Шведи оглеждат 2 летища стават ли за “Грипен”

09.11.2022 22:00 Виктор Иванов
Шведският изтребител "Грипен"

Италианските подводници са ни твърде скъпи

Швеция изпраща свои експерти, които да инспектират две български военни летища - “Граф Игнатиево” и “Безмер”, дали могат да приемат изтребители “Грипен”. Това обяви военният министър Димитър Стоянов на изслушване в парламентарната комисия по отбрана. Шведите трябва да дойдат още на 16 ноември.

Подобна делегация, която да инспектира дали двете бази могат да приемат самолети “Мираж-2000”, се очаквала и от Франция, каза Стоянов на депутатите. Засега обаче за нея няма дата.

Както “24 часа” писа, “Грипен” и “Мираж” са фаворити за т.нар. заместващ изтребител, който трябва да покрие нуждата на ВВС от самолети от 2023 г. - когато изтича ресурсът на руските ни изтребители, до 2028 г. - когато ще са в пълна оперативна готовност закупените от САЩ F-16.

Швеция и Франция са двете държави, отговорили на запитванията на МО дали могат да ни предоставят изтребители и въоръжение. Запитвания са пращани и до САЩ и Израел от служебното правителство. Преди това кабинетът на Кирил Петков е питал и Испания, Италия и Нидерландия, но тези страни отговорили с писма, че не могат да ни предоставят изтребители, каза Стоянов.

По-късно пред журналисти министърът разясни, че от Швеция и Франция има отговори, включително и с цени, които не назова. И двете оферти са за над 100 млн. лева и която и да бъде избрана, ще трябва да бъде одобрена от парламента.

В края на 2023 г. изтича ресурса на МиГ-29, а първите американски самолети ще дойдат най-рано 2025 г., напомни Стоянов пред депутатите защо се търсят заместващи самолети.

МО продължава и преговорите с Италия за закупуването на две подводници. Последните разговори са били в периода 12-14 октомври, но италианската оферта била много скъпа по думите на министъра. Затова очакваме подобряването ѝ.

Ако парламентът одобри предложената от правителството програма за модернизация на армията с 13 проекта на обща стойност над 8 млрд. лв., реално ще отпадне нуждата всяка сделка да се одобрява поотделно от НС, стана ясно на изслушването на Стоянов. Т.нар. ПИР щял да се прави единствено за сделки, които са по-скъпи от прогнозната цена в програмата.

Шведска делегация ще провери дали нашите авиобази могат да приемат изтребители “Грипен”.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>