От понеделник облачно и дъждовно време, вижте къде ще завали сняг

27.11.2022 17:10
Заваля първият сняг в София СНИМКА: Pixabay. Видео Фейсбук/Meteo Balkans

 Времето над страната ще се определя от приближаващ средиземноморски циклон. По-значителни ще са валежите в сряда и четвъртък. Нови снеговалежи очакваме и в Предбалкана и високите западни полета, където ще се натрупа и бяла покривка. Това сочи седмичната прогноза на MeteoBalkans.

 Времето над Южна България и Дунавската равнина  ще е облачно и нерядко мъгливо, с чести ръмежи и ниски дневни температури. Над 800 метра в Западните Родопи ще вали и сняг.

Какво време ни очаква през новата седмица:

В понеделник: През нощта срещу понеделник над по-голямата част от страната ще е предимно облачно и на много места ще превали дъжд. Снеговалежи очакваме в Предбалкана и високите западни полета. Възможно е да се образува и снежна покривка между 3 и 10 см.

Очакваните минимални ще са между минус 3 и 2°С. Най-високи ще са стойностите по Черноморието - до плюс 4-6°С.

През първия ден от новата седмица в по-голямата част от страната денят ще започне с валежи от дъжд, като по-значителни ще са те над източните райони. Следобед валежите в Западна България ще спрат. Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от изток и с него ще нахлува по-студен въздух. Максималните температури ще са около 4-8°С.

Времето в София: През нощта срещу понеделник ще паднат валежи от сняг. Минимална температура ще е около минус 2 °С. През деня ще преобладава облачно време и около обедните часове ще превалява слаб сняг. Следобед валежите ще спират. Максималната температура ще бъде около 4°С.

Времето в планините: Ще е предимно облачно с валежи от сняг. Ще се образува и нова снежна покривка. Ще продължи да духа умерен вятър от изток. Максималната температура на 1100-1200 метра ще е около минус 2°, на 2000 метра - около минус 10°.

Времето по Черноморието: Ще преобладава облачно време с валежи от дъжд. По-значителни ще са те около Варна и Югоизточна България, където очакваните количества валеж ще са между 20-35л/кв.м. Максималните температури ще са 7°-9°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Времето на Балканите: През следващите 48 часа времето над Балканите ще се определя от приближаващ висок циклон, позициониран над Западна България и Егейско море. Очакваните валежи над Северозападния Предбалкан и Югозападна България ще са от сняг. По-значителни дъждове очакваме над Източна България и Турция.

Времето във вторник, сряда и четвъртък: През следващите три дни от седмицата времето над страната ще е по-често облачно и дъждовно. Във вторник по-значителни ще са валежите над крайните северозападни райони, а в сряда - и над южните райони.

В четвъртък, след временно прекъсване от юг, валежите отново ще се активизират, а причината е очакван средиземноморски циклон. Повишава се вероятността и от значителни по количества валежи над Рило-Родопския масив и крайните северозападни райони.

Ще продължи да духа умерен вятър от североизток и ще застудява.

Времето в петък, събота и неделя

След изтеглянето на средиземноморския циклон, времето в петък постепенно ще се стабилизира, най-късно над североизточните райони. Облачността ще се разкъса. Вятърът ще се обърне от северозапад и ще отслабне.

През почивните дни ще има значителна ниска облачност.

Други от Справочник

На 31 май рожден ден имат

Веселин Тодоров, изпълнителен директор на СИЕЛА НОРМА АД, член на УС на КРИБ Даниела Росенова, съдия в Софийския апелативен съд Д-р Стефан Стоилов, завеждащ отделение по детска коремна хирургия в

На 26 май рожден ден имат

Георги Георгиев, председател на СОС Нешка Робева, треньор по художествена гимнастика, създател и хореограф на танцова трупа “Нешанъл арт” Емил Радев, евродепутат, зам

На 25 май рожден ден имат

Петър Стоянов, президент на България (1997-2001), бивш председател на СДС Калин Сърменов, актьор, директор на Сатиричен театър “Алеко Константинов” Антон Сираков, адвокат Методи Савов, алпинист

Утре преди обед слънце и до 27 градуса, после дъжд и гръмотевици

През нощта над по-голямата част от България ще бъде предимно ясно и почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Утре преди обяд ще бъде предимно слънчево

Топло и слънчево днес, в Пловдив до 25 градуса

Слънчев празничен 24 май очаква Пловдив, като максималните температури ще стигнат 25 градуса. След обяд ще се развива купеста, в Източна България и планинските райони

>