Грипът идва по-сериозно след 1-2 седмици, но епидемия - в края на януари

22.11.2022 09:53
Проф. Тодор Кантарджиев

Грипът ще дойде по-сериозно след 1-2 седмици, но епидемично разпространение у нас се очаква в края на януари. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев пред Нова тв.

Покрай семейните празници и ваканциите ще се забави малко разпространението. И го чакам вече февруари-март, когато ще има повече случаи.

В момента в България почти няма грип. Преди 2 седмици се разбра за първия случай при над 40-годишна жена - H3N1. Обикновено грипът идва при нас и има епидемични размери през декември, когато децата се върнат от чужбина и когато българите тръгнат по Европа, обясни професорът.

Сега в рамките на Европа най-много грип има в Малта, по-малко в Германия и Португалия.

Не бива да отписваме още коронавируса, ето и днес има 13 починали. Това е много, защото при хора, които боледуват втори-трети път от коронавирус се оказа, че се наслагва увредата в малките кръвоносни съдове. Затова трябва да не се изчаква, ако си с придружаващи заболявания или много възрастен, да се търси медицинска помощ по-рано и да се постави за кислород, препоръча проф. Кантарджиев.

Тъй като тестовете за коронавирус намаляха, всички сме щастливи, че няма инфекция. Затова трябва първо, болните да си стоят вкъщи. Второ, да се проветрява по-често при много хора в едно помещение. Трето, да не се подиграваме на тези, които стоят с маски в градски транспорт, каза още професорът.

В момента са всички респираторни вируси, в това число грипът, който ще дойде след 1-2 седмици по-сериозно.

Обикновено всички инфекции започват с болки в гърлото, каза проф. Кантарджиев. И препоръча - след закуска да се взима резенче лимон със сода се изяжда и след 2 часа гърлото няма да те боли. За по-малките деца - изстискан лимон със сода.

Витамин Д след декември е хубаво да се взима. Не бива витамини и имуностимулатори да се вземат постоянно, трябва да има прекъсвания и с почивка, препоръча той. Най-хубавата имуностимулация са хубавите емоции, умереното движение, правилната храна, включително традициите на българската кухня - кисело зеле, туршии, които са ферментирали.

Не си струва постоянно да се приемат пробиотици, защото няма ефект. Хубаво е стомашната флора да се възстановява с правилно хранене, допълни той.

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>