Борисов готов на седмица публичен дебат за изборните промени

20.11.2022 14:31
Бойко Борисов КАДЪР: БНТ

Лидерът на ГЕРБ се пази от разговори за третия мандат, бъдещ кабинет - само с писмено споразумение

Седмица обсъждане на изборните правила реши да предложи на партиите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той се включи в пресконференция, посветена на Gemcorp, провокиран от въпрос за подкрепа на бъдещ кабинет. Лидерът на ГЕРБ е готов да са съвносители с ДБ и ПП за временната комисия, която да обсъди правилата. Но не е съгласен да е само за месец, защото ако е вярно, значи искат да няма правителство и тласкат държавата към избори по време на война.

"Навсякъде има стойностни хора, ама и там 1-2 не стават, защото са правили всичките тия неща. Не всички знаят, някои сега се изненадват. Не аз съм проблема на ПП. Тези стотици хиляди хора, които задават въпроси. Все още има достатъчно голяма група в обществото, която им вярва. И с всеки ден ще им намалява доверието. Площадната демокрация стана модерна", коментира той.

И отхвърли обвиненията, че мафията иска да се върне."Преди няколко седмици ги бихме с над 5% по техните правила. Нашите избиратели искат хартия, затова го правим. Какъв е тоя панически страх, че някой може да вземе флашка", попита Борисов.

Според него парламентът си работи прекрасно. Нямаме повод да се бърза да се вкара в сряда този закон за Изборния кодекс. Втора правна комисия не може да се направи. Няма сила, която да не го гледа този закон, щом г-жа Нинова няма да го оттегли", посочи Борисов. Дебатът обаче да е цяла седмица в с IT специалисти.

Той се ядоса и от акциите пред дома на Йордан Цонев и неговия, защото "ще отключи и ще се стигне до гражданска война" . "Всяка партия да си събере 300-400 шпиц команда и къде дойдат - бой. С какво право звънят по звънците, това ли е демокрация? Ще ли им е хубаво да се заложа пред къщите им? Да търсим компромиси, трябва да се смирим и да направим правителство. Техническо ли, експертно ли, с когото и да е", категоричен е бившият премиер.

Борисов посочи, че при приемането на машинно гласуване Мустафа Карадайъ го предупредил :"с машините на Мадуро ще видиш какво ще се случи". Тогава нямало други. Борисов намекна, че е готов да вземем машини като тези в Щатите, или пък кодът от вота да е за държавата, да има и сигурност от хакерски атаки.

Изборният кодекс няма да се вкарва тази седмица една седмица, но не и да се отлага с цял месец. Те се готвят през това време да блокират всичко за правителство и да отидат на избори зимата, заяви той относно плановете на ДБ и ПП.

Според Борисов хората искат да гласуват с хартия, затова я има във всички държави. Ако IT специалистите оборят притесненията на ГЕРБ, тя няма да настояват машините да бъдат превръщания в скенер. Няма как да им остане далавера та, настоя той.

"Може да съберем 137 гласа, но това означава нестабилна държава. Аз не искам такава", заяви Борисов. Ако всички спрат да влизат в пленарна та зала, няма да има бюджет и парламентът ще спре. Само с отстъпки можело да се управлява.

Борисов се пазел от разговори за третия мандат, защото бил Брюкселски възпитаник - докато всичко не се договори, нищо не е договорено. И настоя за документ, около който да се обединят партиите, около кои лица и да се подпише. Всяко решение на следващия кабинет да е вкаран в този план, иначе да не получава подкрепа в НС, настоя лидерът на ГЕРБ.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>