Иванчева получи най-тежката присъда за корупция – 6 години затвор за 70 хил. евро подкуп (Обзор)

10.11.2022 23:00 Ана Михова
Десислава Иванчева е гушнала сина си, преди да бъде отведена.СНИМКА: ФЕЙСБУК
Десислава Иванчева и Биляна Петрова във ВКС преди повече от година.
Александър Ваклин СНИМКА: Пиер Петров
Главният прокурор Иван Гешев Снимка: Архив

Тя обаче ще остане зад решетките най-много 3 г.

Майка ѝ ще гледа сина иx, който скоро ще стане на годинка

Бившата кметица на столичния район “Младост” Десислава Иванчева е злоупотребила с общественото доверие, което я е облякло в мантията на представител на местната изпълнителна власт.

Това е един от изводите на тричленен състав на ВКС, който обяви окончателните присъди по делото срещу Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и също бившия кмет на “Младост” Петко Дюлгеров.

Така те станаха едни от първите, които ще излежават ефективни наказания за корупция у нас. Присъдите им са съответно 6, 5 и 4 години затвор.

Бившата кметица и заместничката, и са осъдени, че са взели 70 хил. евро подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, а Дюлгеров е бил посредникът. Цялата сума, която

искали от

бизнесмена,

е 250 хил. евро

После я намалили на 187 хил. евро, като 70-те хиляди, дадени на 17 април 2018 г., били първият транш.

Тя обаче няма да остане в затвора 6 г., защото се приспада времето, когато е задържана и под домашен арест. Иванчева изкара в ареста 8 месеца. После мярката ѝ беше променена на домашен арест. Без право да напуска дома си остана до юни 2021 г. Така че от присъдата вече е излежала 2 години и 45 дни и остават малко повече от 3 г. След по-малко от година ще има право да поиска предсрочно освобождаване.

Решението на ВКС е постановено в сряда, 9 ноември.

Затова около 7,30 часа в четвъртък съдебната охрана позвънила в дома на Десислава Иванчева в “Младост 1” , за да я отведе в единствения у нас женски затвор в Сливен.

Прибирането на багажа беше излъчвано директно на фейсбук страницата на бившата кметица. Показано бе и как тя преоблича 11-месечния си син Валентин-Александър. Момченцето се роди, когато делото беше стигнало във ВКС.

Детето остава на грижите на баба си - майката на бившата кметица, която живее с дъщеря си.

“Нямаме ангажимент към бебето на г-жа Иванчева. Вероятно грижи за него ще полагат роднини. В затвора в Сливен има отделение за бременни, родилки и бебета, родени от жени, изтърпяващи в момента присъди, но не и за други деца”, обясни пред “24 часа” шефът на Главна дирекция “Изтърпяване на наказанията” Ивайло Йорданов. Родените от затворнички престояват в Сливен една година. (Повече за тях виж по-долу.)

Биляна Петрова също обяви във фейсбук, че я арестуват. От тримата само Петко Дюлгеров не съобщи, че го откарват в софийския затвор.

Първоначално за месец и тримата ще бъдат в приемно отделение, докато се адаптират към обстановката.

В 15,45 ч

Иванчева и

Петрова

пристигнаха

в Сливен

И двете носеха големи куфари.

Това не е първото им влизане в женския затвор. Те веднъж бяха там за кратко, когато във вече несъществуващия специализиран съд бе внесен обвинителният акт срещу тях, а и защото се оплакваха от условията в следствения арест. Тогава обясниха, че в Сливен било по-добре, но пък били далеч от София и не можели пълноценно да организират защитата си пред съда.

С влизането зад решетките на тримата се сложи край на сагата, която продължи повече от четири години.

Тя започна с шумния арест на Иванчева и Петрова пред спортното министерство в центъра на София преди обед на 17 април 2018 г.

Продължи с призиви, написани на листове, които те развяваха в съда, оплаквания от условията в ареста, искания за отводи, подаване на сигнали срещу магистратите, които гледаха делото, протести в защита на Иванчева.

Нейните поддръжници се събраха пред Съдебната палата и в четвъртък вечерта, часове след отвеждането ѝ в затвора.

До разследването в началото на 2018 г. се стигна, след като предприемачът Александър Ваклин подава сигнал. Първо в ДАНС, а след като борбата с корупцията се мести в току-що създадената Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), той отива и там.

Това беше и първият най-значим и най-шумен случай,

реализиран за

по-малко от

четири месеца

след като

мегаорганът

започна да

работи

Затова и в него бяха хвърлени много усилия. Разследването се водеше от Специализираната прокуратура, която тогава се оглавяваше от настоящия главен прокурор Иван Гешев.

И досега се помни как служителки на комисията часове наред брояха банкнотите на тротоара пред погледите на Гешев и Антон Славчев, който сега е начело на КПКОНПИ.

В присъдата си ВКС посочва, че в нито един момент строителният предприемач Александър Ваклин не е проявил инициатива да дава пари, без да му се искат.

“Вярно е, че е демонстрирал желание за разрешаване на възникналите затруднения и да изключи фактора време, който му е носел финансови загуби, но Петко Дюлгеров е този, който добре е познавал Иванчева и Петрова. Той го уведомил, че затрудненията могат да бъдат решени само по един начин - подкуп”, допълват съдиите.

Те посочват, че преди бизнесменът да се обърне към ДАНС и КПКОНПИ, държавните институции са нямали никаква представа, че Иванчева бави разрешително за строеж на Ваклин.

Става дума за преписка за четири сгради в местността Камбаните. Именно заради нея Ваклин и Дюлгеров се срещат.

“Ако Иванчева беше изпълнила задълженията си по закон и не беше бавила преписката, не беше поставяла непреодолими препятствия от административен характер, тогава и той нямаше да се обърне към тези органи”, отбелязва съдът.

Този извод се прави заради твърдението на Иванчева в хода на делото, че ДАНС и КПКОНПИ нарочно са пратили бизнесмена, за да я провокира към подкуп и това било постановка.

Магистратите казват и че

бездействието на

бившата кметица

е било не само

по отношение на

Ваклин,

но и към други предприемачи.

“То било мащабно и целенасочено”, категорични са съдиите Румен Петров, Татяна Грозданова и Спас Иванчев, подписали присъдата.

Те отбелязват, че двете никога не са искали директно пари от Ваклин, но само с предпазна цел.

По-нататък съдиите посочват и един интересен факт. Че след като Ваклин се обърнал към държавата, за да го защити, дори и разследващите не могли да осигурят парите, които да удовлетворят финансовите претенции на кметицата и заместничката ѝ.

Известно е, че банкнотите, които криминалистите бележат, са осигурени от Александър Ваклин, защото за краткото време нито комисията, нито прокуратурата можели да намерят 70 хил. евро.

Предаването на парите става в кафене в градинката на “ Кристал” на 17 април 2018 г. Там Дюлгеров се среща с Иванчева и Петрова, за да им даде сумата, която малко преди това получил от бизнесмена.

В мотивите си съдът се спира и на многото възражения на Иванчева. Те започват от начина на задържане и събирането на доказателства, преминават през интерпретирането на сведенията, получени със специални разузнавателни средства, и стигат до натиск при мерките за неотклонение, осъществен от административен ръководител. Иванчева не пропуска да отбележи и медийните изяви на прокуратурата.

Върховните магистрати обаче посочват, че съдиите се независими, те не се влияят от изявленията на други институции.

Оплакване има и срещу използването на СРС. Магистратите казват, че те са поискани от прокурор и разрешени от съдия. На част от СРС-тата са записани разговорите на Дюлгеров с бившата кметица. На тях той обяснява как е вложил целия си творчески потенциал, за да убеди Александър Ваклин да плати и как той бил потресен от сумата.

ВКС всъщност

намалява

присъдите

на тримата

Защото на първа инстанция Иванчева получи 20 г. затвор, на втора - 8, а окончателната е 6 г.

Наказанията на Петрова и Дюлгеров също са намалени. Нейното от 7 на 5 години, неговото от 6 на 4. Петрова вече е излежала 2 години и един месец.

Сега всички, които

нанесоха непоправими

щети на правосъдието,

ще мълчат гузно

Много или малко са 6 години затвор за бившата кметица на “Младост” Десислава Иванчева, попита “24 часа” главния прокурор. Ето коментара на Иван Гешев:

Ще коментирам заради колегите прокурори и следователи. Заради колегите от КПКОНПИ и всички, които работиха по този случай. За честта на тях, на техните семейства и институциите, които представляваме.

Въпреки че отново е по-лесно да не се говори и да не се прави нищо. Този случай е уникален в много свои особености, включително дори и в европейски план. И не само поради размера на подкупа, за който е постановена присъдата.

Най-вече защото на персонален, безпрецедентен и безогледен политически, медиен и всякакъв натиск бяха подложени много магистрати, включително и аз. Защото и това беше използвано да бъдат закрити специализираната прокуратура и съд. А бяха закрити точно защото работеха, както виждате.

Защото те станаха опасни и може би, за да няма повече такива случаи.

Сега всички, които по такъв начин нанесоха непоправими щети на правосъдието, на върховенството на закона и на хората в България, ще мълчат гузно.

Ще се опитват да се забрави това, което направиха, и цената, която плащат българските граждани заради тях.

Цена, изразяваща се в растяща престъпност, засягаща всеки един от нас. И затова е безсмислено да им казвам каквото и да е. Ще кажа на съда, който единствен дава справедливост.

Ще кажа на колегите и приятелите си: Благодаря ви, колеги! Ще кажа и на хората. Ние ще продължим заради тях и всички, които живеят в България. Каквато и да ни струва.

В сливенския може с бебе, но

само до 1 година и ако е родено

от майка, вече лишена от свобода

ВАНЬО СТОИЛОВ

В единствения у нас женски затвор в Сливен има специално отделение за бременни, родилки и бебета на възраст до 1 година. Трябва обаче да са на жени, които в момента на раждането вече са били зад решетките, но не и за други техни деца.

Това обясниха за “24 часа” от Министерството на правосъдието. В момента в затвора в Сливен има едно бебе, а обичайно са по 2-3. По закон бъдещите майки раждат извън стените на затвора, после ги настаняват с бебетата в отделението за тях.

Не е задължително новородените да останат там цяла година, всеки случай се разглежда индивидуално. Съобразява се и дали има кой да гледа детето навън - баща, баби и дядовци или други близки на затворничката. И чак ако няма подходяща семейна среда за него, грижата се поема от Агенцията за закрила на детето.

Затова и вчера главният комисар Ивайло Йорданов, главен директор на “Изтърпяване на наказанията”, коментира пред “24 часа”, че нямат ангажимент за 11-месечното дете на Десислава Иванчева. Той предположи, че грижите за него ще поемат роднини.

През март 2014 г. “24 часа” разказа за отделението в сливенския затвор, което е към медицинския център и е с капацитет 10 места. Повод за репортажа тогава беше, че с пари от Норвегия - 190 хил. лева, бяха обновени медицинският център и отделението към него. За кратко в затвора го наричат детска ясла.

“Тук всичко - обстановката и обзавеждането, е както във всяка детска ясла, отличават ги само решетките по прозорците”, писа през 2014 г. “24 часа”.

Любопитен е фактът, че през 2012 г. в Сливен е родила затворничка със СПИН, но момиченцето ѝ се оказало здраво. Много често бременните затворнички и родилките са без здравни застраховки и едва в затвора попадат на редовни медицински грижи. Те имат и личен лекар, тъй като по закон завеждащият на медицинския център в затвора става джипи на всички лишени от свобода там.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>