БНБ вдигна лихвата – поскъпват глоби, но не и кредитите

01.12.2022 20:45 Румяна Дeнчeва
БНБ вдигна основната лихва до най-високо ниво от 2009 година.

Основният процент, който определя централната банка, се използва като база плюс надбавка от 10% при забавени плащания към държавата и при повечето търговски договори

 БНБ вдигна рязко основния лихвен процент до 1,3%, обяви на сайта си централната банка. Новият размер влиза в сила от 1 декември.

Това е второ увеличение през тази година, след като от 2016 г. досега лихвата бе 0%. След като централните банки по света започнаха повишения като мярка срещу рекордната инфлация, БНБ реагира с първо вдигане до 0,49% на 1 октомври.

Това продължи и през ноември, когато бе обявено, че основният лихвен процент става 0,59%. Стойността от 1,13% за декември е най-високата от 2009 г.

Банките, работещи в България, с изключение на няколко малки, управляват лихвените си нива за депозити и кредити, без да са вързали методиките си с основната лихва. Поради това не се очаква да има оскъпяване на заемите. Повечето банки определят своите лихвени нива според тези на Европейската централна банка.

Законната лихва при забавени плащания обаче ще се повиши, тъй като тя се образува като сбор от основната плюс 10%. Така

наказанието за просрочени плащания ще стане 11,3%

При отпускането на кредити и при договорите за депозит банките вписват лихвите за просрочия в тях. Промени със задна дата обаче не могат да се правят.

Проверка на “24 часа” наскоро установи, че някои банки вече са започнали да повишават лихви по кредити и депозити. Движението засега е плавно, но се очаква още от началото на 2023 г. да има по-осезаеми повишения.

Стъпката, с която трезори започнаха вдигането на лихвите, засега е с около 0,2 на сто на минималните нива на лихвите по ипотечни кредити. Други от тях пък са променили методиките си за ипотечните кредити. За новоотпуснатите заеми плаващата лихва вече ще се определя с нов показател, в който влиза и едномесечният EURIBOR. Това означава, че може да има ежемесечни колебания в размера на вноските.

Д Банк е обявила, че ще замени шестмесечни я EURIBOR с показател според средните лихви по салда на депозити със срочност от 1 ден до 2 години. Това може да се отрази на всички отпуснати кредити. Някои трезори обявиха, че ще увеличат лихвите и по стари заеми в евро, защото се повиши индексът EURIBOR, с който е вързана лихвата.

Лихвите по депозитите също излязоха от зоната на нулевата доходност

Инвестбанк например вече олихвява 12-месечните стандартни сметки в левове и в евро с 0,8%. При по-дългите депозити - 24-месечните, доходността е още по-висока - 1,25%.

ПроКредит Банк също вдигна лихвите по стандартните срочни депозити. За 12-месечните е с 0,70 пункта, при 24-месечните - с 0,8, а за 36-месечните лихвата се вдига на 1,05%.

Очакванията на финансови експерти са лихвите по ипотечните кредити, които са най-проблемни при движение на нивата им, да се стабилизират до около 4-4,5% догодина. Съветът към хора, които имат стари заеми, е да проверят каква е методиката за изчисляването им и ако преценят, да потърсят консултация с банката кредитор дали се очакват промени и какви, ако EURIBOR продължава да се вдига.

Съветът към всеки, който тепърва ще тегли ипотечен заем, пък е да калкулира вноските си при очакваните нива от 4% и да изтегли кредит само ако може да си позволи този размер на плащания.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>