Крадец на суджуци почти уби полицай след гонка с патрулка, обезглави МВР (Обзор)

22.11.2022 23:00
Полицейският бус бил ударен от Найден Луканов, който карал 12 нелегални мигранти. СНИМКА: ФЕЙСБУК ПРОФИЛЪТ НА ДИАНА РУСИНОВА
Петър Тодоров (вляво) и Станимир Станев подадоха оставки във вторник. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Сийка Милева
Убитият граничар Петър Бъчваров

Рецидивист с множество присъди, каращ мигранти, блъсна полицейска кола, почти уби униформен, след като беше гонен 50 км, и предизвика оставките на главния секретар на МВР и неговия заместник.

Всичко започва около 6,30 ч във вторник сутринта. Бус рено, натоварен с 12 мигранти от Сирия, се движел по магистрала “Тракия” към София. На тунела “Траянови врата” го видял патрул на МВР и му подал сигнал да спре. Вместо това шофьорът - многократно осъжданият Найден Николов Луканов, натиснал газта. По неофициална информация е карал с около 160 км/ч. Затова в района на Ихтиман втора патрулка започнала да гони буса.

Преследването продължило до самия вход на София, където Луканов опитал да завие към Казичене. Часът бил 6,50.

Вероятно с много висока скорост излиза от магистралата с намерението да се качи по Околовръстния път. Точно на изхода от локалното платно удря полицейския бус, който е на място, обясни зам. градският прокурор на София Иво Илиев.

Колата на МВР не е опитвала да препречи пътя на мигрантите, тя е чакала да се включи в преследването, уточни шефът на СДВР старши комисар Калоян Милтенов. При самата катастрофа не е имало спирачен път, възможно е Луканов да е поднесъл, защото пътят бил мокър. Автомобилът му ударил буса, в който на шофьорското място бил 51-годишният Кирил Петков. Тежко пострадалият полицай бил закаран в болница “Св. Анна” от екип на Спешна помощ, който бил на мястото минути след инцидента.

Полицаят е с тежка черепно-мозъчна травма, със сериозно увреждане на мозъка. Петков е със счупени кости на черепа, с голям вътрешномозъчен хематом, обясниха д-р Славчо Близнаков, изпълнителен директор на болницата, както и д-р Стефан Николов, началник на Клиника по неврохирургия.

Повикан е проф. Габровски, национален консултант по неврохирургия. Правят се всички необходими действия за стабилизиране на състоянието му. За него е направено всичко, което е по силите на българската медицина, каза д-р Близнаков.

Други двама полицаи пък са били зад буса и не са пострадали сериозно. Луканов е с остър хирургичен корем и е хоспитализиран в клиниката по хирургия на “Света Анна”. В болницата са и трима мигранти. Единият има фрактура на бедрото. Другите двама са съответно със скалпова рана и травма на шията. Те са в клиниката по неврохирургия.

Около 4 часа след катастрофата главният секретар на МВР Петър Тодоров и заместникът му Станимир Станев хвърлиха оставки. 

Не това е важният проблем. Важният проблем е депутатите в утрешното заседание (днес - бел. ред.), разглеждайки тази тема, да направят законодателни промени, които да защитят нашите колеги, призова Тодоров.

И посочи как всеки ден полицаи рискуват живота си, за да спрат мигрантската вълна, а трима души са загинали в последните месеци (виж карето долу). Крайно време е за законодателни решения, които да покажат защита на нашите полицаи на пътя, посочи още Тодоров.

И даде пример - от 2021-а досега имало едва 158 ефективни присъди за каналджийство. Близо 2000 били осъдени на глоби, а около 1300 души получили условни наказания. При такова законодателство, което поощрява този бизнес, няма как резултатите да са различни, каза още Тодоров. Сегашният Наказателен кодекс предвижда до 5 г. затвор и глоба от 3000 до 10 000 лв. Тъй като не е предвидена долна граница, масово се сключват споразумения.

В МВР пък се говори, че Тодоров и Станев ще останат на постовете си въпреки оставките.

При главния секретар процедурата е такава, че той я подава пред Министерския съвет. Кабинетът предлага на президента да подпише указ, с който да го освободи. По информация на “24 часа” Румен Радев няма да го направи.

При Станев редът е по-прост. Той се назначава и освобождава от вътрешния министър. Говори се, че Иван Демерджиев няма да се лиши от Станев.

Докато двете оставки не бъдат приети или отхвърлени, двамата продължават да изпълняват задълженията си. Междувременно сред полицаи се спрягат и имена за евентуален нов главен секретар, който да изпълнява длъжността, докато се намери постоянен. Едно от тях е на шефа на СДВР Калоян Милтенов, друго на този на Националната полиция Атанас Илков.

За самата катастрофа е образувано досъдебно производство в Софийската градска прокуратура. То е за тежък умишлен сблъсък и за каналджийство, обясни шефката на институцията Илияна Кирилова. Разследването е поверено на националното следствие. То трябва да изясни откъде са влезли и къде са отивали мигрантите.

До вторник вечерта Луканов не беше обвинен. 43-годишният мъж има богато кримидосие (виж карето долу). Той е осъждан многократно. Сред присъдите му има за кражби, измама, наркотици и каране на нелегално такси. Едно от осъжданията му е за кражба на суджуци, които задигнал в популярен супермаркет. Повечето са глоби, както и условни наказания. Последните обаче са за тежък рецидив. По неофициална информация мъжът наскоро е излязъл от затвора. Ако го подведат под наказателна отговорност, рискува от 3 до 12 г. решетки за катастрофата, както и до 5 г. лишаване от свобода и глоба от 3 до 10 хил. лв. за каналджийството.

Луканов има фирма, регистрирана на 10 октомври 2012 г. Тя обаче не е подавала финансови отчети, което значи, че не е работила. Като физическо лице има запор заради невърнати преди години 69 лв. С лихвите те са малко над 600 лв.

Тежко раненият Кирил Петков е дългогодишен кадър на Специализираните полицейски сили в СДВР. Той е работил и в разформированото вече мотозвено “Сигма”. Едно от хобитата му е гребане.

51-годишният мъж е работил години наред с бившия вътрешнен министър Младен Маринов. Не е първата опасна ситуация, в която е попадал, и вярвам, че ще продължи да изпълнява служебния си дълг, след като се възстанови. Кураж, колега, ти си силен човек, написа депутатът от ГЕРБ-СДС. Преди да бъде избран в парламента и да оглави вътрешното ведомство, Маринов бе главен секретар на МВР, директор на СДВР, а преди това дългогодишен униформен полицай.

Съпричастност към роднините и близките на поредните пострадали колеги от МВР. Време е политиците да решават реалните проблеми на хората, какъвто е бумът на престъпността. А не да ги задълбочават, стараейки се да овладеят политически съдебната власт, написа пък главният прокурор Иван Гешев в туитър.

Сийка Милева: В каква държава живеем? Шофьорът е с 50 листа досие 

Пред “24 часа” говорителят на главния прокурор Сийка Милева коментира емоционално поредния инцидент с полицаи:

Новините, че полицейски служители спират с телата си нелегални мигранти, за което заплащат с живота си, станаха ежедневие. На фона на това някои говорят за спад на престъпността.

Предоставям телефона си доброволно на всеки един, който твърди, че няма престъпност. Да видим дали в рамките само на 24 часа ще издържи психически на докладваните случаи от страната за разпространение на наркотици, убийства и грабежи на възрастни хора, нелегално преминаващи мигранти и пътнотранспортни произшествия, в които на пътя загиват нашите деца. Заради нестихващия мигрантски натиск само за последните два месеца загубихме трима полицейски служители. В момента за оцеляването на един полицейски служител се моли цяла България, а други са ранени, защото изпълниха служебния си дълг.

Хора, в каква държава живеем?! Какво правим с нея? Катастрофите са ежедневие, мигрантският натиск расте, а усещането у гражданите за абдикация на държавата се увеличава.Тази вълна от престъпност ни залива непрекъснато и ние трябва да изплуваме, защото в момента се давим. Няма справедливост. Всички ние трябва да поискаме това, което държавата ни дължи. А то е справедливи закони и съвременно законодателство. Основната функция на законодателната власт, на тези, които са избрани от народа, е да създават такива закони, които да отговарят на обществените отношения. Шофьорът на буса, превозващ нелегални мигранти - Найден, български гражданин, е с 50 листа криминално досие. Следва ли такъв човек спокойно да се разхожда сред нас и да се чувства недосегаем?

Трима униформени загинаха от началото на мандата на служебното правителство

Трима полицаи загинаха при инциденти с мигранти от началото на мандата на служебното правителство. То встъпи в длъжност на 2 август. 

Само 23 дни по-късно - на 25 август, 18-годишен сириец блъсна патрулката, в която бяха двама полицаи, и ги уби. В ранната сутрин Омар Аднан, на 18 г., и съучастникът му Ахмал Муфид взели с автобус 47 мигранти край Стоилово.

Ахмал качил мигрантите, като им заповядал да седнат на пода с наведени глави и да мълчат, а Омар заел шофьорското място. Когато вече бил на около 25 км от Бургас, в района на созополското село Крушевец, минал покрай КПП. Гранични полицаи опитали да спрат рейса за проверка, но Омар не се подчинил на стоппалката и натиснал газта. Започва преследване – два полицейски автомобила били по петите на мигрантите, а рейсът летял към Бургас.

Вече в областния град на сигнал за подкрепление се отзовават дежурните полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев. Те опитват да препречат пътя на рейса, който се блъска в тях и ги убива на място. Двамата сирийци, както и техен съучастник, смятан за мозъка на канала, са задържани.

На 7 ноември граничарят Петър Бъчваров бе убит в граничната зона в землището на село Голям Дервент. Той патрулирал по браздата, когато видял дупка на оградата с Турция. Слязъл от джипа, за да я огледа. От другата страна били братята Мустафа и Енгин Ергуван. Енгин стрелял по униформения с ловна пушка и го убил. Мъжът е задържан в Турция, брат му е пуснат под съдебен контрол.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>