Твърдението на Кирил Петков, че е ненадежден, сломило Сотир Цацаров (Обзор)

09.11.2022 22:30 Ана Михова
Сотир Цацаров. Снимка Архив
Кирил Петков.

Ден след като бившият главен прокурор обявил, че напуска антикорупционната комисия, премиерът май искал първи да съобщи от екрана, че е отнел достъпа му до тайни – агентите на ДАНС дошли след извънредната тв изява

Едната червена линия за премахване, която Кирил Петков очерта от първия ден на своето управление през ноември 2021 г. - Сотир Цацаров, в сряда извика в съда на първа среща политика.

Бившият главен прокурор и бивш шеф на антикорупционната комисия съди бившия премиер за 15 000 лева.

Думите, заради които изпаднал в шок, са, че допускът му до класифицирана информация е отнет от ДАНС, защото не е издържал тест за надеждност.

Събитията, които сломили бившия шеф на институцията, чието цяло име е Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), се случват на 14 януари тази година.

За тях в Софийския районен съд разказа Малина Александрова, която е директор на отдела за връзки с обществеността в комисията. Тя беше разпитана като свидетел по делото, което Цацаров води срещу Петков за две изказвания на бившия премиер.

Едното е направено в обедната емисия на Би Ти Ви на 14 януари, а другото е на 16 януари в “Тази неделя” по същата телевизия. И в двете Петков твърди, че допускът е отнет поради ненадеждност.

Именно това, че е бил представен като ненадежден, го изумило, защото целият му път на съдия, главен прокурор и шеф на КПКОНПИ бил поставен под съмнение, каза Малина Александрова.

Изявлението на Кирил Петков е само ден след като на 13 януари първо пред “24 часа” Сотир Цацаров съобщи, че подава оставка като председател на комисията. Той

решил да напусне

поста още в

средата на

декември 2021 г. Причината била, че около името му се нагнетявало напрежение, а не желаел да предизвиква трусове в КПКОНПИ. Искал обаче първо да съобщи решението си на президента Румен Радев и на представените в парламента политически сили. И го направил наистина, но кога е провел разговорите с държавния глава и с политиците, Александрова не знаела.

Цацаров приемал спокойно намерението да напусне поста. Не страдал, че няма да е шеф на комисията, било професионален акт. Той приемал спокойно и критиките, защото подобни позиции вървят с тях, а освен това имал много висок праг на търпимост към критики.

В онзи период преди близо година управляващата тогава коалиция - “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България” беше очертала две червени линии. Едната беше оставката на главния прокурор Иван Гешев, а втората - оставката на Сотир Цацаров. Пловдивчанинът очевидно бе по-емоционален от наследника си в обвинението, който остана на поста си. Появиха се критици на Цацаров, които смятаха, че той се е договорил с президента или просто прекалено бързо е вдигнал бяло знаме пред политическия натиск.

Управляващите всеки ден обаче повтаряха намерението си да разделят КПКОНПИ на две - едната комисия да се занимава с корупцията, а другата - с отнемане на незаконно придобитото имущество.

Законопроект обаче никой не беше написал. Първо се смяташе, че по него ще работи Министерството на правосъдието, което беше оглавявано от Надежда Йорданова от “Демократична България”.

После обаче се оказа, че

проектът за

разделяне на

комисията се

пише основно

от Лена

Бориславова,

която тогава беше началник на кабинета на премиера Кирил Петков. Проектът беше внесен в парламента едва в началото на юни - повече от 100 дни, след като Цацаров напусна комисията, за да не пречи за новата власт в нея.

Лена Бориславова се оказа готова ден след като Слави Трифонов обяви, че “Има такъв народ” излиза от коалицията, а Петков започна упорито да лансира Бойко Рашков за поста. Тогава дните не стигнаха да се гледа в пленарна зала. Гласуването на този проект и на втория, изработен от екипа на правосъдния министър Крум Зарков, стана преди седмица.

“Сотир Цацаров

приемаше

нагнетяването на

напражението

като част от

политическата

игра,

като обстоятелства такива каквито са”, обясни Малина Александрова.

На 13 ануари 2022 г. той решил, че това е денят, в който вече трябва да обяви публично оставката си. Първо го съобщил на колегите си в комисията, а после и в отговор на въпрос на “24 часа”. Бил спокоен. Не така обаче било на 14 януари.

Тогава Александрова, чието задължение е да следи в реално време медиите, чула анонс по Би Ти Ви, че премиерът Кирил Петков ще направи извънредно изявление, че е отнет допускът на Цацаров до класифицирана информация. Това много я учудило. Тя веднага се обадила на бившия главен прокурор, който пътувал. Той бил много изненадан, че е му отнет достъпът на тайни и дори я попитал дали добре е чула.

Щом и Цацаров чул изявлението на Петков, споделил пред пресаташето си, че се чувства много зле, че му трябва време и да се чуят по-късно. Двамата се видели около 13,30 ч в КПКОНПИ, която се намира на площад “Св. Неделя”.

Преди това, когато изгледал обедната емисия на Би Ти Ви,

Цацаров вдигнал

кръвно и дори

изпратил

секретарката си

да му купи

лекарства

От 10 години работим заедно и никога не съм го виждала в такова състояние, сподели Александрова. Цацаров бил зачервен, в едното му око имало кръвоизлив, на бюрото му стоял апарат за кръвно налягане. Тя го попитала дали е добре, бил в емоционален шок.

Някъде по обед го посетили и служители на ДАНС, които го уведомили за отнетия допуск.

Това, което сломило Цацаров обаче, не било отнемането на достъпа, а това, че била поставена под въпрос цялата му кариера на съдия, прокурор и шеф на КПКОНПИ, била поставена под съмнение неговата надеждност. Обяснил, че самото отнемане е процедура, която следва своя законов ход. То може да се обжалва и да бъде възстановен допускът, нещо, което след дни той направи. Не очаквал обаче публично опозоряване.

Той казал, че като съдия е подписвал стотици искания на Специални разузнавателни средства (СРС), като главен прокурор е чел такива. Не можел да си представи, че целият му път е поставен под съмнение.

След като подготвили изявление до медиите, се прибрал у дома. В съобщението обяви, че отнемането на допуска е политически мотивиран акт и ДАНС е била принудена да го остави без достъп до класифицирана информация от премиера Петков и вътрешния министър Рашков

В следващите два дни, които се падали събота и неделя, Цацаров проследил абсолютно всичко, което излиза по негов адрес в медиите, и особено коментарите. В неделя сутрин последвало ново телевизионно интервю на Кирил Петков, в което той повторил твърдението си. Цацаров казал, че не реагира, защото нямал сили. На следващия ден в понеделник изглеждал като човек, който не бил спал, дълго мислил как да постъпи, бил апатичен, избягвал да се среща с когото и да било.

Цацаров напусна комисията на 1 март. Оттогава е във Върховната касационна прокуратура.

Ден след като бившият главен прокурор обявил, че напуска антикорупционната комисия, премиерът май искал първи да съобщи от екрана, че е отнел достъпа му до тайни – агентите на ДАНС дошли след извънредната тв изява

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>