Къде са парите от инкасо обира на Жоро Милионера знае само той, но изчезна

18.11.2022 16:04 Ваня Драганова
Георги Енев в Апелативния съд

В Пловдив още разказват как Георги Енев хладнокръвно избирал джапанки за килията в подлеза на прокуратурата, преди да се предаде

Да изчезнеш с 1,4 млн. лева, да ги скриеш и никога да не кажеш къде са, да си избираш съвсем спокойно джапанки, докато цялата полиция в Пловдив те търси, после да излежиш цялата си присъда, без никога да не поискаш предсрочно освобождаване. Това е краткото досие на Георги Енев - Жоро Милионера.

Преди 10 години той е служител на охранителната фирма G4S като шофьор на инкасо автомобил. Не бил доволен от заплатата си, но имал заем с крупната за преди 10 години вноска от 400 лв. на месец.

Проблемите с парите били ежедневие за него, но се изострили, когато от фирмата го наказали с 236 лв. - бил засичан да слиза от инкасо колата и да оставя колегата си сам в нарушение на правилата.

След санкцията планирал отмъщение
Докато замествал колега, взел от него ключа, който деблокира отделението за превоз на парите. Това също е нарушение на служебната дисциплина, защото като шофьор не е имал право на достъп до ключа.

Не след дълго Енев измислил как да накаже шефовете си - на 22 юни 2012-а подлъгал Манчо Юруков да слезе от колата, за да купи дюнери.

Енев останал сам с парите, влязъл с автомобила в тясната пловдивска уличка “Петрова нива”, в която предварително бил паркиран семейният му опел.

Прехвърлил в него 1 471 058 лв. в различни валути и банкноти и изчезнал.

Всичко станало за минути. Когато колегата му с дюнерите се усъмнил, че нещо не е наред, от Енев нямало и следа. А на улицата, в която е станало прехвърлянето на крупната сума, никой не забелязал.

След няколко дни опелът беше открит в гората над близкото до Пловдив село Храбрино.

Районът беше претърсван – и от полицията, и от кандидати да забогатеят,

ако намерят скритите пачки, но всички удариха на камък.

Георги Енев не беше намерен и след общодържавното издирване. Шокира всички, когато на 5 юли сам се предаде.

Избра да отиде в прокуратурата, не в МВР, придружаван от адвоката си Георги Кутрянски. Още се разказва забавната история как дълго избирал и мерел джапанки за килията в магазинче в подлеза към сградата на прокуратурата на пл. “Съединение” в Пловдив, пренебрегвайки риска да бъде задържан от първия минаващ оттам полицай и да провали плана с предаването си в прокуратурата.

Жоро Милионера дори се вслушал в съветите на продавача да не си купува джапанки от 5 лв., а малко по-скъпи, защото ще ги носи 10 години.

“Точно такива ми трябват”, казал Енев и ги платил. Минути по-късно вече бил в прокуратурата.

Самообладанието му помогна не само при тази покупка, а после и в разпитите – и в прокуратурата, и в съда.

Милионера призна за престъплението, но не каза
къде са парите

Устоя и на журналистическия натиск и мълча по време на процеса. Той демонстрира пълно самообладание по време на делото и не трепна при нито един въпрос в съда. Бил е рейнджър и вероятно по време на мисиите се е научил да владее емоциите си до съвършенство.

Години след делото в неформален разговор адвокатът му Георги Кутрянски разказа случката с покупката на джапанките.

Георги Енев бе осъден първоначално на 8 години затвор, последва протест от страна на прокуратурата и наказанието му беше завишено на 12 г. от Апелативния съд. ВКС потвърди по-високата присъда.

Второ досъдебно производство беше образувано по този прословут инкасо обир – за пране на пари. То беше срещу неизвестен извършител и беше за сумата от около 30 000 лв., предадени на майка му Донка дни след крупната кражба. Тя разказа на полицията за тази случка, но без да посочи от кого е получила пакета с банкнотите.

“Разследването беше за пране на пари, защото сумата е придобита от престъпление.

Не успяхме да открием кои хора са занесли парите на майката и скоро прекратих производството,

защото изтече давността”, обясни за “24 часа” прокурорът по делото Дилян Пинчев.

За 10-те години от обира Милионера излежа присъдата си и през март т. г. излезе на свобода. На звънеца на адреса му на ул. “Димитър Талев” в Пловдив не отговаря никой, съседите не са го засичали, а леля му Василка, сестра на баща му, нито го е виждала, нито го е чувала от години.

“Не ме е търсил, не се е обаждал, откакто е на свобода”, казва тя. През април Жоро Милионера беше видян на главната улица и след това потъна в неизвестност.

Къде са парите обаче и до днес е мистерия. Той излежа малко под 10 г., защото е работил в затвора. Като всеки осъден имаше право да поиска предсрочно освобождаване, след като излежа половината, но дори не опита. Факт, който също остава загадка.

При последния обир на инкасо автомобил преди дни в София беше задигната доста по-крупна сума, но нападателите бяха въоръжени и маскирани (виж на 8-а стр.). А Жоро Милионера отмъкна над 1,4 млн. лв., разчитайки само на хладнокръвие и очевидно добър план.

“През целия престой зад решетките Енев е

изключително дисциплиниран. Дистанцира се от останалите и не създава близки контакти с никого

Така се предпазва от конфликти”, казаха преди време пред “24 часа” надзиратели. Само веднъж се скарал с роми в затворническия дърводелски цех и бил наказан.

Откраднатите пари бяха застраховани и ощетените банки си получиха своето. След излизането на Жоро Милионера от затвора прокурорът Дилян Пинчев допусна, че с него може да се заеме КПКОНПИ, защото парите са незаконно придобито имущество.

Никой обаче не го е търсил за данни за евентуално производство.

От самото начало пловдивчани се разделиха на две в отношението си към него. Симпатизантите му са убедени, че Енев вече е в правото си да харчи заграбеното, защото е платил за него с близо 10 години от младостта и живота си. Влезе в затвора на 33.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>