Граничарят застрелян с пушка за глигани, задържаните братя май плячкосвали мигранти (Обзор)

09.11.2022 23:00 Тони Щилиянова
Оградата на българо-турската граница
Петър Бъчваров имал приятелка и планирал сватба.
Бургаски полицаи, както и колегите им от цялата страна, отдадоха почит към паметта на Петър Бъчваров.

Министър Демерджиев отрече версията за наркоканал, откритите гилзи на наша територия били от “Калашников

Двамата братя турци, задържани за убийството на българския граничар Петър Бъчваров, не са искали да преминават браздата. Те причаквали други свои жертви.

Това разкри служебният вътрешен министър Иван Демерджиев на поклонението на загиналия полицай в Елхово в сряда.

От турски медии стана ясно, че задържаните E. E. и M. E. са криминално проявени, с множество регистрации за кражби. Вчера те са изправени пред съда в Одрин. Срещу двамата заподозрени е образувано дело за убийство.

Братята били разкрити и задържани от жандармерията в Одрин,

която охранява българо-турската граница в село Кючюнлю, окръг Лалапаша. При ареста е открита ловна пушка с 23 патрона - най-вероятно оръжието, с което е извършено бруталното престъпление.

Заради криминалното минало на арестуваните разследващи предполагат, че братята са дебнели по границата, за да плячкосват мигранти.

Две бяха основните версии в първите часове след екзекуцията на българския граничен полицай - трафик на мигранти и на наркотици.

Вчера обаче вътрешният министър заяви: Става дума за друг тип престъпна дейност, не за разпространение на наркотици. Тези хора са извършвали престъпления на територията на Турция, най-вероятно по посока точно на мигранти.

Тепърва турските власти ще трябва да решат дали задържаните да бъдат екстрадирани

в България.

“Нашата прокуратура ще поиска това”, каза за “24 часа” окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев.

В окръжната прокуратура в града е образувано досъдебно производство по чл. 116 от НК – за убийство на полицейски служител при изпълнение на служебния му дълг.

Ако бъдат съдени у нас и признати за виновни, братята може да получат дори доживотен затвор, тъй като законът предвижда тежки наказания – от 20 до 30 г. лишаване от свобода, доживотен затвор и доживот без право на замяна.

32-годишният Петър Бъчваров бе погребан в родния си град Елхово, а до последния му земен път го изпратиха десетки колеги, приятели и роднини. Точно в 12 ч в Бургас и по-големите градове в цялата страна завиха полицейски сирени.

Служители на МВР – униформени и цивилни, отдадоха почест към загиналия си колега с минута мълчание.

Загина един достоен наш служител, който изпълни дълга си. Извършителите са заловени, работи се интензивно с тях от турска страна. Разследването е напреднало и скоро ще има отговор на всички въпроси.

Изключителна изродщина! Човешко същество не може да подходи по начина, по който е подходил извършителят. Няма съмнение - убийството е извършено на турска територия.

Изстрелите са произведени с ловна пушка. Двамата турски граждани са извършвали престъпления в Турция, каза още министър Демерджиев.  

От думите му стана ясно, че намерените гилзи на българска територия са от “Калашников”, с който оцелелият военен служител от патрула е отвърнал на огъня.

Пред “24 часа” разследващи разкриха, че огнестрелната рана в главата на загиналия граничар Бъчваров ясно показвала, че по него е стреляно с ловно оръжие, което се използва за отстрел на едри диви животни като глигани.

От черепа на младия мъж са извадени десетки едри сачми,

чака се съдебномедицинската експертиза, която трябва да изготви съдебният лекар, извършил аутопсията. Тя бе направена от сливенски медик на 8 ноември в болницата в Елхово, тъй като в момента Ямбол не разполага с такъв специалист.

По служебния автомобил на граничния патрул също имало следи от стрелбата, по които разследващи са заключили, че откъм турска страна е стреляно с ловно оръжие.

На този етап наказателни производства са образувани и в Турция, и в България, уточниха от МВР.

За момента имаме пълно съдействие от турската страна. Двама наши зам.-министри посетиха валията на Одрин. Турците са взели много сериозни мерки, мигрантският натиск е спаднал в пъти. И това ще продължи като действие, коментира още Демерджиев в Елхово.

Той очаквал и у нас натискът рязко да спадне, но вметна, че с годините мигрантският поток ще се увеличава и “трябва да сме внимателни”. Важно било да се увеличи щатът на Гранична полиция и да има законови промени за по-строги присъди при трафик на хора.  

Според Демерджиев Турция в момента има проблем на границите си със Сирия и Афганистан, но вече получил уверение от турския си колега, че с много повече екипи ще пазят съвместната ни граница.

След поклонението Демерджиев се отправи за среща с личния състав по границата. Ще коментираме всичките им проблеми. Питал съм ги и преди, но те отвръщат - нямаме проблеми, нямаме нужда от помощ. Аз обаче знам, че имат, но никой не ги е питал. А те са хора на честта. Сега очаквам откровени отговори, коментира министърът.

Той призна, че полицаите имат по-скоро психологически проблем при използване на оръжие, защото с годините се е натрупал страх от обвинения срещу тях.

Имат и бронежилетки, но те са изключително тежки, а тези хора минават километри. Имат и уреди за нощно виждане, но още когато са купувани, те не са отговаряли на необходимите стандарти, не са достатъчно добри. Работим по тези въпроси, заяви министърът.

“Предвидили сме от утре всички да бъдат снабдени с очила за нощно виждане и бронежилетки”, обяви междувременно колегата му военен министър Димитър Стоянов. Напомни, че от миналата година се поддържа група от 20 до 40 души, която се занимава с възстановяване на оградата по границата.

Продължавали вандалщините на бежанците по нея, освен това тази “Китайска стена” се оказала прекалено ниска за прескачане. И обобщи, че е можело да бъде изпълнена много по-добре.

Демерджиев пък дори определи съоръжението като бутафорно. Не може проблемите, натрупани в Гранична полиция от 10 г., да се прехвърлят върху сегашното ръководство на МВР, настоя той и изреди намаляване на щата, “изграждане на бутафорно защитно съоръжение” и проблеми с оборудването.

Заварих Гранична полиция в изключително тежко състояние, макар че има огромен ресурс. Последните години никой от многото на брой министри на МВР не е стоял толкова близо до служителите си, категоричен бе Демерджиев. Той

определи като неуместни критиките, отправени към ръководството

на МВР, и заяви, че би подал оставка, но ако президентът я поиска.

Хората, които ми искат оставката, в най-голяма степен са отговорни за проблемите, с които се сблъскваме. Техническото оборудване, с което е снабдена границата, е незадоволително. То е изградено по същото това време, когато е изградена и оградата – не мога да я нарека защитно съоръжение, отбеляза министърът.

Близки до служители на Гранична полиция са категорични, че те нямат необходимото оборудване и всеки ден рискуват живота си. Въпреки това пазели границата самоотвержено.

Самият Бъчваров бил един от най-отдадените на службата граничари. Познавали го добре не само в Елхово, но и в селата около границата. Започнал работа в системата на МВР на 24 г. Баща му също е полицай, бил е началник на РПУ-Елхово. Петър не е бил семеен, но имал сериозна приятелка, за която искал да се ожени.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>