Смъртта на Ванко върна Бузовград 21 г. назад, когато пак пиян зад волана уби 3 момчета (Обзор)

16.11.2022 19:32 Ваньо Стоилов
Обвиняемият Димитър Косев, прегазил 14-годишния Ванко от Бузовград, на път към съдебната зала, където ще чуе, че остава за постоянно в ареста. Снимка: Ваньо Стоилов.
Жители на Бузовград палят свещи и носят цветя в памет на тийнейджъра. Снимка: Ваньо Стоилов
Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов /вляво/ и прокурорът от Казанлък Дойчо Цачев са категорични, че прокуратурата ще бъде безкомпромисна към шофьорите, които сядат зад волана след употреба на алкохол и наркотици. Снимка: Ваньо Стоилов

Хората искат справедливост и по-добри пътни условия - нови знаци и маркировка

Сега местните споделиха болката на семейството с мълчалив протест, а през 2001-а близките на загиналите младежи пребили с тояги и чукове виновния шофьор

Казанлъшкото село Бузовград е в траур - скърби за Ванко. Във вторник преди обяд 14-годишният Иван Седмаков издъхна, без да дойде в съзнание.

Момчето бе помляно с велосипеда си от “Опел Астра” на 11 ноември около 17,30 часа. То било на банкета на улицата, която води към Розово. Натам към дома си пътувал 57-годишният Димитър Косев, който според прокуратурата бил зад волана пиян и дрогиран.

Косев не спрял на местопроизшествието, а продължил

към дома си, където бил задържан от полицията часове по-късно. Според защитата му тогава мъжът разбрал какво е направил и изразил съжаление. Преди това не усетил, че е ударил момчето.

Ванко, който в момента на удара бил в компанията на други момчета, бил откаран в университетската болница в Стара Загора, където така и не успял да излезе от комата.

Директорът на болницата проф. д-р Йовчо Йовчев обясни пред “24 часа”, че причината за смъртта на тийнейджъра са множеството увреждания на вътрешните му органи и тежката черепно-мозъчна травма. Още дошлите на място спешни медици казали, че нещата с Иван са тревожни, тъй като около тялото му нямало кръв, а всички поражения били вътрешни.

Във вторник районният съд в Казанлък остави в ареста шофьора Димитър Косев, като тази му мярка подлежи на обжалване. Когато заседаваше съдът - на 15 ноември следобед, все още обвинението срещу Косев беше за причиняване на средна телесна повреда по непредпазливост - нямаше съобщение за причините за смъртта. Такова трябваше да пристигне официално след аутопсията. След като това стане,

обвинението ще бъде променено

в причиняване на смърт по непредпазливост, за което при доказване на вината законът предвижда между 5 и 15 г. затвор, а по преценка на наблюдаващия прокурор - и до 20 г., поясни окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. Увери, че прокуратурата ще бъде безкомпромисна към подобен вид престъпления.

По темата от Велико Търново говори и главният прокурор Иван Гешев, който бе на национално съвещание на районните прокурори.

“Ние не сме държавата, но сме част от държавата и разполагаме с определени правомощия, защото и аз като гражданин се чувствам застрашен и никой не е застрахован, че някъде няма да пострада наш близък от пиян или дрогиран шофьор. Не сме нито безразлични, нито аз смятам да бездействам”, каза Гешев и сподели, че неговият син също е на 14 г., ходи по улиците и пътува с градския транспорт.

“От началото на седмицата имаше

протести за загинали деца в Шумен, Братаница и Бузовград

  Бесен съм и продължавам да съм бесен, че елементарни неща не се случват”, реагира емоционално главният прокурор. И припомни, че отдавна настоява за по-тежки наказания за пияни и надрусани шофьори, допуснали тежки автопроизшествия, както и конфискация на автомобилите им, за което са нужни законови промени.

Във вторник жители на Бузовград, организирани чрез фейсбук, излязоха на мълчалив протест в центъра, за да споделят болката на семейството на Ванко. Хората донесоха цветя и запалиха свещи, за да е светло на душата на момчето.

В съдебната зала прокурорът от Казанлък Дойчо Цачев поиска задържане под стража за шофьора. По-рано стана ясно, че той е бил с 1,38 промила и употребил наркотици, но това засега е установено само с уред след задържането.

Кръвните му проби още не са готови. Съдът прие искането за най-тежката мярка за неотклонение с аргумента, че обвиняемият може да са укрие или да извърши друго престъпление.

Адвокатът на Косев поиска той да остане под домашен арест с електронна гривна. Обясни, че мъжът се връщал от работа - бил служител по поддръжката на канала от яз. “Копринка” и не е избягал, тъй като се прибрал у дома.

Бе предоставен документ за тежкото здравословно състояние на Косев и бе изтъкнат фактът, че той се грижи за болната си майка. Защитникът изреди какви лекарства вземал шофьорът.

В Бузовград хората са настръхнали срещу Косев

Те искат не само справедлив процес, но и подобряване на пътните условия в селото. Настояват за нови знаци и маркировка, по-добро улично осветление, както и за видеонаблюдение.

От община Казанлък обещаха да поставят камери на всички входно-изходни точки по населените места, които им посочат от полицията. Общината ще реагира и на указанията от прокуратурата. Повод за това обещание е фактът, че прокуратурата се самосезира за пътните условия в Бузовград. От полицията се ангажираха да увеличат броя на патрулиращите полицейски екипи. В ход е и разширяване правомощията на кварталните инспектори.

В Бузовград се надяват всичко да не отмине за три дни. А хората имат основание - преди 21 години селото преживя по-голяма трагедия пак с велосипедисти и пиян, който ги помете на пътя.

На 18 август 2001 г. 26-годишният Ахмед Мехмедов от близкото село Ръжена застигна с вартбурга си и се вряза в група колоездачи от Бузовград.

Произшествието стана на километър от селото на завой по пътя към Розово и Ръжена. Шест момчета отивали на празник в Овощник, когато ги застига колата. Мехмедов видял велосипедистите в последния момент.

Като набил спирачки, колата му се завъртяла на 90 градуса и направила удара с колоездачите по-жесток. На място загина 21-годишният Айхан Юсеин, Шефкет Смаил, на 18 г., почина при пристигането на Спешна помощ, а 14-годишният Зия Байрям, подобно на Ванко, умря седмица по-късно в болница, след като изпадна в мозъчна смърт.

Тогава близки на пострадалите дошли на мястото на катастрофата и заварили шофьора да се опитва да скрие ударените момчета в царевичака. Хората пребиха на място с тояги и чукове шофьора, който така и не получи присъда. След побоя бе приет с комоцио в болницата на Казанлък, където почина и делото срещу него бе прекратено.

Тогава бе съобщено, че Ахмед Мехмедов е бил зад волана с 1,76 промила алкохол. Признал, че пил две бири и ракийка.

Дългогодишният шеф на следствието в Казанлък и прокурор там Владо Василев, днес пенсионер, си спомня добре този случай, но няма спомен след това да са разследвани и извършителите на вендетата над шофьора. "Много е важно как е била представена тогава причината за смъртта му - дали е била вследствие на побоя или по друг повод", коментира той с днешна дата.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>