Вакрил Запрянов, концесионер на кариерата в Горнослав: Преди 5 г. нямаше недоволни

20.11.2022 17:27 Радко Паунов
Вакрил Запрянов

- Обществото е настървено, но няма как да не се работи, казва бизнесменът

- И баластра ли ще внасяме от чужбина, както става с млякото за сирене, пита той

Стотици жители на селата Горнослав, Червен, Горнослав, Орешец, Добростан и Тополово излязоха днес следобед и затвориха за кратко пътя Кърджали-Асеновград в знак на протест срещу новата кариера за мрамор. Тя е дадена за 35 години на концесия на "Запрянови". Находището се намира над село Горнослав. Хората са притеснени, че ще замърси природата, а взривовете ще напукат къщите им. Потърсихме за отговор Вакрил Запрянов, собственик на фирмата, която е получила концесията.

- Г-н Запрянов, как ще отговорите на протестиращите от Горнослав, Червен и Долнослав срещу бъдещата ви кариера за добив на мрамор?

- Когато е стартирала процедурата за предоставяне на концесия, всички хора от Горнослав са били уведомени, никой не е имал нищо против. Това е станало през 2016 г. Уведомленията са били разлепени в селото. Тогава никой не е протестирал. Сега разни организации, виждаме, че има дори и от Ямбол, пишат насам-натам. Това са хора, които винаги протестират.

- Местните хора се притесняват, че последните къщи от бъдещата кариера са на 500 метра?

- Няма такова нещо. Кариерата, която не е разрешение, е върху площ от 43 декара. Това е колкото ми е лозето. И всичко е минало по етапния ред, процедури, разрешения от Басейнова дирекция, от РИОСВ-Пловдив. Още през 2010 г. находището беше 240 декара. Понеже хората от Червен протестираха, ние го изключихме. И остана само това в Горнослав.

- Как ще процедирате при сегашната ситуация?

- Създава се изкуствено напрежение. Суровини винаги е имало и ще има. Внасяме в момента меса от чужбина, трябвали да внасяме и чакъл? Нищо лошо не се прави. Находището е далеч от всякакви защитени зони.
- Жители от трите села се страхуват, че при взривовете къщите им ще се нацепят. Има ли такава опасност?
- Не, защото разстоянието от кариерата до къщите е голямо. Сегашните взривявания нямат нищо общо с тези отпреди. Взривовете са на минисекунди. Може до даден цех да се взривят фундаментите, а на стъклата му да няма нищо. И в Пловдив, и навсякъде има взривявания. Това вече е наука. Както казах, находището е 43 декара. Какво може да замърсява?

- Кога ще пристъпите към работа?

- Има си законови процедури. 6-месечен е срокът за довършване на проектите. Ако прочетете самото решение на министерския съвет, находището трябва да отговаря на куп изисквания и да се направи проект, който да е съгласуван. Всичко ще извървим по законов ред. Самото находище е на 3 км нагоре от военното стрелбище и е отдалечено от Червен, Долнослав и Горнослав. Но който каквото и да работи в момента, все ще има недоволни. Обществото е настървено. Но няма как да се спре да се работи. На Амур правят мост, за да прекарват суровини. А ние отвън ли трябва да ги внасяме при положение, че ги имаме? От Полша набавяме мляко за сирене. Сега и баластра ли трябва да започнем да внасяме? Кариери има и в Гърция, като тръгнеш покрай морето. Има ги и в Италия, и в Германия. 

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>