Демерджиев поиска осветяване на оградата и повече граничари

10.11.2022 11:14
Иван Демерджиев говори пред депутатите.

Близките на загиналия полицай поискаха от мен да го погребем с парадна униформа, а не оставката ми, каза вътрешният министър по време на парламентарния контрол

"Първото нещо, което направих като министър, беше да посетя границата. Тенденцията е потокът на бежанците да се засилва. Намаленият щат на Гранична полиция с 1300 души доведе до извънреден труд от други структури на МВР, което струва повече пари. Предложихме увеличаване на щата с 1260 човека", отчете вътрешният министър Иван Демерджиев пред депутатите по време на парламентарния контрол. Той посочи липсата на автомобили, но припомни, че са стартирани са обществени поръчки, които се развиват бавно. 

"Трябва да обезпечим Гранична полиция с осветеност към оградата и снабдяване с електроенергия, за да не ползват агрегати. Тези агрегати са шумни и пречат", каза Демерджиев. 

"Пътищата в граничната зона бяха в ужасно състояние. Ремонтираме ги с помощта на горските стопанства. Няма техническа обезпеченост. Около 250 км е оградата, техника има само на 154 км. ЕК отпусна помощ за поддръжка на колите, хеликоптерите, сензорите, гориво. Изградихме гранични пунктове и вътре в страната. Включихме и дронове в охраната по границата. Сега българската граница е пази по-добре, отколкото преди да стана министър", категоричен е Демерджиев. От думите му стана ясно, че предотвратените опити за проникване на наша територия са 143 хиляди души от началото на годината. През цялата 2021 г. са били 40 хиляди.

МВР превъзлага на армията да поддържа оградата, става ясно от отговорите на вътрешния министър.

"Това съоръжение е изградено с мрежа, която не е здрава. Постоянно намираме дупки в нея. Не е достатъчно висока, преодолява се лесно. Граничарите нямат задължение, но я кърпят. Има мнения, че по-добре да я няма, а да има осветление, което да осигурява видимост към турската територия", каза Демерджиев. 

"Снабдяваме служителите с дълго оръжие и ги обучаваме да го ползват. Взаимодействаме с Фронтекс - организация, на която ЕС дава все по-голям ресурс за опазването на външната граница. В последните 2-3 месеца взаимодействието се подобри. Работим и с Европол по обмяна на информация за разбиване на каналджийски мрежи. Не мисля, че само армията трябва да пази границата. Нашите сили са най-добре подготвени", каза вътрешният министър.  

"Инцидентът с убийството на Петър Бъчваров е криминално деяние. То не може да бъде повод за спекулации. Имах тежката задача да се срещна с родителите на загиналия полицай. Ако те бяха поискали оставката ми, щях да я подам. Те поискаха да бъде погребан с парадна униформа", каза Демерджиев по повод искането на ГЕРБ и БСП да се оттегли от поста си. Той призова Народното събрание да обезпечи Гранична полиция, за да може да пази страната. 

"Много назад във времето е трябвало да бъде обезпечена жизнеспособна Гранична полиция. Това е в компетенциите на Народното събрание. Комуникационната система ТЕТРА нямаше покритие и връзка", каза Демерджиев.  Той отново припомни, че камери, сензори и  фотокапани има само на 154 км. от оградата, а там, където са основно сензори, те улавяли всякакви движения и хабили ресурса на граничарите.

"След трагичния инцидент в Бургас проведохме над 100 акции. Разбити са десетки каналджийски групи, задържани са стотици. Такива операции трябва да има в Турция и държавите, към които пътуват нелегалните мигранти. Трябват законодателни изменения. Оказа се, че това е много леко наказуемо престъпление. Хора от цяла Европа се занимават с трафик на мигранти", посочи министърът. Вече има работна група в МВР, която ще подготви законопроект за справяне с проблема. Преди два дни същото направиха и от БСП с предложения за увеличаване на наказанията за трафикантите. 

"Причината да не използват досега дълго оръжие е, че служителите на министерството на отбраната имат такива. При преследване то е неумесно. След инцидента преценихме, че сме длъжни да ги обезпечим с такова оръжие и да ги обучим. Повече от месец и половина обяснявам на граничните полицаи да не се колебаят и да стрелят при необходимост", увери Демерджиев депутатите. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>