Цял квартал в Бургас заряза печките на дърва и ги замени с климатици

29.11.2022 11:56 Димчо Райков
В бургаските квартали масово се отказват от печките на дърва. Снимка 24 ЧАСА

По-голямата част от хората в бургаския квартал “Долно Езерово”   вече са сменили печките си на дърва и въглища с климатици. Досега са доставени и монтирани всичките заявени до момента 642 климатика за 338 домакинства, съобщиха от общината.

Останалите също са решили да минат на алтернативно отопление, което се предоставя безплатно.

Подписани са договори за доставка и монтаж на 295 отоплителни устройства на пелети, като  в 101 домакинства ще се изградят специални инсталации и ще се монтират 299 радиатора. Това се прави по първа фаза на проекта, който се радва на голям интерес сред местното население.  До момента вече били включени над 100 отоплителни уреда с изградени повече от 40 инсталации и монтирани над 130 радиатора.

“Продължаваме работата по подмяната на старите печки на дърва и въглища с екологични уреди, тъй като това е една от стъпките за

намаляване на фините прахови частици в атмосферата”,

казаха от общината. И със задоволство отчитат по-свежия въздух в квартала, който досега се отопляваше предимно с печки на дърва. 

Кв. “Долно Езерово” се намира  на 8 км от центъра на Бургас и е с население от над 5000 души. Немалка част от обитателите му са роми, които проявяват голям интерес към новите уреди.

От кметството обясниха, че с предимство при подмяната на отоплителните уреди са  семействата с малки деца и възрастни хора, които нямат друго отопление. Така те ще посрещнат на топло зимата.  В приоритетната група влизат и домакинствата, които вече са си закупили пелети. 

Други 82 домакинства ще почакат след Нова година. Приемът на заявления приключва в края на декември.

Първоначално реализирането на проекта започна в кв. “Долно Езерово” и в жк “Меден рудник”. Впоследствие обхватът му бе разширен с комплексите “Славейков”, “Зорница”, “Изгрев” и кв. “Лозово”, в които живее близо 1/3 от населението на града.

Според експерти основният замърсител на въздуха в “Долно Езерово” и “Меден рудник” са именно печките на дърва и затова проектът започна оттам.

“Много сме доволни от климатика.

Нито цапа, нито пуши и със сегашните цени на тока ни излиза на сметка,

тъй като през последната година и дървата поскъпнаха”, казва семейство Стоянови от “Долно Езерово”.

Доставката на новите уреди се извършва по график, изготвен след предварително съгласуване с всяко едно домакинство. Предаването на старата печка става  след доставяне на новия уред.

Монтажът се извършва до два дни след доставянето, тъй като това изисква технологично време за изграждането на отоплителните инсталации, обясниха общинари.

Крайният срок за преминаване на екологично отопление по желание на живеещите е 14 декември 2023 г.

Има сключени договори и за доставка и монтаж на 18 устройства на газ. 14 от съоръженията вече са сложени, а за останалите  това ще стане след месец април 2023 година по желание на домакинствата.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>