За първи път военните допускат да дадат МиГ-29 на Украйна срещу подарък F-16

11.11.2022 18:00 Виктор Иванов
Български изтребител МиГ-29

За първи път България допусна, че може да даде своите съветски изтребители МиГ-29 на Украйна. Ако обаче получи като подарък самолети F-16.

Това стана ясно от отговори на въпроси на Министерството на отбраната пред "24 часа", след като по-рано бе обявено, че Нидерландия ни предлага точно такава кръгова сделка - получаваме от тях F-16, а даваме МиГ-29 и Су-25 на Украйна.

България може да получи безплатно бойни самолети F-16 MLU от Нидерландия. Трябва обаче да се съгласим да предадем изтребителите МиГ-29 и бомбардировачите Су-25, които се ползват в момента на Украйна.

Такава оферта е отправена от правителството в Хага, съобщи списание EW Magazine. Предложението е направено дискретно и според източници на “24 часа” вече е получено в София.

“Нидерландия е готова да подари на България самолети F-16, ако се съгласим да предоставим нашите МиГ-29 и СУ-25 на Украйна. Сега остава служебното правителство да не губи време и да стартира веднага този процес, като демонстрира, че наистина мисли за модернизацията на армията ни, а не как да обслужи Путин”, обяви пък депутатът от “Демократична България” Ивайло Мирчев.

“В Министерството на отбраната не е получавано предложение от Нидерландия за  предоставяне на самолети F-16 MLU, при предоставяне на  МиГ-29 и Су-25 на Украйна”, отговориха обаче от Министерството на отбраната на въпроси на “24 часа”.

Този път обаче военното министерство е склонно да обмисли подобна оферта, става ясно от отговорите.

“Министерството на отбраната разглежда всички възможни опции, включително и тази”, гласи отговорът от ведомството на въпрос ще бъде ли разглеждано подобно предложение от Нидерландия.

Досега на няколко пъти към България бяха отправяни неофициални искания да даде старите си съветски самолети МиГ-29 и Су-25 на Украйна. Винаги обаче такива идеи бяха отхвърляни. Своите самолети МиГ-29 предостави Словакия, Полша също снабдява Киев с части за тези изтребители.

Българските ВВС разполагат с 15 изтребителя МиГ-29 и 12 ремонтирани щурмови самолета Су-25. Ресурсът на МиГ-29, които досега се поддържаха изцяло в Русия, обаче изтича догодина. В същото време първите закупени от България чисто нови F-16 ще пристигнат най-рано през 2025 г. Заради това Министерството на отбраната започнаха да търсят т.нар. заместващи изтребители. Писма бяха изпратени до няколко държави, включително и до Нидерландия за F-16. Според служебния министър Димитър Стоянов обаче отговори са получени само от Швеция за "Грипен" и от Франция за "Мираж-2000". Като шведите пристигат другата седмица да огледат българските авиобази.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>