Стероиди или трима лекари от Пловдив причиниха смъртта на културист? (Обзор)

16.11.2022 20:50 Никола Михайлов
Двама от тримата подсъдими лекари - д-р Теофил Груев (вдясно) и д-р Емил Ортомаров, пред съдебната зала
Починалият културист Янко Дишев.
Адвокат Емилия Недева
Съдия Иван Минчев

Опасни добавки като анаболи и стероиди или трима пловдивски кардиолози са причина за смъртта на 39-годишния културист Янко Дишев? Този въпрос ще търси отговор в Окръжния съд, когато делото тръгне по същество.

Това ще стане най-рано след месеци, защото 9-те години от кончината на бодибилдъра, починал на 5 декември 2013 г., се оказаха недостатъчни за написването на обвинителен акт, годен да издържи в съда.

Тримата кардиолози - д-р Теофил Груев, д-р Окан Алиман и д-р Емил Ортомаров, се изправиха да отговарят по

обвинение за лекарска грешка

Но съставът, председателстван от съдия Иван Минчев, върна обвинителния акт заради процесуални нарушения.

Медиците се явиха с петима адвокати, които опитаха да прекратят производството.

“Делото не можеше да стартира толкова време, понеже

са правени много експертизи”,

обясни за “24 часа” прокурор Данаила Станкова. Според юристи подобни дела са много трудни, тъй като експертизите имат голяма тежест, а те се правят от други медици. В такива случаи някои цитират поговорката “Гарван гарвану око не вади”.

Според прокуратурата културистът Дишев е починал в резултат на лекарски грешки, допуснати от тримата специалисти. Пациентът постъпил със сърдечни оплаквания на 23 ноември 2013 г. в пловдивската общинска болница “Свети Пантелеймон”. Там е бил прегледан от д-р Теофил Груев, но според обвинението чак до 29 ноември лекарят не е направил пълно описание на състоянието на пациента, не е интерпретирал данните от изследванията и не е назначил допълнителни тестове за състоянието му.  Дишев

бил изписан, но на 2 декември отишъл с нова криза в друга болница

- частната “Света Каридад”. Там дежурен е бил д-р Окан Алиман, който обаче не се е явил в спешното, за да прегледа и хоспитализира пациента, а го е насочил обратно към “Свети Пантелеймон”. Това здравно заведение е с по-ниска степен на компетентност.

По-късно на същата дата Дишев отишъл в трета болница - УМБАЛ “Пловдив”. И там не е хоспитализиран своевременно и прокуратурата посочва като виновен за това д-р Емил Ортомаров. В крайна сметка болният е приет в “Света Каридад”, където констатират, че е в много тежко състояние, и го изпращат в УМБАЛ “Свети Георги”. Там той умира на 5 декември 2013 година.

В деветте години оттогава разследването се е водело и срещу още един лекар, който обаче е починал - д-р Пламен Милушев.

Един от тримата защитници на Окан Алиман - адвокат Емилия Недева, изтъкна, че

в обвинителния акт са допуснати много процесуални нарушения,

които пречат да се изгради адекватна защита. Тя критикува общата формулировка на написаното в него и липсата на конкретика. “Посочените текстове съдържат много хипотези, като прокурорът не си е направил труда да уточни за коя точно става дума”, заяви Недева.

Адвокат Недева настоя да бъдат извадени отделно данни за всеки от тримата лекари, щом прокуратурата говори за независимо съизвършителство.

Тя обясни, че когато се стигне до разглеждане на случая по същество, ще коментира и евентуално съпричиняване от страна на починалия, като в хода на производството ще бъдат разгледани медикаментите, които е приемал, правените му прегледи и режимът му.

Колегата ѝ Георги Босев също говори за потенциалната вина, която културистът е имал за състоянието си, като наблегна, че е използвал стероиди, които може да са увредили сърцето му.

Липсата на точност в обвинението не беше единственият проблем, изтъкнат от защитниците на тримата лекари. Адвокатът на Емил Ортомаров - Вангел Колев, посочи, че клиентът му вече има наложено административно наказание за случилото се -

глоба от 200 лв., и не може да бъде съден за същото

Според прокурора исканията за прекратяване на производството са неоснователни. Но съдът прецени, че наистина има нарушения, които ограничават правата на подсъдимите. Прокуратурата има 7 дни, за да обжалва връщането на обвинителния акт.

След 12 г. вдовец осъди болница за смъртта на жена си

Едно от малкото спечелени дела за лекарска грешка в последните години в Пловдив е за смъртта на Станка Калайджиева, настъпила на 20 ноември 2009 г. в болница “Селена”. Жената влязла за рутинна операция за премахване на миомен възел, но в хода на интервенцията пулсът ѝ паднал до 50 удара в минута, а кръвното ѝ налягане - до 90 на 45.

На жената е инжектиран адреналин, тя е включена на апарат за изкуствено дишане, но това не помогнало. Изпратена е в спешното на УМБАЛ “Св. Георги”. Там обаче тя умира.

Съпругът ѝ Петър Калайджиев заведе гражданско дело срещу болница “Селена”, което продължи години с драстични обрати. В крайна сметка ВКС постанови, че мъжът трябва да получи обезщетение от 150 000 лева.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>