Поляци изкупуват наши военни имоти, ще правят соларни паркове

02.12.2022 07:30 Виктор Иванов
На продадените военни имоти ще бъдат изградени такива фотоволтаични паркове.

След година пауза отново тръгнаха сделките със стари казарми

4 военни имота на обща стойност над 413 хил. лв. са продадени от Министерството на отбраната в края на октомври и началото на ноември. Това са първите сделки с ненужни на армията имоти за тази година.

Сделките са станали след търгове, проведени през септември и са финализирани в последните дни на октомври и първите на ноември със заповеди на служебния министър Димитър Стоянов.

Три от сделките са с компанията “Солар Плант” ООД, която е създадена през юли тази година от полските граждани Анджей Голига и Томаш Карчевски. Предметът на дейност на фирмата е изграждане на електрически и топлоцентрали, работещи с възобновяеми енергийни източници. От двамата поляци само Голига има участие в други фирми в България, като всичките те са свързани с фотоволтаични паркове. Голяма част от фирмите с участието на Анджей Голига са собственост на полската компания ЕНОПОЛ.

220 хил. лв. ще платят двамата поляци за терен от над 15 хил. кв. м до намиращото се на 12 км от Велико Търново село Пушево. На терена има изградени асфалтови алеи и осем сгради.

За 177 000 лв. поляците са закупили втори военен имот, този път с площ от 75 991 кв. м. Той се намира до търговищкото село Вардун и също е бил бивше поделение, като на него има изградени пет сгради.

Само за 10 000 лв. “Солар Плант” на двамата поляци пък е закупила над 1000 кв. м до село Божурово, което е част от община Кубрат. На този военен имот е имало издигната радиомачта, става ясно от заповедта на Стоянов, с която нарежда да бъде осъществена сделката.

Четвъртият терен също е продаден за изграждането на соларен парк. Той обаче не е взет от поляците, а от българина Деян Андонов, който го купува като физическо лице. Андонов е съдружник в компанията “Еко микс инвест”, която също се занимава с изграждане на фотоволтаични инсталации.

Сделката на Андонов е за 6220 лв., срещу които той взема терен от 2782 кв. м до плевенското село Радишево.

Над 100 имота планираха да продадат военните през тази година. Предишните министри Стефан Янев и Драгомир Заков обаче така и не обявиха търгове. Първата заповед за провеждане на наддаване е обявена чак на 14 септември и е за само 7 имота. Освен продадените 4 има още два земеделски около Добрич и клуб в Айтос, за които обаче определените начални цени са надхвърляли 180 хил. лв.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>