а после стартът на второто четене в пленарната зала миналия петък откара почти до 0 ч. А в петък продължи до 20 ч. и така гласуването стигна общо 38 часа.

“Това вероятно е малка нощна вербална музика”, пошегува се малко преди 1 часа срещу петък зам.-председателят на парламента Росен Желязков, след като пленарният ден, преминал в нощ, предложи от всичко - скандали почти до бой, напускане на депутати, протест отвън, завръщане в залата, десетки гласувания и прегласувания на параграфи и тържествено слушане на химна.

Желязков успя да запази чувството си за хумор

през целия маратон, който основно той изнесе. Помагаше му другият зам.-председател Кристиан Вигенин от БСП.

Ключовите текстове, “изсвирени” в четвъртък през нощта, бяха за машините - дали изобщо ще вадят протокол с резултат, или само бележки, които всеки избирател ще пуска в урната като хартиена бюлетина и те ще се броят ръчно.

Все едно да имате компютър вкъщи и да пишете на ръка. Или при комбайн да ползвате мотика, заизреждаха от “Промяната” и ДБ в напразен опит да убедят колегите си от ГЕРБ, ДПС и БСП, че трябва да се вади машинен протокол и той да се прилага към този на секционната комисия за сверяване.

Трите формации обаче останаха непреклонни и след като предния ден върнаха хартиената бюлетина, през нощта прокараха и машинното гласуване реално да се провежда като хартиено - с броене на бележките като втори вид бюлетини и без да се ползва паметта от машината. Така

митичните флашки остават, но какво има на тях, ще е тайна

за членовете на секционните комисии и наблюдателите на партиите.

Към протокола на секционната комисия да се добави разпечатка от машинно генерирания протокол, за да има как да се свери при несъответствия от броенето - това предложение на бившия министър на електронното управление Божидар Божанов от ДБ и на съпредседателя на ПП Асен Василев бе отхвърлено със 121 на 94 гласа. И единствената възможност да се провери какво е отчела машината е съдът да го разреши.

Няма нужда от такъв обществен скандал - на следващите избори ще има най-много грешки в историята ни, защото ще се брои три пъти: хартиени бюлетини, машинни бележки и после сумиране. Без възможност да се провери и паметта на машината, ще остане усещане в обществото за грандиозна измама, обясни десният икономист Мартин Димитров.

Това означава

да се мине през 12 хил. съдебни дела - за всяка една секция,

за да могат да се изкарат данните от машините, предупреди Асен Василев. Настоя, че се прави опит “по тъмна доба да се открадне вотът на българските граждани, за да може после да крадете от бюджета”.

Поне по трима изказващи се по всяка точка бяха подготвили от “Промяната” и ДБ в очевидно успешния си опит гледането на кодекса да продължи с часове по “тъмна доба”. Аргументът им - тези неща не бяха заложени в проекта, приет на първо четене, и сега трябва да има същински дебат по тях.

Огромна част от речите се държаха под формата на вземане на думата по процедура срещу начина на водене на заседанието. Росен Желязков обаче стоически и с усмивка понесе това, само помоли: “Не стреляйте по пианиста, той толкова си може”.

Няма процедура “Пианистът толкова си може” -

въведете ред и прекратете тези диалози, малко изпуснахте заседанието, включи се по едно време блогърката Елисавета Белобрадова от ДБ. “Нямате представа колко съм съгласен с вас”, въздъхна председателстващият от ГЕРБ.

“Промяната” биха стояли и до сутринта в залата, предупреди обаче Асен Василев.

Тук не издържа Любен Дилов от групата на ГЕРБ.

“Имам много

по-висока клубна култура от вас, мога да изкарам и 52 часа

тук”,обърна се той към хората на Василев. През 12 минути обаче мога да искам прекратяване на дебата по съответния параграф и това ще минава, закани се той също да влезе в играта с процедурни хватки.

“Ние ще стоим. И ако трябва, до 9 сутринта ще вървим параграф по параграф, процедура по процедура, но няма да ви оставим да си тръгнете, а ние да говорим тук на празна зала. Точно 7 часа и пет минути ни трябват. Мислите, че не можем да говорим 7 часа и 5 минути ли? Г-н Дилов ще ви каже, че 7 часа и 5 минути нищо не са. Виждате, няма никакви кристали тук, само една водичка ни отпуснаха”, отвърна бившият вицепремиер, очевидно визирайки публикации в отделни медии и думи на Бойко Борисов, че при кабинета “Петков” в МС били “на кристали”.

ДПС също имаше своя игра - след всяко изказване на опонентите си в защита на машините техен представител излизаше на микрофона да каже: Ако не бяхте отхвърлили сканиращите машини, които броят хартиените бюлетини още в секцията, щяхме да имаме 100% машинно гласуване и никакви грешки при протоколите.

В четвъртък, по средата на маратона с второто четене на Изборния кодекс, неочаквано ДПС, БСП и ГЕРБ приеха да има само хартиени бюлетини от следващите редовни избори. А следващата точка от параграфа гласеше, че се въвеждат нов тип машини - преброителни като тези в САЩ, които да отчитат вота. След като обаче ПП и ДБ напуснаха залата и свикаха протест заради фактическата пълна отмяна на машинното гласуване, ГЕРБ и БСП се отметнаха и при прегласуване върнаха дуалния вот, а “броячките” на ДПС изобщо не бяха вкарани в закона.

Кирил Петков по-късно призна, че всъщност идеята на движението не е лоша, но няма никаква информация откъде и какви ще са тези сканиращи машини. А направените разходи за старите - общо към 80 млн. лв., отиват на боклука, коментира Даниел Лорер.

Атмосферата за малко се поразведри, когато Цончо Ганев от “Възраждане” скочи на трибуната и вместо рязка реч произнесе призив народните представители да изслушат химна, защото тъкмо е минала полунощ. Всички го аплодираха, а Росен Желязков обеща да го пусне през телефона си на председателския микрофон, ако се окаже, че няма техническа възможност. Такава обаче бързо се намери и

в 0,06 ч 211 избраници станаха прави на “Мила Родино”

След което атмосферата стана още една идея по-музикална и по-патриотична.

В крайна сметка обаче ентусиазмът спадна през следващите два часа и половина и ПП провали кворума - поискана проверка отчете само 34-ма, защото те не се регистрираха. Водещият Вигенин опита да продължи дебата до сутринта, а да се отложи само гласуването, но бившият председател на НС Никола Минчев осуети това. Той цитира шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова от аналогичен случай миналия мандат - без кворум не може параграфите да се дебатират, а да се гласуват на друго заседание.

Така след няколко часа сън в петък маратонът бе подновен и приемането на кодекса продължи до късно в петък.

Президентът да му наложи вето, призова лидерът на “Възраждане Костадин Костадинов.

Хаос се получи и при предложението на ДПС броят на мандатите в районите да се определя вече не въз основа на данните от последното преброяване на НСИ, както бе досега, а според тези в регистъра ГРАО към регионалното министерство, тоест по постоянен адрес. Първоначално предложението мина, но след закана от ПП с Конституционния съд предизвика трето гласуване и отмяна на спорния текст.

Радев пък коментира пред репортери, че ще обмисли как да постъпи, когато законът бъде окончателно приет. Според експерти той може да го върне частично, за да се прилага и машинният протокол към книжата на СИК.

Правилата за вота, които гласуваха

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>