Разговор за изборите или направо на избори? В сряда става ясно ще отстъпи ли някой от ултиматума (Обзор)

18.11.2022 21:30
Бойко Борисов КАДЪР: БНТ
Втори съвместен брифинг за денонощие дадоха “Промяната” и ДБ, а Кирил Петков бе категоричен, че няма да влязат в пленарната зала. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
Към 3000 се събраха в петък вечерта пред Народното събрание на протест срещу хартиената бюлетина.

Или парламентарните групи ще говорят помежду си за Изборния кодекс, или да се отива направо на избори.

Този ултиматум постави ГЕРБ в петък, след като ден по-рано “Продължаваме промяната” и “Демократична България” напуснаха пленарната зала като протест срещу гласуваните през нощта от правната комисия попоправки в кодекса, които връщат хартиената бюлетина, залагат ръчно броене и на вота от машините, закриват Обществения съвет към ЦИК и вдигат минимума избиратели за откриване на секции зад граница.

Ултиматумът на двете формации пък е да се изнеглят всички поправки и временна парламентарна комисия да изработи начисто промените в правилата за вота.

БСП обаче, която е вносител на текстовете за хартиената бюлетина, категорично отказа да ги изтегли.

Така петъкът освен ултиматуми не роди решение, то остава за сряда, когато ще стане ясно дали преобърнатият кодекс влиза за второ четене в пленарната зала.

Готовност да се включи и лично в разговори заяви Бойко Борисов, който рано сутринта събра депутатите си и обяви, че и те напускат банките до изчистването на темата. Заради това парламентът не събра кворум и започна работа едва след връщането на хората му от централата на ГЕРБ два часа по-късно.

Партиите да отговорят ще има ли правителство с 3-ия мандат или ще си играем на кворум.

Честно е да се заяви веднага на президента - да насрочва избори,

обяви Борисов. Няма да им пазим кворума, за да си получават заплатите и да дават интервюта в кулоарите, зарече се той и сметна, че един пленарен ден струва към 212 хил. лева.

Те са си търсили повод да счупят и последната работеща институция - Народното събрание, обвини Борисов ПП и ДБ за напускането и думите им.

Парламентът ще постои пуст една седмица и ще приключи. Това не е добре за обществото и партиите.

Прав ли е Радев, че като не можем да се разбираме, да си става президентска република,

попита Борисов. И сам си отговори: Прав е.

Призова здравият разум да надделее - иначе и ГЕРБ, и други можели да излязат на протести, но нищо добро няма да произтече за държавата, предупреди той. Ден по-рано Мустафа Карадайъ заплаши, че и ДПС може да блокира страната и да изкара в София “20 хил. срещу техните 200”.

Протестът на привържениците на “Промяната” и ДБ снощи събра край парламента към 3000 души начело с депутатите от двете групи. “Мръсната машина може и трябва да бъде спряна”, призова ги преди това Ицо Хазарта. “Да се присмиваш и да подценяваш възможностите на няколко милиона българи, е отвратителна наглост. Да се изплюеш в лицата на над един милион българи в чужбина (след като си ги изгонил оттук), е престъпление”, написа депутатът Петров във фейсбук.

От ГЕРБ потвърдиха готовността си да оттеглят текстовете за закриването на Обществения съвет към ЦИК, закриването на район “Чужбина” и 100 заявления за отваряне на секция зад граница. Борисов бе категоричен, че от хартиената бюлетина няма да се откажат. Не се отказвали и от машините за гласуване, но поиска да се купят “същите като в САЩ”, а кодът на флашките да е държавен.

Лидерът на ГЕРБ критикува шефа на правната комисия Радомир Чолаков , че е можел да прекъсне среднощното заседание, вместо да се стига до този драматизъм.

С днешна дата Борисов вижда като “неприлично” предложението на Христо Иванов ГЕРБ да подкрепи кабинет на ПП и ДБ, без да участва. Утре като гласувате глупости, ние да ви подкрепяме ли? Нормално е да има документ от 15-20-40 точки или политики - нещо, с което да съобразим какво е това подкрепа. 67 вдигнати нагоре ръце и те отиват в Министерския съвет. След това почват да крадат “Джемкорп” и ние какво - не ги сваляме, възмути се той.

Кирил Петков и Христо Иванов останаха непреклонни в решението си да не влизат в залата, докато не се оттегли подготвеният за второ четене кодекс. Предлагат временна комисия да работи 1 месец и с неправителствени организации и да върне доверието в изборния процес, като се запази и машинното отчитане на гласовете.

Ако искате наистина да разговаряме и да търсим решение - това е форматът. Ако

някой се е уплашил от взрива, който произведе,

и целта е да има параванче и завеса, зад която пак да се наложи това, което е решено някъде, няма да участваме. Не ни търсете за параванче, заяви Иванов.

И заключи - не е сигурно, че този парламент ще е кратък, защото явно вече има мнозинство.

Петков пък обясни, че искали да работят по бюджета и реалните проблеми на хората, но БСП, ГЕРБ и ДПС избрали да отворят Изборния кодекс.

Лъсна лицемерието - единственото важно за тях са машината и флашката, отвърна му обаче Корнелия Нинова. Попита към кого бил ултиматумът за оттегляне на проекта, като

47% от гражданите искат да гласуват с хартия, 48% - с машини

По-късно ПП и ДБ се срещнаха с неправителствени организации, които им предложиха да поискат от президента вето на Изборния кодекс. Румен Радев покани на консултации в понеделник лидерите на “Демократична България”.

Цонев обяви, че Петков търгувал подкрепа за парламентарен шеф срещу отказ на ДПС от хартиената бюлетина. Кирил: Мечтае си Данчо

В началото на този парламент Кирил Петков отправил оферта към Йордан Цонев - “Промяната” да подкрепи избора на председател на Народното събрание, ако ДПС оттегли подкрепата си връщането на хартиената бюлетина.

Това разказа самият Йордан Цонев, който бе кандидат за шеф на НС, от парламентарната трибуна вчера. Получих оферта от Петков - ако смята, че лъжа, да заповяда в залата да ме опровергае, призова го зам.-шефът на ДПС. Така той подкрепи тезата си, че “панаирът, който се разиграва от ПП и ДБ, започна от самото начало на този парламент и се нарича Изборен кодекс”.

“Това е мечта на Данчо Цонев, която никога няма да се случи. Никога не бихме застанали зад неговата кандидатура. Казах ясно от самото начало, че за нас хартиената бюлетина е предателство към демокрацията и реалния вот на хората”, отвърна пред репортери вечерта Петков. “Не искам пред очите на всички ни 150 хил. невалидни бюлетини да се върнат обратно. Не искам на местните избори 14% от вота да е подправен. България не заслужава Изборният кодекс да се прави между 2 и 4 сутринта, докато всички спят”, заяви той.

Машините остават, но сега се дава право на хората да изберат как да гласуват, настоя преди това Цонев. Напомни, че ДПС предлагаше 100% машинно преброяване на хартиените бюлетини със сканиращи машини, но не се прие.

Хората чакат да съставим правителство, което да им решава проблемите. А решаването на всички кризи започва от майката криза - политическата, заключи той.

ГЕРБ пак иска комисия за “Джемкорп”, меморандумът не бил прекратен

ГЕРБ отново иска временна комисия в парламента да проучва подписания от кабинета “Петков” меморандум с компанията “Джемкорп” за сътрудничество в енергетиката за $1 млрд.

“Те не се интересуват от плана, батериите са им планът - отрязали са главата на централите. Изборният кодекс е само претекст”, обяви Бойко Борисов. Държали се като деца на Хелоуин - лакомство (“Джемкорп”) или пакост, обвини той ПП. Съобщи, че депутатката Десислава Трифонова е получила отговор от енергийното министерство, че меморандумът не е прекратен. Самата тя обяви по-късно това във фейсбук.

В министерството тече проверка, за да се открие документ за прекратяването, научи “24 часа”. На 20 юли премиерът Кирил Петков съобщи, че правителството е взело решение за това. На 28 юли от МЕ съобщиха, че енергийният министър Александър Николов е изпратил уведомление за това до Gemcorp Holdings Ltd и IP3. На страните е изпратено и подписано от министъра допълнително споразумение, което урежда отношенията във връзка с прекратяването на меморандума.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>