Минеков държи на Морфов в Народния и поиска там “правилни хора” (Обзор)

10.11.2022 21:30 Виктория Костова
Служебният министър на културата Велислав Минеков

Служебният министър се възмути от мълчанието на актьорите, което било “златно” заради високите заплати в най-големия театър.

Това вбеси известни актьори - октомври бил най-посещаваният от зрители месец от 8 години насам

Режисьорът Александър Морфов да остане в Народния театър, а оттам да излязат неправилните хора.

Такава в едно изречение е позицията на служебния културен министър Велислав Минеков по театрално-трагичния скандал, който върви от две седмици зад най-авторитетната сцена у нас.

Морфов призна публично, че той е надраскал вратата на пиара на театъра Велислава Кръстева, ядосан от нейната поява редом до Ахмед Доган на извънредните избори.

През нощта режисьорът прониква на административния етаж, а камери заснемат гнева му в думите, с които гони бившата депутатка на движението. Полиция разследва инцидента, а директорът Васил Василев написва лично на всеки в Народния театър, че подобно поведение не отива в този храм.

Бих желал театърът (Народен театър “Иван Вазов” - бел.авт.) да не се превръща в кръжок по политически интереси. За съжаление, това политическо напрежение представлява форма на защита на самия директор. Не мисля, че това са правилните хора на правилното място. Ще помоля тези хора да бъдат сменени, да бъдат подбрани професионалисти, а не политически активисти. Това призова проф. Минеков на пресконференция преди да се яви пред парламентарната комисия по културата и медиите.

Министърът държи на Морфов, но пък режисьорът бил разколебан дали да остане.

Естествено, има мълчание сред неговите колеги. Това мълчание струва злато в буквалния смисъл на думата. Говоря за небивало покачване на заплатите на артистите в състава. Една част от тях получават месечно 5000 лв. Това е смущаващо, каза Минеков. Тези думи на скулптора министър обаче силно са разгневили екипа на театъра, разказаха двама от водещите актьори. Действително, след като Васил Василев стана директор преди месеци, заплатите са били повишени, но не от допълнителен бюджет, отпуснат от културното министерство, а след преразпределение на парите. Според данни на Народния театър октомври месец е бил най-силният откъм зрители от 8 години насам.

Актьорската трупа е силно напрегната не само от драматичната ситуация в театъра, а и заради новината, че министерството на културата връща 60 милиона лева в бюджета, предназначени и неизразходвани за българската култура.

“Вместо да критикува високите заплати в Народния театър, господин министърът да бе опитал тези 60 милиона да ги пренасочи за възнагражденията на колегите от всички театри”, препоръча едно от най-обичаните български лица в театъра и киното.

Министър Минеков предупреди директора Васил Василев, че ще има проверка не само на инцидента между Морфов и Кръстева, но и на всичко, станало в театъра. При изслушването му в парламентарната комисия той обясни на Христо Петров, познат като Ицо Хазарта, че само “Продължаваме Промяната” “нямат човек” в ръководството на Народния. Депутатът попита за назначението на Кръстева като пиар. “Не съм сигурен дали хората там не са избирани според политическата си принадлежност”, отговори му неясно Минеков.

Той вече намерил “подходящ човек” и за борда на НДК, откъдето отстрани своя съветник Светослав Трайков.

18 млн. лв. към бюджета на Министерството на културата ще се дадат за заплати на 51 културни института. Според Минеков тази област е била доведена до “крах”.

“За периода нито един договор, нито една обществена поръчка, нулева година за археологията”, каза Минеков.

Той ще иска увеличаване на бюджета със 160 млн. лв. за 2023 г., но призна, че няма да бъде лесно при положение, че има неразходван бюджет от 60 млн. лв.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>