Маските в болници и поликлиники остават - вече заради грипа

17.11.2022 09:40
Проф. Ива Христова Кадър: Би Ти Ви

Здравното министерство смята да издаде указание към директорите на здравни заведения да продължи носенето на маски заради грипа и респираторните вируси. Това съобщи проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя напомни пред БНТ, че така или иначе носенето на маски в лечебните заведения бе последната мярка срещу ковид допреди днешната отмяна на всички ограничения.

Вероятно ще има известно покачване на случаите на коронавирус у нас, прогнозира проф. Христова. Причината е новият подвариант на омикрон, който вече има дял от над 30% в Западна Европа и вдига заболеваемостта.

Очаква се да вдигне отново заболяваемостта и у нас, но не и да има епидемия, успокои експертката.

Има много големи основания за оптимизъм, с оглед на това, че през последните 2 години нивата на разпространение на COVID-19 са били в пиковите си стойности именно през ноември, а сега са толкова ниски, коментира още Христова.

По думите ѝ няма натиск върху здравната система, броят на заболелите е малък, страната е във фаза "Нула" по пандемичния план, което оправдава отпадането изцяло на мерките. Очаква спад на новите случаи в рамките на 2 седмици, евентуално месец, после ще тръгнат нагоре заради все по-широко разпространение на новия подвариант на омикрон, което предполага повишение на заболеваемостта, но не твърде голямо.

Тепърва обаче ще берем усложненията на COVID, тъй като се забелязва, че дори и при леките случаи, има тежки усложнения.

В момента сме в тенденция надолу за COVID-19, но в тенденция нагоре за грип, обобщи проф. Христова. В момента има високо ниво на остри респираторни заболявания - парагрипни, които може да доведат и до пневмония.

"Очаква се по-силна вълна на грип от последните две години, вече има единични външни случаи, доказан е първи случай на грип", обясни проф. Христова. "Важно е да се отбележи, че грипът се очаква да започне да протича по-тежко, тъй като има ниша от неимунно население", поясни лекарят.

Ива Христова уточни, че ваксини срещу грип у нас има, но се забелязва тенденция на ваксиниране и свършват дори и резервите.

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>