Ново, яростно разделение: насилници на животни и “кучерасти”

23.11.2022 22:15
Изтезаваното куче Мечо на преглед при ветеринар СНИМКА: ANIMAL RESCUE SOFIA
Захари примамва кучето Мечо.
Часове по-късно, вече облечен по къси гащи, Шулев носи животното и го хвърля край пътя.
Обявата за “решаване на проблеми с улични кучета”, пусната преди години.
Доцент Андрей Куртенков
Задържаният Захари Шулев, който бе обвинен за изтезаване на куче в София. СНИМКА: ЛИЧЕН ПРОФИЛ ВЪВ ФЕЙСБУК

* След видеото с издевателствата върху четириногия Мечо в социалните мрежи избухна война, а в петък ще има първи подобен протест пред Съдебната палата

* Доцент, който брани насилника Захари Шулев и предлага избиване срещу заплащане, май ще загуби работата си

* Ректорът на Лесотехническия университет чака обяснение от своя преподавател до четвъртък

Ново разделение разцепи съвременните българи. Те вече не се атакуват само по линия хартиено - машинно гласуване. Още по-яростно се ругаят “за” и “против” кучетата и изобщо по темата “насилие срещу животни”.

Тази социална революция срещу хора, които малтретират четириноги, избухна след случая с 37-годишния Захари Шулев. Той бе задържан под стража по искане на Софийската районна прокуратура за издевателство над станалото национално прочуто куче Мечо.

Скандалът доби известност след видео в социалните мрежи - как мъж примамва четириного преди полунощ, а след няколко часа се връща, носи животното на ръце и го хвърля край пътя.

Мечо е намерен

със счупени кости

и прорезни рани

Хора, които живеят близо до мястото, където е снимано видеото, разказват, че това насилие продължава от години. Там са откривани осакатени трупове на кучета и котки, но реакция от органите нямало.

Организацията Animal Rescue Sofia издирва записи от охранителни камери и публикува видеото. Първо обаче подава жалба срещу Шулев на 4 ноември, но тъй като нямало реакция до 17 ноември, разпространила видеото публично. И след широкия обществен натиск се стигна до ареста преди седмица.

Захари Шулев бе обвинен, че от 23,45 часа на 23 октомври до 2,42 часа на 24 октомври в столичния квартал “Княжево” е проявил жестокост към гръбначно животно, като му е причинил тежко или трайно увреждане. Деянието е извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

Образувано е досъдебно производство за престъплението жестокост към гръбначно животно. Законът предвижда наказание “лишаване от свобода” от 1 до 3 години и глоба от 2000 до 5000 лева.

Предстои да се гледа мярката на Шулев, който обжалва задържането си под стража. Организациите за защита на животните, които настояват за промени в законодателството, подозират, че макар в момента да е в ареста, Захари ще получи само глоба. Затова в петък, 25 ноември, от 10 часа пред Съдебната палата в София се организира протест с искане за максимална присъда.

Покрай проверката на камерите за случая с Мечо се появиха и видеодоказателства, че Шулев издевателствал и над друго куче, което е изчезнало. Насилието срещу животни е престъпление от общ характер и прокуратурата се е самосезирала.

Историята на кучето Мечо и видеото със Захари Шулев обаче отвори и

нов, по-широк

фронт срещу

насилници на

животни

От коментар във фейсбук срещу защитниците на животните “под прожекторите” излиза човек, който щял да отиде на живо на протеста пред Съдебната палата, за да пита събралите се какъв го дирят, като нито делото ще се гледа там, нито ще се стигне до съд близките дни.

И обобщава - кучерастка работа. Впоследствие бе разпространена снимка как същият човек се е появил пред 6-о районно в защита на задържания Захари.

“Кутията на Пандора” за него вече бе отворена - от актуални публикации за “кучерастчетата”, за защита на Шулев, чийто дом е разбит от “озверяла тълпа” и “реално със съдействието на полицията”, през дискусия как използването на незамръзващи течности за мръзнещите животни е “ефективен метод, но прекалено тривиален за моята артистична душа”, до публични оферти за “справяне с проблеми с улични кучета” още отпреди 8 и повече години.

В социалните мрежи се разпространява стара обява със следния текст: Имате проблем с уличните кучета? Дразнят ви, не искате да ги виждате

или просто

мразите тях

и кучерастите,

които ги хранят? Не се бавете, обадете се, ние сме ударна група по масово избиване на помиярите. А ето и вариантите, които можем да ви предложим: Отстрелване - 70 лв. на бройка. Отравяне - 50 лв. на бройка. Цената включва и почистването.

Под тази обява в сайт са оставени имена и телефони за връзка на Андрей Куртенков - ветеринарен лекар и доцент в Лесотехническия университет, и на Светлин Минков - фотограф.

Разпространяват се и по-стари материали, в които се говори за господар в сянка по люлинските улици за обсъжданите теми и участие в изследвания, посветени на реакцията на животните при разкъсвания.

Веднага бе организирана онлайн петиция за “уволнение и затвор” на доцент Куртенков. Организации и граждани са подали и множество сигнали директно до ръководството на Лесотехническия университет.

“Поисках писмено

обяснение от доц.

Андрей Куртенков,

както е по Кодекса на труда. Очаквам да ми го донесе в четвъртък. Обясни ми, че ще се консултира с адвокат.” Това каза за “24 часа” ректорът на Лесотехническия университет проф. Иван Илиев.

Доц. Куртенков е преподавател по специалност “Ветеринарна медицина” от дълги години.  Проф. Илиев обясни, че досега не са имали проблеми от подобен характер с него.

В университета са се обаждали защитници на животните да сигнализират за преподавателя по ветеринарна медицина. Самият аз имам коте, първото ми почина, така че изобщо не споделям подобни действия, сподели още проф. Илиев, ректор на Лесотехническия университет.

Телефонът на доц. Андрей Куртенков е изключен.

Защитниците на животните са дали ултиматум на Лесотехническия университет - че

ако доцентът не

бъде отстранен,

ще започнат

протести и в

университета

В различни фейсбук групи бяха публикувани и потресаващи снимки на убити, разчленени, рязани кучета, споделени от фотографа Светлин Минков.

Той също не бе открит за официален коментар по темата. След избухналата революция в социалните мрежи неговата страница за сватбена фотография бе свалена. Бруталните кадри на кучета, съпроводени с текстове за съпровождащите действия, обаче продължават да се разпространяват. Към ужасяваща снимка на куче, чийто корем е разпран и вътрешностите му висят, Светлин Минков е написал: Първата ни кастрация. Да, не се получи, май трябваше упойка и нещо по-малко от нож за дране, но като за първи опит не е зле. Към друг кадър с умряла животинка, коментарът му е: Ако търсите изгубена охранена кучинка - не я търсете повече, ние я намерихме.

Пуснал е и фотоси с отрязани кучешки лапи и е написал: Ето по едно заешко краче за късмет. Всички изкукали кучерасти зоофили могат да го ползват като инструмент за самозадоволяване.

Фотографът води и комуникация с Андрей Куртенков в социалните мрежи. В един от постовете си доцентът заявява: Официално откривам първата “Нощ”, свободна от помияри в р-н “Люлин”! Огън! Светлин Минков му отговаря: В София народът масово се забавлява да цели с пиратки помиярите, изпитвам сатанинско удовлетворение.

Друг от постовете на Куртенков е: Децата казаха, че искат куче за Коледа. Обикновено печем пуйка, но щом така сте решили. И следва дълго обсъждане от съмишленици. Потребител, чието име беше Hristo Pantaleev, а после го смени на Христо Хепи Хепи, се интересува дали не било по-добре месото да се вари в тенджера под налягане, защото в нормална ставало жилаво. Куртенков подробно му обяснява как го мята на барбекю, за да станела кожата хрупкава.

Към изродските коментари как да се избиват кучета се включва и Hristo Dangovski, който пише: Винаги може да се нарисува натюрморт, примерно с мачете. А за по-изтънчени, с арбалет.

Над 1200 искат от Демерджиев и Гешев проверки за убити и измъчвани животни

Над 1200 души са се подписали до 23 ноември под жалба до министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев и главния прокурор Иван Гешев с искане не просто за разследване на случая “Мечо”, но и “всички подобни престъпления да се приемат много по-сериозно от МВР и прокуратурата”.

“Уважаеми господин Демерджиев,

Моля, като министър на вътрешните работи, да разпоредите да бъде извършена проверка подавани ли са сигнали във връзка с лицето Захари Шулев на телефон 112 и в 6 РУ-СДВР в последните 5 години, извършена ли е проверка по тях от страна на МВР и какви са били действията, предприети от МВР в тази връзка.

Моля да разпоредите също да бъде извършена проверка подавани ли са сигнали за намерени трупове на измъчвани и убити животни в квартал “Княжево” пред МВР и на телефон 112, проведени ли са проверки по тези случаи и какви са били конкретните действия на служителите на МВР. Моля да бъде проверено открити ли са извършителите на престъпленията в тези случаи.

Настояваме за конкретни отговори, отговаря ли на истината твърдението на съседите на Шулев, че при подаване на сигнали за пищящи от ужас и болка животни единствените действия на служителите на 6 РУ-СДВР са били да предупреждават Захари Шулев да не вдига шум, като същите никога не са проверявали защо животните пищят и какво точно прави лицето с тях.

Настояваме за конкретни отговори защо в продължение на 10 години МВР не е разкрило Шулев и не е прекратило извършваните от него престъпления”, пише в жалбата, изготвена от адвокат Мариета Караджова.

“Уважаеми г-н главен прокурор,

Молим да разпоредите да бъде извършена проверка колко са прокурорските преписки, образувани във връзка с престъпления по чл. 325а, чл. 325б и чл. 325в от НК в страната през последните 5 години. Молим да разпоредите да бъде извършена проверка какъв е броят на прокурорските преписки, свързани с насилие над животните, по които са повдигнати обвинения на извършителите и същите са били изправени пред съда.

Настояваме прокуратурата на Република България да започне да се отнася към престъпленията, свързани с насилие над животни, с необходимото внимание и сериозност и да започне да използва целия държавен апарат, който се намира във властта ѝ, за разкриването им”, пише в частта на жалбата към Иван Гешев.

“Като граждани на Република България, не желаем повече да живеем в страх, че някой ден един от хората, които с години безнаказано измъчват и убиват животни, ще посегне на човек”, се казва още в текста.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>