Очаква се задържаните гранични полицаи да бъдат освободени поради липса на доказателства

26.11.2022 19:17

Арестуваха трима полицаи от Граничното управление в Малко Търново по сигнал за грабеж на нелегални мигранти. Тримата са задържани снощи, след акция на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР.

Тримата граничари са арестувани за 24 часа веднага след края на работната им смяна. От МВР и от прокуратурата в Бургас отказаха официална информация.

От наши източници научихме, че са извършени обиски на няколко адреса, а разпитите на служители са продължили през целия ден. Единият от задържаните е началник на група в ГПУ-Малко Търново. По наша информация, той е бил следен от дирекция "Вътрешна сигурност" от няколко месеца.

По информация на bTV и тримата ще бъдат освободени без да им бъдат повдигнати обвинения поради липса на достатъчна информация.

За подобна разработка, по която все още тече разследване, спомена и вътрешният министър Иван Демерджиев при посещението си в Бургас в началото на месеца.       

"Ще се докладват на Окръжна Прокуратура - Бургас други случаи и специални разузнавателни средства, които касаят действия на гранични полицаи, свързани с отнемане на вещи и пари от незаконно проникнали имигранти на територията на страната. Всички, които са извършили подобни деяния, ще бъдат установени, ще им бъдат наложени съответните наказания, каза на 3 ноември вътрешният министър Иван Демерджиев.

А по-рано днес, в предаването "Тази събота" по bTV от полицейския синдикат определиха като критична датата 30 ноември, на която са извикани на работна среща с вътрешния министър.

"Обувки, спални чували, дрехи, раници - всичко онова, което го носят със себе си бежанците. Дали бежанците ги хвърлят, дали някой ги събира и ги хвърля на едни определени места - не искам да ставам следовател, но факт е, че Странджа е затрупана с боклуци", заяви Илиян Янчев - кмет на община Малко Търново.

 

Само за ден от едно от мигрантските сметища са изнесени над 30 тона отпадъци. Екоминистерството да субсидира спешно най-бедната погранична община, за да не се превърне парк „Странджа“ в екобомба, искат от Малко Търново. Настояват и за засилване на охраната по границата.   

"На една група от служители, които са на работа приблизително около 20 човека, се падат около 900 квадратни километра в гора, пресечена местност да охраняват. С телата си пазят границата. Това е самата истина. Всичко друго е спекулация", отбеляза Генади Тенев, зам.- председател СФСМВР.

 

Служителите по границата са демотивирани и преуморени.  

"Фактът, че задържат все повече чужди каналджии, означава, че в тази дейност има страшно много пари и интересът към нея идва от доста места. И всъщност ние в един момент се превръщаме в хъб на трафиканти на мигранти", коментира разследващият журналист Йово Николов.

 

След среща с вътрешния министър на 30 ноември от Синдиката на МВР ще решат ще се стигне ли до ефективен протест.   

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>