Бургас ще тегли 12,8 млн. евро заем за детската болница

20.11.2022 18:43 Димчо Райков
Така ще изглежда новата детска болница на Бургас.
Кметът на Бургас Димитър Николов

На сесия в края на месеца съветниците ще решават дали да подкрепят докладната на кмета Димитър Николов за кредита

Представителката на Зелените изразила опасение от покачване на лихвите и невъзможност на общината да го погасява

Община Бургас ще тегли 12,8 млн. евро заем за изграждането на Многопрофилната болница за активно лечение на детски болести “Света Анастасия”.

Това ще стане, ако местният парламент одобри предложението на кмета Димитър Николов, внесено за гласуване на предстоящата сесия в края на месеца.

Според докладната му общината е готова да сключи договор за поемане на дългосрочен

дълг от Европейската инвестиционна банка, който ще се погасява 25 г.

“Финансово стабилни сме и можем да си го позволим”, обяснява кметът в докладната си до съветниците.

Според него общината е в състояние да си погасява заема със собствени средства. Кредитът ще се усвоява на траншове за срок от 3 години, като се допуска да не се ползва целият, за което няма да се начисляват наказателни такси.

Лихвата ще бъде до 4,5%, като ще се определя за всеки транш в деня на усвояването му.

Детската болница е мегапроект на местната администрация по идея на кмета Димитър Николов, който цели да вдигне нивото на детското здравеопазване, обединявайки под един покрив добри специалисти с модерна апаратура.

Общата стойност на болницата от проектирането до ключ е разчетена на 68 млн. лв. През септември за тази сума бе обявена обществена поръчка за избор на изпълнител. За осигуряването на средствата местната власт ще разчита и на европейско финансиране, но се налага да включи и собствени средства, заради което ще кандидатства за банковия кредит.

Болницата ще се строи на площ от 24 000 кв. метра зад сегашната УМБАЛ. Ще е на 8 етажа и ще разполага със 133 легла. Здравното заведение ще е най-голямото с подобно предназначение в Югоизточна България.

Нагласата на общинските съветници е да подкрепят докладната на кмета Николов за заема, след като на предишни сесии дадоха принципното си съгласие за изграждането на болницата и ползването на кредит.
Преди гласуването мина и

общественото обсъждане на проекта, което срещна широка подкрепа

от гражданите на Бургас.

Засега официално преди сесията опасение изказват Зелените в Бургас, които имат представител в общинския съвет в лицето на Даниела Божинова. В становище тя изразява притеснението си, че общината ще изпадне в състояние да не може да обслужва дълга, ако се сбъднат прогнозите на влиятелни финансови институции, сред които и МВФ, за пикови стойности на лихвените проценти в края на 2023 г. и началото на 2024 г.

Затова Божинова е поискала преди гласуването на дълга местната администрация да каже официално с колко ще се повишат лихвените плащания, ако това се случи.

До какъв дефицит в общинския съвет ще доведе това и няма ли по този начин да се наложи съкращаване на други разходи, включително за детско здравеопазване, през следващите години при положение че в бюджета на община Бургас не се предвидят допълнителни средства за плащане на по-голям размер лихви, ако лихвените плащания се увеличат.

Такова питане е внесла Божинова до кмета преди заседанието на общинския съвет.

Според Зелените моментът за теглене на банков заем сега не бил подходящ и общината трябвало да се съобрази със състоянието на вътрешния и международните капиталови пазари, изчаквайки по-добри времена с по-ниски лихви, или да търси варианти за публично-частно партньорство или европейско финансиране по ОП “Региони в растеж”. И препоръчват преди гласуването

Димитър Николов да поиска специализиран анализ

от БАН или друга финансова институция за състоянието на капиталовите пазари. Допълнителната експертиза се налагала за по-голяма увереност, че общината ще може да изплаща дълга от 12,8 млн. евро.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>