Митко от Варна порасна с 20 см за 3 г. благодарение на "Българската Коледа"

30.11.2022 15:37 Надежда Алексиева
Митко (вдясно) със свои връстници

9-годишното момче дори само си слага инжекцията

9-годишният Димитър Димитров от Варна страда от коварното заболяване хипопитуитаризъм - изоставане на растежа поради недостатъчно действие на хормоните. Болестта е рядко срещана с честота 1-10 на 100 000. Родителите откриват заболяването, когато Митко е в трета група в детската градина. Тогава малчуганът е една глава по-нисък от връстниците си. А те, както често става при децата, започват да му се присмиват. Една вечер момченцето се прибира вкъщи и пита: “Мамо, защо всички ме наричат “бебе”?”

Майката не може да гледа как страда детето ѝ и тръгва да търси помощ. Близки и роднини в началото не подкрепят жената в ходенето ѝ по доктори. Смятат, че след като тя не е с висок ръст, нормално е и детето да не се извисява в класа. Майчинският инстинкт на Живка не я оставя на мира, установява се, че Митко не расте и на килограми, костната му възраст също изостава.

Лечението започва година по-късно - трябвало време, за да се установи дали заболяването е наследствено, или не. Изследванията показват, че в случая няма наследственост. За него има лек, но е много скъп и непосилен за семейния бюджет. Не се финансира от здравната каса, но без него Митко няма да расте.  

През 2018 г. проф. Виолета Йотова, ръководител на Първа детска клиника в УМБАЛ “Св. Марина” във Варна, пряко ангажирана със случая на Митко, съветва семейството да кандидатства за помощ от “Българската Коледа”. Приемат ги веднага и всяка година оттогава получават достатъчно, за да си набавят нужната доза от лекарството, което струва около 12 000 лв. годишно.

Митко вече е достатъчно здрав и силен и държи да си слага лекарството сам. Смело го поставя в крака си със спринцовка като инсулиновата.

Живка Колева е безкрайно благодарна на лекуващите лекари, на инициативата “Българската Коледа”, на всеки дарител, помогнал на детето ѝ да расте живо и здраво.

“Още в средата на първи клас Митко влезе в средната категория на класа, не го сочат с пръст. За три години е пораснал с 20 см, наддал е 10 к., наваксал е и три години костна възраст. 

“Вече  свикнахме, болестта сега не е опасна за него. Митко се чувства добре, има много енергия за изразходване и вече е равен с всички, никой не му се присмива”, разказва щастливата майка.

И тази Коледа семейството ще чака даренията на добрите хора. За тах това е чудото, което крепи техния син, да го гледат как расте и възмъжава.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>