Тристранката не хареса предложенията за вдигане на пенсиите

22.11.2022 13:54
Предложенията за вдигане на пенсии не срещнаха подкрепа. СНИМКА: АРХИВ

Трите законопроекта за вдигане на пенсиите през следващата година не срещнаха подкрепа на тристранката. Всички работодателски организации и КНСБ бяха против предложенията, защото нарушават основните принципи на осигурителната система.

Подкрепа не срещнаха предложените промени са на БСП. Социалистите предлагат две нови преизчисления през следващата година, които по техни сметки ще струват още 1,8 млрд. лв. Първото предложение е пенсиите, отпуснати до 24 декември 2021 г., да се преизчислят с тежестта на стажа от 1,35 още от 1 януари. Причината е, че през декември 2021 г. пенсиите бяха преизчислени с по-висока тежест за всяка година осигурителен стаж от 1,35. В началото на миналия месец пък над 900 хил. пенсии бяха вдигнати с новото модифицирано швейцарско правило, което отчита ръста на осигурителния доход или инфлацията за всяка година, но със стара тежест за стаж. Така се оказа, че пенсии, отпуснати през различни години, отново са с различни коефициенти за осигурителния стаж - от 1 до 1,35. Предложението ще важи за пенсиите, отпуснати до 24 декември 2021 г., защото от тази дата действа именно коефициент от 1,35 за всяка година.

Социалните партньори не харесаха и новото швейцарско правило, което предлагат от “Продължаваме промяната”. То предвижда от 1 юли пенсиите да се вдигат с онзи от двата показателя, който е нараснал в по-голяма степен - или със 100% от ръста на инфлацията, или с ръста на осигурителния доход.

Не се постигна подкрепа и за предложенията на ДПС.

Предложенията са направени без да се мисли и няма разчети и анализи. Има само дайте да дадем. Не може моята пенсия да се отпуска от чужд осигурителен доход, нито от този на работодателите, категорична бе Ася Гонева от КНСБ.

На тристранката бе обсъдено и предложението на БСП минималната заплата да стане 850 лева. 

От  10 години се лутаме в този механизъм и все не го изработваме. Тази тема ще бъде актуална изключително дълго време напред, първо, защото сме с най-ниски доходи в Европа, и, второ, защото тази криза ще си отиде и ще дойде друга, обясни Георги Гьоков от БСП. 

Според него тези критерии, свързани с адекватното определяне на механизъм за определяне на минималната работна заплата, които представителите на работодателските организации искат да се установят, могат да доведат единствено и само до обезлюдяване и хора от градове като Видин да дойдат в столицата, която ще стане 5-милионна. 

Становището на Министерството на труда и социалната политика не подкрепя предложението, защото ще се получи така, че тези, които са работили на минимална работна заплата, с това обезщетение ще получат повече от трудещите се. От гледна точка на това, което в България имаме като обществено осигуряване по отношение на майчинството, страната ни, според заместник-министъра на труда и социалната политика проф. Емил Мингов, е направила твърде много, отколкото други държави. Според него това не способства за запазване на майките на работните места и това е отчетено в много западни законодателства, посочи той и становището на МТСП е, че принципът при определяне на обезщетението следва да се запази.

От Министерството на финансите също не подкрепят предложения законопроект.  

„Всички хора се стичат в София за по-голяма работна заплата, в същото време в София няма детски градини и ясли. Всички говорим за демография, ама само говорим. Някой може ли да ми каже една мярка, предприета в България през последните 10 години, която да е реална в подкрепа на демографията“, каза той. 

Работодателите не подкрепиха предложението на БСП за вдигане на минималната заплата.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>