Млад любовник на съд, насякъл с лопата 62-годишна британка в Ново село

18.11.2022 11:50 Дима Максимова
Тина Даян Еър
Съдебна палата Велико Търново

28-годишен мъж, който уби жестоко с лопата 62-годишната си приятелка британка в търновското Ново село, се изправя пред съда идната седмица.  Зверското убийството на преселничката Тина Еър от 17 февруари м.г. отекна не само у нас, но и на острова. Първоначално делото срещу килъра бе насрочено за 20 септември, но не тръгна заради тежко заболяване на съдия-докладчика. Наложи се формиране на нов съдебен състав в Окръжния съд, който да се заема с разглеждането му. Първото разпоредително заседание е насрочено за 22 ноември.

Делото е образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Велико Търново, с който подсъдимият Денислав Красимиров от  Горна Оряховица е обвинен, че умъртвил по особено мъчителен начин и с особена жестокост Тина, като и нанесъл множество прободно-порезни рани по главата, ръцете и тялото с нож и съсякъл черепа и с права лопата. После скрил тялото в плевнята и преспал в окървавеното жилище, пише в обвинителния акт на окръжната прокуратура. Според съдебномедицинската експертиза смъртта е причинена от тежка открита черепно-мозъчна травма, причинила разкъсване на главен мозък.

Младият любовник е задържан в Затвора в Ловеч и не е давал обяснения за мотива и обстоятелствата около убийството.

"Задържан е, не сме обжалвали мярката, приели сме я такава. Не е давал обяснения, ще даде обяснения, но в съда", бе лаконичен адвокатът му Росен Илиев.

Денислав и преселничката, която в селото наричат Рокси, а близките й - Тина, се намерили чрез сайт за запознаства. Затвореният младеж от Горна Оряховица, владеел перфектно английски и бързо се впечатлил от вниманието, което му оказала пенсионираната служителка в една от 10-те най-големи адвокатски кантори в света. Преди да се установи у нас, тя била юридически секретар в Clifford Chance в продължение на 17 г., като последните е била в Хонконг, написаха британските медии.

След като купила къщата в Ново село през 2017 г., отглеждала кучета и прасенца, които дори учела да рисуват. Заради грижите за тях не се е връщала често във Великобритания, но редовно поддържала връзка с майка си чрез фейсбук. Била разведена и не общувала много с българските си съседи, но представила младия си партньор пред английската общност в селото. Не се притеснявала да афишира връзката им.

В Горна Оряховица описват Денислав като затворен, неконфликтен, дори незабележим. Бил студент в Русе, но прекъснал, защото не му харесвала инженерната специалност, която изучавал. Два пъти обаче бил на студентска бригада във Великобритания, но първия път родителите го прибрали преждевременно, защото бил изпаднал в тежка депресия. По време на второто му пребиваване на Острова започнал viber комуникацията си с Тина. Според запознати родителите му били разведени и имали спор кой да вземе момчето. През повечето време живеел при майка си, която има втори брак. Работел е, включително на строителството на газопровода "Балкански поток" в региона. Според психологическият му профил, контактите му със жени са били много спорадични, ако изобщо ги е имал. Така Денислав хлътва по смущаващо по-възрастната британка, която му е демонстрирала някаква близост. Местните хора в Ново село разказват, че доста по-младият мъж често посещавал Тина в дома й в Ново село. Виждали го да пристига с такси и смятат, че са имали връзка в продължение на около година.

В края на 2020 г. Рокси-Тина поискала да прекратят връзката си. Страхувала се от него. След раздялата им обаче той продължил да търси контакт с нея по viber. Според обвинителния акт ден преди кървавата драма обвиняемият отишъл с такси до селото. В главата му явно вече се е оформял пъклен план, защото сложил в раницата си черна плетена шапка с прорези за очите, чифт черни ръкавици, лютив спрей за самоотбрана, сгъваем нож и законно притежаван газов пистолет "Есоl Special 99, Rev II".

Пренощувал в изоставена къща, в съседство с къщата на британката, а на сутрин отишъл в дома й. Между двамата възникнала конфликтна ситуация, при която Денислав станал агресивен. Той използвал лютивия спрей, който носел и я напръскал с него. Тя започнала да се отбранява, като се опитала да го вземе от ръката му. Мъжът извадил носения от него сгъваем нож и над 10 пъти намушкал с острието му жената в областта на лицето и шията. Пробол я с ножа и два пъти в областта на гръдния кош. Тина побягнала навътре към стопанската постройка. Обвиняемият я последвал, взел намираща се в близост права лопата, с която нанесъл над 20 силни удара по главата и тялото на британката.

След като я убил, той скрил тялото в стопанска постройка, влязъл в къщата и пренощувал там. На сутринта започнал да копае голям трап в двора, за да зарови трупа и да заличи следите от престъплението. През това време приятелите на Рокси отишли до дома й, за да я търсят. Те заварили в двора младежа, целият в кал, край прясно изкопания гроб. Той побягнал през пустите дворове на съседните необитавани къщи. По-късно бе задържан от местния полицай и кмета на Ново село Христо Христов в дома на самотния дядо Георги. Денислав признал, че е убил бившата си приятелка. В хода на разследването е назначена комплексна психолого-психиатрична и съдебномедицинска експертиза. Според нея обвиняемият е с шизоидно личностново разстройство, което обаче не възпрепятства психичната му годност да носи отговорност за стореното.

"Мотивът за убийството в Ново село е някаква любов, която не разбирам, с оглед на разликата във възрастта между жената и извършителя. Там на място бяха открити значителни парични средства, на които извършителят на убийството не бе посегнал", разясни след убийството окръжният прокурор Христо Христов.

Скоро след това в Ново село било организирано поклонение пред тленните останки на Тина. Баща й Тони и двама от братята й пристигнали от Острова за да вземат тялото, спомнят си местните. "Къщата си стои, никой не я стопанисва. Само колата й, Опел Корса, не е в селото, вероятно са я дали на близки. Животните й - 3 кучета и 2 прасенца, са при нови стопани", обясни кметът на Ново село Христо Христов.

Четирима роднини на Тина присъстват в делото като пострадали. Брат й Дийн Спенсър Еър е посочил свой имейл адрес за контакт и вероятно ще бъде процесуален представител. Връзката с него обаче е през Британското посолство, казаха от съда.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>