Изграждат 2243 STEM центъра в българските училища

11.11.2022 21:25 Румен Златански
Повече от 100 директори, учители и експерти участваха във форума в Пловдив. СНИМКА: "КЛЕТ БЪЛГАРИЯ"
Проф. Найден Шиваров
Заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов
Управителят на "Клет България" Владимир Колев
Заместник-министърът Мария Гайдарова увери присъстващите в подкрепата на МОН.
Мария Габриел
Мартин Радев разяснява провеждането на иновативното обучение.

Форум в Пловдив, организиран от издателство “Клет България” в сътрудничество с в. “24 часа”

2243 STEM центъра ще бъдат изградени в държавните и частните училища в България до 2026 г. За целта са отпуснати над 500 млн. лева от плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви  вчера в Пловдив директорът на Националния SТЕМ център проф. Найден Шиваров на форум за бъдещето на този вид иновативно образование,  организиран от издателство “Клет България” със сътрудничеството на в. “24 часа”.

В проявата се включиха още еврокомисарят Мария Габриел, зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, повече от 100 директори на училища, учители, експерти от страната и чужбина.  Проф. Шиваров поясни, че проектите ще се подават от началото на следващата година от учебните заведения. За оборудване и апаратура за училища с до 50 ученици се отпускат 50 000 лева, за  училище с над 1000 ученици сумата вече е 600 000 лева. Създадените до този момент  300 центъра също могат да кандидатстват за нова техника.

Предстои  и изграждането на три регионални STEM центъра в Хисаря, Ястребино и Ковачевци. Те са финансирани за общо 18 млн. лева.

Целта на тези центрове ще е модернизиране на образователната среда, повишаване на квалификацията на педагогическите кадри да преподават по модерен начин, приложно и проектно базирано природни науки, математика, технологии. Това ще позволи развитието на дигиталните умения  на учениците.

В Националния STEM център се изграждат 5 национални лаборатории. Те са  в областта на зелените технологии и устойчивото развитие; 3D технологиите, киберфизичните системи и роботиката; природните науки; математиката и информатиката.

Базата ще се ползва активно и от олимпийските ни отбори по различни дисциплини.

В националния център ще се изгради и зала за дигитални изкуства. 

“В Пловдив сме убедени, че използването на компютри и устройства още в основното и средното образование ще повлияе положително на кариерното развитие на децата. Затова нашите усилия са фокусирани в тази посока“, коментира Стефан Стоянов.

Управителят на "Клет България" Владимир Колев приветства участниците във форума и ги увери в подкрепата на издателството. На място бяха представени и първите у нас дигитални уроци за иновативно STEM обучение за ученици от 5-и до 7-и клас, разработени от издателство “Клет България”.

Експертът в  STEM образованието Андреас Кастнер от Германия и специалистът по иновативни технологии  и роботика от Гърция Ангелина Скараки запознаха присъстващите с новаторски практики.

Мария Габриел, европейски комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младежта: 

Да има повече момичета в инженерните 

“Сега повече от всякога виждаме ролята на науката, технологиите, инженерството и математиката като част от решенията за справяне с предизвикателствата на днешното време. Благодарение на STEM образованието може да направим така, че децата на България и Европа да имат необходимите знания и умения, за да бъдат успешни и да създават решенията, които очакваме за справяне с тези предизвикателства”.

С тези думи европейският комисар Мария Габриел откри форума. Според нея подкрепата за младите хора, създаването на интерес от научните изследователи и ключовата роля на учителите са предизвикателства, но и възможности. 

Мария Габриел ще настоява в инженерните науки да се обучават повече момичета и това да започва от гимназиалния етап. Тя презентира и инициативата “Момичета в кръговата икономика”.

Динамична класна стая

Система за дигитално и дистанционно обучение по природни науки представиха по време на форума варненецът Мартин Радев и екипът му.

Други участници във форума представиха  новости в “Динамична класна стая” с интерактивно съдържание. В нея учениците могат да се обучават в електронна среда по математика и български език. Така се насърчават тяхната креативност, критическото мислене, работата в екип и сътрудничеството. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>