Местят болнични стаи и лаборатории в стара пароцентрала

28.11.2022 19:46 Димчо Райков
УМБАЛ - Бургас, поиска помощ от общината, за да се разшири.

Държавната УМБАЛ-Бургас, ще се разширява с нов корпус, тъй като изпитва недосгит на помещения за медицинска дейност. Наоколо всички терени са заети или предвидени за друго застрояване, което връзва ръцете на най-голямото лечебно заведение в Югоизточна България да строи допълнително сгради.

Затова ръководството се е спряло на варианта да преустрои старата си пароцентрала. Идеята е двуетажната сграда да бъде напълнена с легла или лаборатории.

Това се разбра от докладна записка на кмета Димитър Николов до общинския съвет, в която иска на УМБАЛ да бъдат отпуснати 20 000 лв. за изготвяне на инвестиционен проект.

Предложението на кмета е внесено за спешно разглеждане в местния парламент на предстоящата сесия по искане на управителя на болницата д-р Бойко Миразчийски.

След държавата общината има най-голям дял в УМБАЛ - Бургас,

и често е помагала със средства за закупуване на медицинска апаратура.

“Решението, което трябва да вземе общинският съвет, безспорно е свързано със запазването на живота и здравето на гражданите и защитата на особено важни обществени и държавни интереси. Затова на основанието на чл. 60, ал. 1 от Административнопроцесуалния кодекс е обосновано допускането на разпореждане за предварително изпълнение на решението”, са мотивите на кмета за неотложното разглеждане на въпроса.

Пароцентралата вече е с отпаднала необходимост, тъй като държавната болница отдавна е минала на централизирано  отопление от “Топлофикация”.

Сградата пустее и се руши,

но ако бъде ремонтирана, ще може да се използва за медицинска дейност, коментират от здравното заведение.

По предварителни разчети помещенията на старата пароцентрала могат да поберат 6 болнични стаи. Обсъждала се идеята там да бъдат изнесени и някои лаборатории от основния корпус на болницата, където пък ще се отворят други пространства.

Има предложение и за разширяване на кръвния център

След като бъде изготвен проектът, болницата ще търси средства от държавата или по целеви европейски програми за ремонта.

Решението на УМБАЛ - Бургас, за усвояване на нови територии идва в момент на напрежение между нея и частната “Сърце и мозък”, която поиска от държавата да разкрие още 330 легла за дейности, които според държавното здравно заведение вече се осъществяват в града.

Ако това стане, УМБАЛ, която е гръбнакът на областното здравеопазване, ще бъде застрашена от фалит и закриване, предупредиха наскоро ръководството ѝ и всички останали болници в Бургас в писмо до президента, премиера, министъра на здравеопазването, шефа на НЗОК и Българския лекарски съюз. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>