До средата на декември с 2-3° над нормата и цялата зима се очаква по-топла

30.11.2022 07:00
След 2 дни студ ще е топло за сезона до средата на месеца. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

30 ноември и 1 декември ще са най-студените дни за първата половина на декември. Дотогава не се задава съществена зима. Времето ще е облачно, с повече валежи, но температурите ще са около и над нормата с 2-3 градуса.

Продължава периодът на по-топло от климатичното време. Това каза за “24 часа” климатологът от Софийския университет проф. Георги Рачев.

Цялото първото десетдневие се очертава по-топло спрямо климатичната норма, която е от 0 до 4 градуса.

Най-топло е по долината на Струма

и край Черно море.

Най-студено е в Северна България и по високите котловинни полета. В планините средните декемврийски температури падат до -5 и -9 градуса.

На 30 ноември следобед валежите от дъжд ще се активизират отново. До полунощ ще обхванат почти цялата част на Южна България. На 1 декември валежната зона ще се разпространи и в Северна България. На запад и по високите котловинни полета в следобедните часове ще вали сняг. Ще се образува снежна покривка главно в Предбалкана, в най-северозападната част на страната и по високите части на котловинните полета в Западна България. Дебелината ѝ ще е между 3 и 5 сантиметра.

Така започва първият зимен месец - с много валежи, като част от тях ще са и от сняг. В планините ще пада сняг, осебено в местата с надморска височина над 1200 метра.

Очаква се още на 30 ноември и 1 декември снегът в планините да достигне до 20-25 см

“С голямо внимание трябва да се отнасяме, преминавайки през всички проходи - и на Стара планина и в Рило-Родопския масив. По високите части ще има сняг и заледявания”, предупреди климатологът.

Още във вторник заваля в Прохода на Републиката и Шипка. Непочистени пътища затрудниха шофьорите.

В петък валежите ще започнат да спират, най-късно в Североизточна България. Постепенно ще се затопля. В събота и неделя максималните температури ще достигнат до 5-9 градуса, а на някои места може и над 10 градуса. Така в ниските части на страната снегът ще се стопи и

според средносрочните прогнози сняг няма да има поне до средата на месеца

Валежите през декември се очаква да бъдат около и малко над нормата. Тя пък е между 45 и 60 литра на квадратен метър, като в Рило-Родопския масив достига и до 70-80 литра на квадратен метър.

Твърде рано е да се каже какво ще е времето на Коледа и Нова година. “10-12 години стискам палци Коледа да е снежна, децата да се пързалят и да правят снежни човеци и си оставам със стискането на палците.

За последните 12 години само две бяха със сняг на Коледа,

и то беше малко повече кална, отколкото бяла. За Коледа може да се прогнозира десетина дни по-рано, всичко друго е просто гадаене”, обясни проф. Георги Рачев.

Климатологът обобщи, че засега големите метеорологични модели прогнозират топла зима за Балканския полуостров и специално за България. Ще е с около 1 градус по-топло от средните климатични норми.

Най-ниските температури през декември са били между минус 23 и минус 28 градуса, а по Черноморието поради затоплящия ефект на морската вода малко по-високи - до минус 20.

Най-студено е било в Ихтиман - минус 34°,

в Ботевград и в Божурище - минус 32, в Трън - минус 31 градуса. В София най-ниската измервана температура през декември е минус 27,5 градуса, в Плевен - минус 24, и в Пловдив - минус 21,7 градуса.

От началото на новия век най-студен декември е регистриран през 2001 г., когато средните температури са с 3 до 6 градуса по-ниски от нормалните. Тогава в София само през 5 дни от месеца температурата минава над нулата, а в Русе през целия месец има снежна покривка. Снеговалежите са чести, като софиянци и пловдивчани посрещат коледните празници с половинметров сняг. На другия полюс е измерената температура от 23-24 градуса през последния месец от годината.

температурите ще минат 10 градуса

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>