Бактериалните инфекции убиват близо 8 милиона души годишно

22.11.2022 17:15 Александър Трайков
Бактерии Снимка: Пиксабей

Експертите предупреждават за нарастваща заплаха от „супербактерии“.

Всяка година бактериалните инфекции убиват повече хора, отколкото пушенето, според анализ, който разкрива истинския мащаб на непрекъснато нарастващата криза със супербактериите, съобщи в. "Дейли мейл".

През 2019 г. 7,7 милиона смъртни случая по света - или един на всеки осем - са били причинени от бацили като Стафилококус ауреус, Ешерихия коли и Пневмокок.

Бактериите могат да причинят съответно кожни, кръвни и белодробни инфекции, които прерастват в сепсис - животозастрашаващо усложнение, причинено от имунната система, която атакува сама себе си.

Според учените само сърдечните заболявания са убили повече хора от бактериалните инфекции.

50% от смъртните случаи са причинени само от пет вида бацили. Гореспоменатите три, както и Клебсиела пневмония и Псевдомонас аеругиноза.

Експертите зад проучването, публикувано в престижното медицинско списание The Lancet, призоваха за повече изследвания за намиране на начини за спиране на разпространението на бактериите, защото те бавно стават имунизирани срещу лекарствата.

Призивът идва след като здравните власти във Великобритания разкриха, че през 2021 г. близо 150 души в Англия на ден са страдали от бактериална инфекция, която е била резистентна на антибиотици.

Заради прекомерната употреба на медикаменти през последните години бактериите бавно започват да се учат да ги избягват. Това води до усложнения на по принцип лечими заболявания.

Изследователите казаха, че е „от съществено значение“ да се разбере колко широко разпространени са обикновените бактериални инфекции, за да се открият тези, които представляват най-голямата заплаха за обществото.

За да стигнат до дъното на това, те стартираха първото проучване, което оценява смъртните случаи, причинени от 33 от най-често срещаните бактериални патогени, включително салмонела, листерии и шигели.

Д-р Кристофър Мъри и колегите му моделираха глобалния брой на смъртните случаи, като оцениха общия брой, за които всяка инфекция е имала роля в 204 страни.

Учените също така потърсиха и кой синдром стои зад смъртта - като менингит или инфекция на долните дихателни пътища или кръвообращението.

Резултатите показват, че 13,7 милиона смъртни случая са причинени от инфекции през 2019 г. Тази цифра включва вирусни инфекции, като малария и ХИВ.

От тях 7,7 милиона се дължат на 33 бактериални патогена - включително тези, които могат да бъдат лекувани с антибиотици, и тези, които са резистентни към лекарства.

Броят на смъртните случаи представлява 13,6% от цялата смъртност за 2019 г.

Повече от 3/4 от случаите на фатален край, причинен от бактерии, се дължат на инфекции на долните дихателни пътища, кръвообращението или стомаха.

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>