След скандалите - оферта за “немски” кабинет. Партиите ги е страх да говорят за избори (Обзор)

20.11.2022 21:30
Бойко Борисов обясни, че ГЕРБ е готова да дебатира изборните промени поне седмица.

Поне седмица за нови разговори по изборните правила и връщането на хартиената бюлетина и преговори за немски модел на правителство с ясно разписана програма със срокове и задължения на всеки участник.

С това предложение лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов опита в неделя да върне партиите към диалог, след като в четвъртък и петък промените в изборните правила стигнаха до истерия и прокарване на нови дебели червени линии.

Седмица разговори пред камери за изборните правила предложи в неделя Бойко Борисов в отговор на искането от страна на “Промяната” и ДБ да се създаде специална комисия за промените в кодекса. И обвърза изборните правила с възможностите да се създаде правителство.

Пред вас, пред камерите - сядат парламентарните групи с IT специалисти, които да могат да изчистят всички съмнения във флашката, в кода. Решаваме и действаме. Те имат своите подозрения към хартията, ние – към кода.

Има 4 години да управляваме,

така че абсолютно съм “за” една седмица пред камерите, обясни предложението си лидерът на ГЕРБ.

Борисов настоятелно напомни на останалите партии, че хората искат да бъде съставено ново правителство. Като даде и своето виждане за формулата.

Първо трябва да се направи документ, около който да се обединят партии, технически. След това с какви хора - ярки политически лица или експерти. Под този документ, с плана, да речем, със социалните искания на г-жа Нинова, с нашите, с на ПП, но да е подписано. И всяко решение на този следващ кабинет, който би трябвало да имаме волята всички да съществува, парламентът да не му дава подкрепа, ако не е вкарано в този план, обясни Борисов. Той подчерта, че това е работещо в Германия, където се събират, “подписват 150-200 страници документ и след това само това гласуват партиите от коалицията”.

Докато всичко не бъде договорено обаче, Борисов ще се пази от разговори за подкрепа на мандати за съставяне на кабинет. Бившият премиер не пропусна да подчертае, че е “мъдър човек с опит”, освен това вече 3 пъти е правил кабинет, докато “Промяната” за 6 месеца са успели да загубят два коалиционни партньора, ИТН и БСП, и сега били в изолация заедно с ДБ.

Без редовно правителство в зимата нито едно решение няма да може да се вземе. Ние можем да съберем 137 гласа, но това означава нестабилна държава.

Аз не искам нестабилна държава,

в тази криза трябва да имаме стабилност, настоя Борисов. Той предупреди, че с изострянето на тона ПП и ДБ тласкат държавата в хаос. А предложението за седмица обсъждане, на което съвносители да са ГЕРБ и другите две формации, било протегната ръка.

Борисов коментира и акциите пред домове на политици, след като в петък Йордан Цонев от ДПС се включи дистанционно от дома си, вместо да отиде до телевизията заради акция на протестиращи. Лидерът на ГЕРБ предупреди, че всяка партия може да си събере хора и да направи същото и това накрая ще ескалира в гражданска война. Всяка партия да си събере 300-400 шпицкоманда и къде дойдат - бой. С какво право звънят по звънците, това ли е демокрация? Да търсим компромиси, трябва да се смирим и да направим правителство. Техническо ли, експертно ли, с когото и да е, категоричен бе бившият премиер.

Новата оферта на ГЕРБ дойде в деня преди ДБ да отидат на консултации при президента Румен Радев в понеделник. Позицията на хората на Христо Иванов е, че всякакви възможности за консенсус са взривени, но въпреки това избягват да предложат диагноза “отиваме на избори”.

Партиите са наясно, че хората ще накажат тази политическа сила, която предизвика предсрочни избори и заради това се пазят те първи да поискат вот през март.

Именно възможността да последват съдбата на “Има такъв народ”, която от първа политическа сила с над 650 хил. гласа се срина до под 4%, кара политиците засега все пак да мислят за някакви варианти за правителство.

Кабинет с мандат на ГЕРБ трудно би получил нужната подкрепа, въпреки предложението за “немска” коалиция.

Очакваме да видим ГЕРБ какво ще направят, но ДБ няма да подкрепят правителство с техния мандат. Очакваме ПП с втория мандат да предложи формулата. ДБ ще направи всичко възможно да не се стигне до нови избори, но не на всяка цена, коментира в неделя бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова. Лидерът Христо Иванов пък отново заговори за правителство на малцинството на ПП и ДБ, а останалите партии “да получат по нещо за подкрепата си”.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>