Полиция атакува кмета на Стамболийски, разследват далавери с евросредства по сигнал на депутат (Обзор)

24.11.2022 20:50 Румен Златански
Полицаи обградиха фабриката на сeмейство Мараджиеви.
ГЕОРГИ МАРАДЖИЕВ
Жители на община Стамболийски се събраха в подкрепа на кмета.
Министърът на МВР Иван Демерджиев

Георги Мараджиев: Целта е да ме сплашат, идват избори и отново съм на прицел

Акцията провокирана от Стоян Таслаков от “Възраждане”

Злоупотреби с европейски средства е една от причините за акцията в Стамболийски, при която кметът на града Георги Мараджиев остана часове наред в общината, като до редакционното приключване на броя не стана ясно дали ще бъде задържан, или не.

Началото на операцията бе рано сутринта в четвъртък. Тогава 20 тежковъоръжени полицаи с качулки атакуваха фабриката на семейството на кмета. Той е и лидер на ГЕРБ в Пловдивска област.

Униформените претърсваха помещенията, проверяваха и изземваха документи.

“В момента ме арестуват, не мога да говоря”,

лаконично каза около 9 ч градоначалникът.

“Мараджиев е отведен в полицейското управление на града за обяснения”, съобщиха от пловдивската полиция малко по-късно. Оттам уточниха, че специализираната акция се провежда от Икономическа полиция.

Тя била по информация за евентуална злоупотреба със средства от еврофондове.

Окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева обясни пред “24 часа”, че разследването е за нарушения при обществени поръчки, провеждани в общината.

“Разследват го по анонимен донос”,

смята пък организационният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов. Според него действията на полицията били кризисен пиар на управляващите.

Малко по-късно депутатът от “Възраждане” Стоян Таслаков съобщи, че той бил в основата на акцията.

“Сигналите са от мен. Те са за злоупотреби с проекти и за заплахи над неудобни”, обяви народният представител пред “24 часа”. Таслаков е избран от Пловдивска област и е родом от Стамболийски.

Конфликтът му с кмета е отдавнашен. Според него далаверите в общината били няколко.

“Става дума за фирма, която взема повечето поръчки в Стамболийски. Тя получава правото да извършва ремонти в центъра на града, както и да реконструира пречиствателната станция, без да има опит за това”, обясни Таслаков. Всеки, който не бил съгласен с кмета, бил преследван.  

“Миналата седмица правих репортаж в страницата си в социалните мрежи как общински служители изискват строителни книжа от наемател на студио от 3 кв. метра в частен имот”, посочи Таслаков.

След полицията Мараджиев беше върнат в общината, за да присъства на изземването на документи и доказателства, нужни за разследването. Оказа се, че не е арестуван.

“Призован е за свидетел в досъдебно производство за присвояване на средства

и ще бъде разпитан като такъв. Не е задържан до момента”, каза около 15 ч адвокатът му Росен Димитров.

Пред сградата кметът беше посрещнат от активисти на ГЕРБ и местни жители, които се обявиха в негова защита.

Той говори и пред медиите, за да изложи и своята гледна точка. По думите му го викали “за трети път по дадения казус”. Целта на цялото мероприятие била да бъде сплашен и да се всее страх в другите кметове на ГЕРБ и членовете на партията.

“Не знам защо е тази акция. Това е сплашване. Фабриката е на сина ми. Идват избори и отново съм на прицел, а претърсванията са незаконни”, заяви още той. След това отрече да е разследван за финансови злоупотреби и присвояване на европари. Няма такова нещо”, обяви той.

Адвокатът му Росен Димитров пък се оплака, че не бил допуснат до клиента си.

“Пристигнах от Пловдив, но полицаите ме държат извън общината, докато я претърсват. Не мога да се видя вече няколко часа с г-н Мараджиев”, каза защитникът.  

“Полицаите нахлуха толкова бързо, че не успяхме дори да си вземем мобилните телефони и те останаха в общината”, разказаха притеснени служителки.

Това е поредният сблъсък на Георги Мараджиев с органите на реда. През март той бе разпитван в полицията по сигнал за купуване на гласове. Тогава обясни, че го питали за събитията от 10 ноември 2021 г. в Ново село, когато той и местни жители направиха жива верига пред търговски обект, в който Икономическа полиция провеждаше акция по време на предизборната кампания.

Организационният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов, който бе редом до протестиращите активисти на ГЕРБ, също припомни тази акция.

Според него с подобни операции управляващите опитвали да омаловажават провалите си в борбата с нелегалната миграция и престъпността. Той заяви, че

от ГЕРБ застават зад кмета на Стамболийски

Партията щяла пак да поиска оставката на вътрешния министър Иван Демерджиев. Те вече му я искаха за несправяне с мигрантската вълна.

Петдесетината привърженици на ГЕРБ и местни жители чакаха с часове пред сградата на местната управа с надеждата да бъдат допуснати вътре. Някои от хората заявиха, че са дошли от селата, за да си извадят документи, и висяха пред сградата 5-6 часа.

От вълнение жена на средна възраст припадна и се наложи да бъде оказана лекарска помощ.

“Тормозят хора, които работят и са пред очите на всички”, коментира Сашо Башев от Стамболийски.

Демерджиев: Има повече от един задържан

Има повече от един задържан. Още от септември работим по този случай. Не сме действали от днес за днес.

Това каза МВР шефът Иван Демерджиев във вътрешната комисия в парламента, запитан от лидера на “Продължаваме промяната” Кирил Петков за ареста на кмета на град Стамболийски.  

От думите на министъра стана ясно, че разследването е съвместно с окръжната прокуратура в Пловдив.

Той бе попитан от бившия премиер и как народните представители може да подпомогнат действията на МВР в бората с корупцията.

“Отнета е компетентността на ГДБОП да разследва корупция и магистрати. Не може следователите да разследват прокурори”, обясни министърът. Според него трябвало да има повече от един орган, който да се бори с корупцията.

“Не приветствам тази дейност да се концентрира само в един свръхорган”, добави министърът. Според него при конкуренция между институциите щяло да има по-добри резултати в борбата с корупцията.

“Още в понеделник ще внесем законови промени в тази насока”, каза Кирил Петков, но не навлезе в конкретика. “Продължаваме промяната” вече внесоха законопроект за отделянето на борбата с корупцията от сегашната КПКОНПИ.

Проект има и на правосъдното министерство. Правната комисия прие и двата на първо четене. (24 часа)

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>