Експерти: Компенсациите за гориво може да са от 20 стотинки до лев

22.11.2022 07:53
Икономистър Красен Станчев

Колкото по-висока е цената, толкова по-високи могат да бъдат компенсациите. Зависи какво ще бъде записано в законопроекта. Много вероятно е да падне малко цената за всички, да не е само отстъпка за най-бедните. Но това ще бъде трудно решение за правителството, не за "Лукойл".

Това заяви икономистът Красен Станчев пред Нова тв в коментар след договорката на правителството "Лукойл" да плаща изцяло данъците си в България.

Защото когато падне цената, ще падне и приходът от ДДС. По-скоро очаквам задържане на цените на това равнище, поради няколко обстоятелства - международното равнище, дали ще има износ. Българското правителство ще трябва да обясни в ЕК защо трябва да има износ, коментира Станчев.

Ако "Лукойл" запази производството си, това, което прави компанията, може да бъде изнесено от всеки друг. Вероятно имат няколко компании или могат да отворят нова, която да купува нефт. Износът е около 60% от производството на предприятието и той отива в Армения, Молдова, Украйна и страни, които са против войната.

Не виждам как ще стане увеличението 7 пъти на данък печалба. 700 млн. са по-малко от това, което на година плаща "Лукойл" като ДДС. Значението на компанията е доста по-голяма от чисто фискална гледна точка, смята икономистът.

Калкулациите и сметките, които чухме през последните месеци, объркаха потребителите, коментира пък Живодар Терзиев от Българска петролна и газова асоциация.

Войната така промени структурите на пазарите, че е нормално всеки инвеститор да търси решения, които са по-изгодни за него. Ще има веднъж печалба от нефта, имаме висока добавена стойност в производството, и когато се обложи свръхпечалбата 33%, както и нормалната печалба, оттам произтича тази прогнозна сума от 700 млн., обясни той. Как ще бъдат компенсирани нуждаещите се - можело да става през ваучери, плащания на конкретни суми. Ако е за всички, ще е с 20-30 стотинки на литър. Ако е за целеви групи - по-голяма ще е сумата, може да е и до лев, сметна той.

Това е начинът, по който българското служебно правителство намери начин да вземе сумите, които ще бъдат възможни от реализираната печалба, обясни Терзиев. Трябва да приложим всички усилия рафинерията в Бургас да работи ефективно, защото на него разчитат и трети страни. Ако производството на рафинерията бъде спряно, трудно ще се възстанови. А колкото повече и по-ефективно работи, играчите от други страни ще бъдат затруднени да доставят своите продукти на българския пазар, допълни той.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>