От 100 овце, през Динозавъра до Адам и Ева - имената на скалите, впечатлили Мъск

26.11.2022 11:48 Пенчо Ковачев
Това е най-популярният изглед към Белоградчишките скали
Скалата, наречена Ученичката
Адам и Ева се намират в горния край на Панаирището.
Жером Бланки
Феликс Каниц
Скалното образуване "Гъбите"

Още преди 180 г. френски пътешественик пише, че са по-красиви от Алпите

Червеният цвят идва от желязо


 Край тях Стефан Данаилов стреля с картечница в “На всеки километър”

“Нито прочутите клисури на Олиул в Прованс, нито дефилето Пинкарбо в Испания, нито Алпите, нито Пиренеите, нито най-древните планини в Тирол и Швейцария притежават нещо, което би могло да се сравни с това, което видях в България при Белоградчик.”

Това не са думи на Илон Мъск, а на големия пътешественик Жером Бланки. Бланки е френски икономист, привърженик на свободната търговия. Автор е на книгата “Пътуване из България през 1841 г.”

Но тогава няма имейли, вайбър, уикипедия, туитър и т.н., за да сподели с милиони хора впечатленията си, както го направи милиардерът Илон Мъск, след като видя част от белоградчишкото чудо, заснето от фотографа Владислав Терзийски.

От скалите с образи на хора и животни, от замъците като в приказките се възхищава и Константин Иречек. “Това с думи не може да се опише. Това трябва да се види!”, възкликва чешкият историк. Той е автор на първия академичен труд по история на България, през 1881-1882 г. е български министър на народното просвещение.

“Едва ли някога е построявана по-романтична крепост от белоградчишката”, казва през 1862 г. австрийският и австро-унгарският учен и художник Феликс Каниц.

Той посещава

България 18 пъти

Каниц е евреин, но е приел християнството Заради изследванията си на Балканите е наречен Балканския Колумб. Почетен жител на Ловеч. На него е кръстено видинското село Каниц.

Всъщност Белоградчишките скали са много по-красиви и величествени от пейзажа на компютърната игра Elden Ring, с който Мъск ги сравни.

А как е образуван този скален природен феномен? Ето официалното научно обяснение.

Преди около 230 милиона години в този район се наслояват песьчливомергелни скали. По-кьсно те са залети от море, на дъното на което се отлагат пясък, чакъл и глина.

С течение на времето тези материали са свързани от пясъчноглинеста спойка. Така се получават конгломерати и пясъчници.

Червеникавият цвят се дължи на железните окиси и хидроокиси. Като резултат на младоалпийския тектонски цикъл комплексът се нагъва и се показва на сушата, като районът на Белоградчик попада в центъра на голяма пукнатина. Под влияние на водата, ветровете и колебанията на температурата варовиците от тези части се разрушават и се разкриват силно напуканите конгломерати. Така в продължение на милиони години природата извайва от безформения камък скулптури на митични същества, хора, животни и птици.

Белоградчишките скали бяха единственият номиниран природен обект от България

за конкурса за

Седемте нови чудеса

на света през 2011 г. Благодарение на кампанията тогава страната влезе в списъка на световните туристически дестинации, а чрез снимката на скалите милиони хора по света научиха къде е България.

Белоградчишките скали се простират върху площ с 30 км дължина и от 3 до 5 км ширина. Ако пътувате за Белоградчик от София, първата ви среща с уникалния природен феномен е край с. Белотинци на трийсетина километра след Монтана. Там червената скална верига започва с образуванието, наречено Сто овце.

Следващата среща е при с. Фалковец, където буквално над шосето е надвиснала каменната скулптура Момина скала. После е с. Боровица, край което се издигат величествено скалите на Боровишката скална група и самотните Дръгняш и Боров камък.

Неговите отвесни червени стени завършват с недостъпно било, обрасло с борове. В подножието му се вие стар път, който стига до колосите на местността Долни Крупец, скалата Динозавърът край Лепенишки печ и терасите на Маркашница.

Продължавате по шосето за Белоградчик и веднага след с. Извос започва най-красивата част от скалите. Отляво една след друга следват Мадоната, Монасите, Конникът, останките на сринатия от земетресение според легендата манастир. С влизането ви в града веднага се озовавате в неговия център.

От тук има великолепен изглед към замръзналото каменно море с култовите фигури на Ученичката, Дервиша, Мечката, Мислен камък. Долу в Панаирището се извисяват гордите фигури на Адам и Ева.

Красива пътека ще ви отведе до лятното кино “Гъбите”, кръстено на близката скална група.

Скалите са обявени за природозащитен обект на 1 февруари 1949 г. Югозападно над града се извисява прочутата Белоградчишка крепост, наречена Калето. В сегашния си вид тя е от XIX век, но първите застроявания са от V-VI век.

На запад от крепостта край Скорошин дол в местността Магаза се издигат скалните групи Близнаците, Сбеговете и Еркюприите. Скалите свършват с легендарния Борич край селата Граничак и Дъбравка. Общата им площ е 339,1 хектара.

Белоградчишките

скали са и идеална

снимачна площадка

Тук са заснети много чуждестранни и български филми: копродукциите “Заветът на инките” и “Михаил Строгов”, френският “Версенжеторикс”, италианският “Чифликът на чучулигите”, руско-българският сериал “Децата на капитан Грант”, българските “Под игото”, “Буна”, “Стъклената река” и много други.

Край скалите Стефан Данаилов, светла му памет, в ролята на бате Сергей, избиваше лошите с картечницата си в третия епизод “Пеещият часовник” на култовия сериал “На всеки километър”.

Заповядайте в най-бедния район на ЕС и България, г-н Мъск. А ако се покажете добър и щедър гостенин, можем да наречем с. Стакевци на вас. Как ви звучи село Илонмъсково?

Шегувам се.

Познавам местните хора, защото в Стакевци е родена моята майка, и знам, че те никога няма да предадат паметта на предците и селото си.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>