Мистерията "Сашко" – истерични версии, липсваща майка и дежурен заподозрян – бащата

16.11.2022 23:00
Бащата Александър Цветанов
Продължава издирването на малкия Сашко СНИМКИ: Кристиян Иванов
Играчка, намерена при издирването на детето.
Една от картините на малкия Сашко

МВР и прокуратурата работят денонощно 6 дни, както и хиляди доброволци

Детето рисувало, тренирало катерене и езда, ориентирало се отлично в природата

Родителите се развеждат по взаимно съгласие през 2019 г.

Бащата на Сашко го е убил.

Детето е отвлечено от майка си.

Подслонено е от клошари в изоставени постройки.

Тръгнало е с влак в неизвестна посока.

Паднало е в река или водоем, около които обичало да се разхожда.

Това са само част от всички версии на доброволци, врачки, близки и фейсбук детективи, които 6 денонощия живеят с драмата по издирването на 12-годишния Александър Цветанов от Перник. Момчето, което е с аутизъм, изчезна в петък вечерта при разходка с баща си в местността Профилакториума в планината Голо бърдо до Перник.

През цялото това време елитът на МВР и прокуратурата денонощно работи по издирването на Сашко и разследването на случая. До сряда вечерта не беше потвърден нито един сигнал, че момчето е видяно или снимано.

Липсата на информация и все повечето загадки родиха невероятни хипотези

за съдбата на малкия и дори вербална агресия към баща му - нотариуса от Брезник Александър Цветанов.

Една от мистериите в случая е майката. Казва се Радостина Цветанова и от години живее в Англия. Разследващите са имали разговор с нея, след който тя обещала да се върне в България. До сряда вечерта я нямаше, а още в неделя жената изтри фейсбук профила си заради коментарите. 

Тя има по-голям син от друга връзка

С бащата на Сашко се запознали, когато станала сътрудник в кантората му. Сключват брак на 23 януари 2010 г. По-късно се ражда синът им Александър. Според близките на семейството Радостина е напуснала мъжа и детето си, защото трудно би се справила с отглеждането на двама инвалиди. Детето е с аутизъм, а бащата е с детска церебрална парализа и се движи трудно.

Всъщност двамата се развеждат официално на 5 юли 2019 г. в Пернишкия съд, показа проверка на “24 часа”. Радостина обаче отдавна е напуснала семейното жилище.

Прекратяването на брака им е по взаимно съгласие. Мотивът е стандартен - дълбоко и непоправимо разстройство на отношенията. Родителските права са дадени на бащата. На майката е определен либерален режим на контакти с детето - всяка седмица в сряда и четвъртък, но и по всяко друго време, когато пожелае и се уговори с бившия си мъж. Освен това съдът ѝ дава детето 15 дни през лятото. Въпреки това обаче майката не се е възползвала от решението на съда, за да вижда редовно сина си. Запазила е фамилията на Александър Цветанов.

Трябвало е да плаща издръжка от 140 лева на месец

Парите обаче едва ли са били необходими на Александър Цветанов. В Брезник има двама нотариуси и единият е той. Със сина си живеят в апартамент в Перник. За детето му помагат майка му и сестра му. По всеобщо мнение в града той е родител за пример. Води детето на логопед в София.

В училище го придружава психоложка. От обясненията на баща му пред полицията става ясно, че Сашко се занимава с катерене, рисуване, посещава нирвана терапия и много други. Детето може да чете, да пише и да смята.

Преди няколко години Александър Цветанов е финансиран от социалното министерство с пари по оперативна програма за откриване на работни места. Целевите групи са безработни и хора в неравностойно положение. Какъвто е и неговият случай заради заболяването му. 

Синът му Александър учи индивидуално в 8-о основно училище в Перник. С него работят учители и психолог, води го придружител.

Според педагозите той е здраво физически, добре гледано дете, хиперактивно, не търси контакти с други деца.

В деня преди

да изчезне,

Александър не идва на училище

Това обаче се е случвало много пъти и преди.

В петък с баща му използват последните топли дни, за да отидат сред природата, където Сашко се чувствал добре, обяснил по-късно Александър-старши пред разследващите. Това личи и в рисунките му, които бащата публикува в сряда. Минават през офис на куриерска фирма следобед, където за последно детето е снимано с камери до баща си. След това отиват до Профилакториума - от Перник дотам разстоянието с кола е 10-ина минути. Когато пристигат, таткото паркирал, а синът му слязъл да си играе.

Трудноподвижният баща останал в автомобила за няколко минути, за да прочете нещо в телефона си. Часът е около 15,55. Когато вдигнал глава, Сашко вече го нямало. Александър започнал да обикаля и да го вика. Започнало да се стъмва и се обадил на полицията - час и десет минути след изчезването. Според МВР в 17,05, а според прокуратурата - 17,10 ч. Издирването започва веднага, създаден е щаб. Включени са всички полицаи и пожарникари от Перник и областта, командировани са служители от София. Включват се и доброволци. Акцията е без прецедент у нас. Стотици пристигат в Перник от цялата страна. Властите включват термокамери, дронове, хеликоптер, следови кучета.

Описанието, което бащата дава на детето си - висок е 50 см, облечено със сив суитшърт и сини дънки. Викове и силен шум могат да го изплашат. Държи в себе си розова плюшена играчка.

Още в събота във фейсбук, телеграм и други плаформи започват да никнат групи, които координират доброволците. Създаден е и специален канал за гласова кореспонденция в Zello. Включват се и потребители, които не издирват Сашко, но превръщат комуникацията в безполезна говорилня и дори място за шеги и закачки. Потребители във фейсбук ровят в профилите на бащата и майката за информация и снимки, които публикуват. В групите се обсъждат и координират маршрути, намерени вещи, версии и сигнали, че Сашко е забелязан. (Кой и къде се е припознал, че е видял и снимал момчето, виж в карето долу.)

Доброволци разпечатват в стотици екземпляри и лепят на различни места из Перник и околията листовки, че Сашко се издирва. Включват се мотористи, планинари, пещерняци. Родители на деца аутисти дават съвети, с експертни мнения се включват логопеди, работили с Александър, психолози, бивши служители на МВР и експерти от всички категории дефилират по телевизиите в опит да помогнат. А някои от тях вече загатват, че детето едва ли е живо.

Играчката на Сашко, с която не се е разделял, е една от първите загадки по случая. Още на втория ден от издирването хора намират няколко плюшени животни в гората и на други места около Перник. Те са различни по вид и всички са предадени на полицията.

Фалшива информация, че играчката е заек, заблуждава мнозина,

че има следа от детето. Оказва се мече, което не е намерено. Това е единствената вещ, която Сашко взема със себе си, слизайки от колата.

Освен играчката в издирването са открити куп други находки. Например маратонка “Адидас”, с каквито е било обуто детето в деня на изчезването. Намерената от доброволците обувка обаче не е негова. Тя е по-голяма, друг цвят и за футбол.

Детски чорапи, якета, чанти, блузи, анцузи и всякакви други вещи са предавани в полицията, за да се провери дали не са на издирваното дете.

Според версията на бащата Сашко се ориентира много добре. Той не вярвал, че е някъде навън. Затова още в неделя започна да отправя призиви във фейсбук да издирват сина му в бункери, изоставени къщи, дворове, мазета и други закрити помещения. 

В същото време недоверието към него сред доброволци и жители на Перник продължава да расте. Още в събота, втория ден на издирването, той е нападнат вербално от млади мъже, които са го питали дали не е убил сина си. Призовават го за детектор на лъжата.

Дори се появява информация, че се е подложил на полиграф. От полицията в Перник категорично отричат това. Те постоянно са в контакт с Александър Цветанов. Давал е обяснения пред издирвачите. В прокуратурата по досъдебното производство за отвличане е разпитван като свидетел.

Показанията му са логични и във връзка с други данни,

категорична е наблюдаващият прокурор Албена Стоилова. Във фейсбук и телеграм критикуват Александър, че праща доброволците в различни посоки, а в същото време е активен в социалната мрежа. За последно Цветанов публикува няколко от картините на малкия Сашко. На повечето е рисувал природа - дървета, море, скали.

Жена 45 минути върви след момче в Живково, друга написа, че е в Благоевград под ръка с руса жена

Хора, в Живково има едно дете 1:1 като Сашко, вървя след него. Ще пиша допълнително. Денят е 14 ноември, а часът 20,13. Съобщението е изпратено в една от телеграм групите за издирване на Сашко - ДА НАМЕРИМ САШКО, от Станислава А. (В телеграм почти никой не си е написал цялото име - б.а.) Тя обаче посочва, че има 1% батерия.

В следващите минути в групата настава оживление. Масово хора искат Станислава да снима детето в гръб. Бързо им отговарят, че в този час никой няма да види нищо на кадъра. Самата Станислава не дава много информация заради падането на батерията. Бързо се включват и хора, които обясняват, че Живково е на 85 км от Перник. Други предполагат, че детето може да се е качило в автобус или влак. Валят призиви Станислава да се обади на тел. 112, за да може властите да се включат и да помогнат.

Междувременно мнозина започват да се присъединяват към групата с надеждата това да е Сашко. И докато повечето хора чакат Станислава, вървят и сюжети с локации от различни врачки, както и версии дали бащата на детето не е замесен.

Бащата не ни е приоритет тук, а намирането на Сашко, пише Мария.

Следя още детето, не е спряло, включва се в 20,48 часа Станислава и добавя: А не искам да го изплаша и побегне. В групата настава страшна суматоха, а след 4 минути Станислава дава нов детайл: Това дете си пее песни. В 20,55 часа се разбира, че детето не е Сашко.

Не е той. Сега се разминахме, пише Станислава.

Това е вторият сигнал от този ден, по който доброволците са таили надежда. По обяд - 13,14 ч, Кристиана Андреева пише за сигнал от Благоевград: В Благоевград е забелязано детенце от моя колежка, приличащо поразително на Сашко (по нейни думи) в района на Даме Груев. Било е с млада руса жена с обици на носа и веждата. Детето е било с черно яке на зелени ивици. Не е успяла да ги проследи докрай. Добавя, че от друга доброволка разбрала, че в Благоевград действително има такава жена, която има болно от аутизъм дете. В 14,10 обаче Кристиана редактира публикацията и обяснява, че не става въпрос за Сашко. Спира и коментарите, за да няма натрупвания на конспиративни теории. 

Само ден по-рано и бащата на издирваното дете - Александър Цветанов, дава фалшива надежда. В полицията му показали запис от камерата на магазин. Той бил категоричен - детето е Сашко. Заснето е около обяд. По това време обаче във фейсбук се разпространява и друг запис на момче, снимано през терасата на блок. Детето от видеото е с очила. Хората започват да объркват двата сигнала и да се трупат противоречиви мнения. Роднини на Цветанов пък се появяват по телевизиите на другия ден и опровергават бащата - бил много уморен и се объркал.

 

Безплатни устройства за децата с аутизъм в София

София ще раздаде смарт проследяващи устройства на деца и младежи със специални образователни потребности. В тази категория попадат аутисти, деца с емоционални и поведенчески разстройства, с комуникативни нарушения и др.

“Изчезването на дете е най-големият кошмар за всеки родител, но и сериозен обществен проблем. Всички се молим Сашко от Перник да бъде намерен бързо и в добро състояние, но подобен случай категорично не трябва да се повтаря. Ето защо ще предложа на Столичния общински съвет да предоставим проследяващи устройства за деца и младежи със специални образователни потребности”, каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Преди дни подобна идея даде и президентът Румен Радев.

През април стартира пилотен проект за безплатни устройства на хора с деменция и алцхаймер. “Инициативата вече работи успешно и се ползва от 15 семейства. Всички разходи, включително за месечните такси към мобилния оператор, се поемат от общината”, обясни Георгиев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>