Асексуалните – онзи 1%, които нямат желание да са интимни

17.11.2022 01:00 Димитър Мартинов
"Ризата на пода" е новата рубрика на "24 часа" за секс.

"Ризата на пода" е новата рубрика на "24 часа" за секс. Вдъхновена от популярната мъжка реплика за свалка "Ризата ми изглежда най-добре на пода в спалнята ти", в нея се поглежда към мъжката гледна точка. Тя ще излиза всяка събота с автор Мартинов.

Докато се разхожда по улицата на Червените фенери в Амстердам, Петър е от малцината, които не се заглеждат по витрините. Не, той не спазва благоприличие, за да не отнесе скандал от приятелката си. Просто не изпитва влечение - той е асексуален.

25-годишният софиянец от ученик забелязал как в определен момент неговите приятели започнали да проявяват интерес към момичетата в класа. На него обаче му били безразлични, не изпитвал влечение и към собствения си пол. Било му приятно да общува с момиче, което му станало гадже. “Правихме секс, не ми беше неприятно, по-скоро безразлично”, обяснява мъжът. Горе-долу тогава разбрал, че е от онзи 1% от населението, който просто не изпитва сексуално влечение. В началото приятелите му мислили, че просто момичето не му е допадало. Когато все пак се убедили, че Петър е асексуален, го приели без никакъв проблем. Той обаче е от малцината такива случаи.

За разлика от него, 28-годишната моделка Ясмин Беноа е била обект на натиск, разказва тя в инстаграм акаунта си. “Повтаряха ми, че вероятно съм лесбийка, но не съм го осъзнавала”, обяснява тя. И посочва, че не изпитва сексуално влечение към други хора. Но за разлика от Петър, мастурбацията ѝ доставя удоволствие. Самата мисъл за секс обаче не я привлича и тя не е пробвала, смята и че това никога няма да се случи.

И докато двамата не изпитват влечение към другия пол, в университета авторът на тези редове имаше по-интересен случай. Моя състудентка каза, че е девствена. Нещо не чак толкова често срещано сред 19-годишните момичета. След което обясни, че мисли, че е асексуална. Госпожицата обаче изпитваше влечение към другия пол, просто не сексуално. Или поне така си мислеше. В четвърти курс, дали заради социалното напрежение, осъзнаване, че не е асексуална, или заради това, че май си беше харесала момче, но не искаше да я вземе за смотана, защото е девствена, реши да прави секс. Познайте на кого се падна честта : ) Е, не мога да кажа дали наистина се оказа асексуална, но по звуците, които издаваше, и специфичните трептения на тялото не бих заложил на това.

И докато някои са твърдо асексуални, други са т.нар. сиво асексуални. Това са хора, които в определени ситуации могат да изпитат сексуално влечение. То се случва много рядко. При други е към конкретни хора.

И докато асексуалността винаги я е имало, терминът се появява едва през 1977 г. “Асексуалността често се бърка с целибата или загубата на либидо, но тя няма нищо общо с тях”, казва професор Йоханес Фус, директор на Института за съдебна психиатрия и сексуални изследвания в университета Дуисбург-Есен. “Асексуалността е до живот и не е нещо, което изведнъж се проявява. Тя е сравнима с други сексуални ориентации като хомосексуалността”, обяснява професорът, цитиран от “Дойче Веле”.

Обяснява, че асексуалните нямат нужда от терапия. “Тя е насочена към изпитвано страдание, а асексуалните хора не страдат от своята сексуална ориентация - на тях не им липсва нищо”, казва професорът и добавя: “Някои хора искат секс всеки ден, други само веднъж в месеца, а трети изобщо не искат секс. Това е част от спектъра и всичко е съвсем нормално”, посочва той.

И макар да са асексуални, често хора с такава сексуална ориентация правят секс. Причините са различни - от желанието да имат деца до това да не лишават партньора си от плътските удоволствия, които му харесват.

Макар да прилича на въздържанието, асексуалността е различна. Първото е доброволно и се прави въпреки наличието на желание, най-често поради религиозни причини. Докато при асексуалността няма сексуален интерес.

Асексуалността се отличава и от сексуалните разстройства. При тях човек иска да има интимни контакти, но поради медицински причини, например импотентност, не може да ги осъществи. При асексуалните физически няма пречка.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>