Газът за декември с 18,8% по-скъп заради Чирен и по-голямо потребление. Но по-евтин от този на "Газпром"

01.12.2022 16:37
Газ Снимка: Pixabay
Заседание на КЕВР за цената на газа за ноември.

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за декември в размер на 146,09 лв. за мегаватчас без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Той е с 18,8% по-скъп от ноември, когато струваше 123,01 лв. На утвърдената от регулатора цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и топлофикациите.

Комисията утвърди цената след анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ (IGB), съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват около една 27% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

След организиране на тръжни процедури „Булгаргаз“ е сключил и два договора за доставка на втечнен природен газ с търговци от региона.

Необходимото количество за декември е осигурено и с доставка на тръбен газ, купен на платформата на „Газов Хъб Балкан“, след проведен търг „тип аукцион“. Освен това „Булгаргаз“ е включил в ценовия микс и количества природен газ от добив от ПГХ „Чирен“.

След извършената проверка на всички разходи за закупуване на природен газ комисията коригира цената, предложена в днешното заявление на „Булгаргаз“, и я намали от 146,83 лв. на 146,09 лв. Установено е, че в предложената цена неоснователно са включени разходи в размер на 2 454 017 лв. за доставка на количества на Виртуална търговска точка България. Тези разходи са извадени от общите разходи на обществения доставчик за покупка на природен газ, които формират цената за м. декември 2022 г.

С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти и по Програмата за освобождаване на природен газ.

Една от основните причини за увеличението в сравнение ноември е високата цена на синьото гориво, съхранявано в газохранилището в Чирен. През основния период за нагнетяване - август и септември т.г. цените на международните газови борси достигнаха изключително високи нива и това повиши цената на газа за „Чирен“. По тази причина в ценовия микс за декември добиваният газ от хранилището е с най-висока стойност, съпоставен с другите ценообразуващи елементи. Неофициално председателят на КЕВР Иван Иванов каза, че газът от хранилището е с 40% по-скъп от този на другите доставчици.

От друга страна, с настъпването на отоплителния сезон цената на природния газ нараства поради увеличеното потребление, най-вече от топлофикационните дружества. Допълнителен негативен фактор е и нарастването на борсовите индекси на международните пазари през последните дни на ноември.

Независимо от това за българските потребители - битови и стопански, включително и топлофикационните и газоразпределителните дружества, утвърдената цена от 146,09 лв./мвтч остава значително по-благоприятна от индексите на европейските газови пазари за доставки през декември 2022 г., които са на нива от 119 евро/мвтч.

Утвърдената цена е почти два пъти и половина по-ниска от тази за септември – 353,21лв./мвтч и е по-изгодна дори и ако ценовият микс включваше доставки по прекратения договор с „Газпром експорт“. Изчисленията показват, че ако "Булгаргаз" продължаваше да доставя природен газ от руската компания, цената щеше да бъде над 157 лв./мвтч, а не 146,09 лв./мвтч.

Очакваната законодателна промяна, с която се планира да отпаднат задълженията на „Булгаргаз“ за осигуряване на количества по Програмата за освобождаване на природен газ, е допълнителен фактор за постигане на по-добри цени за потребителите на синьо гориво. С промяната тези количества, които са на възможно най-благоприятни цени, вече няма да бъдат насочвани към платформата за търговия на „Газов хъб Балкан“, а ще остават в ценовия микс за регулирания пазар. Само за декември тази мярка би спестила на обществения доставчик разходи от 17 милиона лв., което директно ще повлияе за допълнително намаляване на регулираната цена на синьото гориво.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>