За 14 дни Тейлър Суифт счупи 102 рекорда със среднощния си албум

11.11.2022 03:00 Димитър Мартинов
Г-ца Суифт разби редица рекорди. СНИМКА: ЛИЧЕН ПРОФИЛ НА ТЕЙЛЪР СУИФТ В ИНСТАГРАМ

Стана най-слушаният изпълнител за един ден в “Спотифай”, “Епъл мюзик” и “Амазон прайм”

“Платих си за “Спотифай”, за да слушам новия албум на Тейлър Суифт без рекламите. Оказа се, че тя е качила песните и в ютюб, където имам абонамент. Изобщо не съжалявам”, казва мъж. “А, спокойно. Аз имам “Спотифай”, но си платих в “Дийзър”, за да видя дали там не е по-добър звукът.” Разговорът между двама непознати се провежда на 22 октомври на футболното игрище до издателството на Българската академия на науките.

Дори там Midnights (полунощи - б.а.), десетият студиен албум на Тейлър Суифт, излязъл предния ден, бе тема номер 1. А колко още първи места му предстоеше да покори. За изненада на абсолютно никого, г-ца Суифт счупи 102 рекорда с него. Само за 14 дни. А първите паднали рекордни бяха още към момента, в който двамата непознати обсъждаха тавата. По това време певицата, която феновете наричат с галеното Тей Тей, вече водеше в класациите за най-много слушания за 24 часа на трите най-големи платформи за стрийминг на музика. Тя счупи рекордите на “Спотифай”, “Епъл мюзик” и “Амазон прайм”.

13-те песни от албума разказват “историята на 13 безсънни нощи, разпръснати през целия ми живот”, обясни в инстаграм профила си г-ца Суифт, която е автор и на текстовете, и на музиката. Заедно те образуват “пълна картина на интензивността на този мистичен, безумен час”. Само в “Спотифай” очарователната блондинка събра над 228 милиона слушания за ден. Тя изненада почитателите си с още 7 парчета, кръстени “Тракове в 3 през нощта”.

32-годишната певица, популярна и с прякора си Блонди заради русата си коса, започва кариерата си в кънтри жанра. Постепенно се преориентира към поп музиката и се превръща в най-голямата звезда.

В новия си албум тя изоставя по-скорошната си инди-фолк жилка. Поп звученето отсъстваше от “Евърмор” и “Фолклор” - двата ѝ предишни албума. Те бяха записани по време на пандемията. “Фолклор” спечели наградата за албум на годината на наградите “Грами” през 2021 г. С него Тей Тей счупи собствения си рекорд на единствената жена с повече от едно “Грами” за албум - тя вече има 3. А всички критици са категорични - четвъртото е напът. Те оценяват среднощния албум изключително високо, дори “Гардиън”, “Индипендънт” и “Ролинг Стоун” му дават максимални оценки. И дори пишат, че феновете на Тейлър са прави, когато я наричат “Музикалната индустрия”.

Още след излизането си тавата оглави класацията на “Билборд” за албуми, отбелязвайки най-високи седмични продажби от близо седем години, съобщи сайтът на изданието.

Тейлър Суифт си осигури първенството с внушителните 1,578 милиона еквивалентни единици (брой продадени албуми плюс многобройни слушания в интернет), продадени в САЩ. Последният албум, реализирал по-големи седмични продажби, е “25” на британската певица Адел, от който през декември 2015 г. бяха продадени 3,482 милиона еквивалентни единици.

След като оглави класацията, Тей Тей вече си дели първенството с Барбра Стрейзанд за най-много албуми под номер 1 сред певиците - по 11. Числото се получава по-голямо от броя албуми на певицата заради скандал между нея и предния ѝ издател. След като не могла да откупи правата въру мастерите на първите си 6 албума, г-ца Суифт презаписа 2 от тях - “Фиърлес” и “Ред”. Към имената им в скоби бе добавено Версията на Тейлър. Тя нямаше да може да ги презапише, ако не беше и автор на музиката и текстовете.

Мегазвездата е автор и на всички композиции и текстове в новия си албум. А едва 2 седмици след излизането му певицата постигна нещо, което никога досега не се бе случвало. Целият топ 10 за песни на “Билборд” в САЩ се оказа изцяло съставен от нейни парчета. Досега върховото постижение бе 9 и го държеше канадският рапър Дрейк.

Разбира се, не се мина и без критика. Думата “дебела” вече не е част от клипа към песента ѝ Anti-hero (антигерой - б.а.). Именно тя е начело на “Билборд” както в САЩ, така и в света.

В клипа Суифт стъпва на кантар, на който се изписва FAT (дебела), докато нейното алтер его разочаровано поклаща глава. Критиците твърдят, че сцената е “дебелофобска”. Затова сега в сцената след качването на кантара другият образ на Тейлър само гледа негативно.

И докато някои я критикуваха, мнозина я защитиха. Сред тях бе и Упи Голдбърг, според която хората са се вгледали в Тейлър Суифт и се чудят за какво да я критикува.

Самата песен е една от най-личните, които мегазвездата е писала. В нея говори за различните си страхове. В конкретния епизод певицата визуализира своя опит с хранителните разстройства и налагането на “перфектния образ”, който популярните личности “трябва” да поддържат. В друга част от песента нарича себе си “антигерой”, а в трета пита слушателите “чувате ли моя нарцисизъм, маскиран като алтруизъм”.

Преди да стигне до толкова много разбити рекорди, Тейлър Суифт изминава дълъг път. На 14 г. американката убеждава родителите си да се преместят в Нашвил, Тенеси, където да преследва кариера в кънтри музиката. Едва на 17 години издава първия си албум, носещ нейното име. Звученето е кънтри, на турнето Тейлър е с акустична китара и каубойски ботуши.

Песни като Tim Mcgraw, Picture to burn (Снимка за изгаряне - б.а.) бързо стават хитове. А с втората си тава Fearless (безстрашна - от англ. ез.) блондинката се налага като една от най-ярките звезди. Тогава грабва вниманието и на своите любимци - британската рок банда “Деф Лепърд”. Те веднага решават, че именно с г-ца Суифт искат да участват в “Кръстопът”. Това е формат, в който музикални звезди свирят заедно песните си. “Канеха ни от години, но не искахме да го направим с групи като “Бон Джоуви”, с които сме в един жанр”, обяснява вокалистът им Джо Елиът. И разказва защо са се спрели точно на Тейлър.

“Когато чух нейната песен Love Story (любовна история - от англ. ез.), базирана на историята на Ромео и Жулиета, стоях безмълвен. Самият факт, че 18-годишно момиче може да напише нещо толкова красиво, ме порази”, казва музикантът. Още тогава разбрал, че за певицата няма таван.

Дали е бил прав, може би става ясно от една реплика на режисьора Андрю Доминик. Попитан защо е кръстил филма си, посветен на Мерилин Мондо “Блонд”, а не “Блонди”, той къде на шега, къде на сериозно отговаря: Защото тогава всички щяха да мислят, че той е за Тейър Суифт.

Тейлър Суифт разби редица рекордни с последния си албум.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>