Носителка на “Пулицър” поканена от Гешев на форум срещу езика на омразата

30.11.2022 22:00 Ана Михова
Главният прокурор Иван Гешев

Фотожурналистка, спечелила “Пулицър” с екипа на “Лос Анджелис таймс”, ще бъде специален гост на международна конференция срещу речта на омразата. Форумът ще се проведе в София на 5 и 6 декември.

Мариса Рот, която е работила и 20 години в “Ню Йорк таймс”, идва в България по покана на главния прокурор Иван Гешев. Организатори на събитието са българската прокуратура и Европейската еврейска асоциация.

В международната конференция участие ще вземат 10 върховни прокурори от Европа, сред които главните прокурори на Румъния Габриела Скутеа, на Словения Драго Шкета и на Литва Нида Грунскене.

У нас ще дойдат още зам.главните прокурори на Албания и Сърбия, както и прокурорът на Одеска област Сергей Костенко.

В началото на март, дни след началото на войната на Русия срещу Украйна, Иван Гешев посрещна на ГКПП Дуранкулак край Силистра автобуси с децата и съпругите на украински магистрати от Одеса. Близо 100 бежанци бяха настанени в база на прокуратурата в гр. Бяла, припомниха от държавното обвинение.

Присъствието на Мариса Рот не е случайно. Макар и родена и израсла в Лос Анджелис, тя е дете на евреи, оцелели от Холокоста. Завършва изящни изкуства в Калифорния, като кариерата ѝ на фотожурналист започва в студентския вестник. От 1984 до 1994 г. е в екипа на “Лос Анджелис таймс”. Именно като част от вестника през 1992 г. получава “Пулицър”.

Медията печели най-престижната награда за журналистика за отразяването на бунтовете, които избухват в Лос Анджелис след пребиването на чернокожия шофьор Родни Кинг (виж в карето долу). Те са определени като най-големите граждански размирици в историята на САЩ.

От 1994 до 2014-а Мариса Рот работи за “Ню Йорк таймс”, а след това по проекти на списанията “Тайм” и “Нюзуик”. Тя посвещава част от кариерата си да изследва отражението на войната върху жените.

Специално внимание в конференцията е отделено на защита на правата на човека и зачитането на религиозната, етническата и половата принадлежност.

Заради това на форума на прокуратурата ще се чуят изказвания на представители от Българския хелзински комитет, както и от неправителствени организации за защита на правата на ЛГБТ (лесбийки, гейове, транссексуални и бисексуални).

Една от дискусиите на конференцията ще бъде посветена на антисемитизма и противодействието на престъпленията против вероизповеданията. По тази причина участие ще вземат равин Менахем Марголин, председател на Европейската еврейска асоциация, Бенямин Якоб, който е главен равин на Нидерландия, двама бивши министри от Израел, но и Керен Нол. Тя е внучка на жена, спасена от Холокоста, но убита при проява на антисемитизъм в Париж.

Защита на правата и свободите на гражданите - върховенството на правото и престъпленията по дискриминационен мотив, необходимост от мерки, гарантиращи представителите на малцинствени групи, са другите теми, които ще се разискват на форума.

От българска страна ще участват вицепрезидентът Илияна Йотова, правосъдният министър Крум Зарков, бившият шеф на Конституционния съд Борис Велчев, деканът на Юридическия факултет в Софийския университет Даниел Вълчев.

“Лос Анджелис

таймс” грабва

наградата

за втория ден

на размириците

Преди 30 години в Лос Анджелис избухват най-големите расови бунтове. Размириците започват след оправдаването на четирима полицаи, които пребиват чернокожия Родни Кинг година по-рано при задържането му след гонитба по магистралата.

Кинг е лежал в затвора, когато полицаите го преследват той е бил в пуснат условно. Щом го настигат, те жестоко го пребиват. За тяхно нещастие, случаен гражданин снима задържането и побоя с видеокамера, което през 1991 г. е рядкост.

Записът е излъчен по всички телевизии, полицаите са заклеймени и въпреки това получават оправдателни присъди (година по-късно двама от тях са осъдени във федерален съд).

На 29 април 1992 г. протестът и насилието избухват почти веднага след като като журито - съставено от 10 бели, един испанец и един азиатец - оправдава офицерите. Стотици протестиращи се събират пред полицейския щаб в центъра на Лос Анджелис, скандирайки: няма справедливост, няма мир. На втория ден кметът налага вечерен час. Екипът на “Лос Анджелис таймс” впечатлява именно как отразява този ден.

Размириците продължават почти седмица. 54 души са убити, повече от 3 хил. къщи и магазини са изгорени, а щетите са за около 1 милиард долара.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>