Италианец вдигна храм в Катуница, за да помнят Ангел и Павел, загинали в размириците преди 11 г. (Снимки)

09.11.2022 11:22 Румен Златански
Микеле Санторели
Параклисът в Катуница ще бъде напълно готов до събота.
Параклисът изумява с красотата си.
Микеле Санторели всекидневно се интересува как върви строежът на параклиса и разговаря с работниците.
Кметът на Катуница Красимир Юруков е възхитен от инициативата на Микеле Санторели.
Паметната плоча на двете загинали момчета.

Жителите на Катуница ще могат вече да запалят свещичка и да се помолят за душите на Ангел Петров и Павел Толев в православния параклис “Св. архангел Михаил”, който беше издигнат в тяхна памет от италианеца Микеле Санторели. Двете момчета - на 17 и 19 г. тогава, загинаха преди 11 години в размириците, избухнали

срещу своеволията на фамилията на Цар Киро

Тържественото откриване ще бъде в събота, 12 ноември, в 11 ч. Церемонията ще води лично пловдивският митрополит Николай.

Местните хора, които трудно се отърсиха от преживения кошмар, останаха трогнати от жеста на един чужденец, който даде пример за човещина и съпричастност. На откриването ще присъстват роднините на Павел и Ангел, представители на община Садово, на държавни институции, местни жители. Ще бъде раздаден и курбан за здраве.

“Моята цел е с построяването на параклиса, освен да почетем паметта на Ангел и Павел, и да обединим народа. Да доближим хората до християнската вяра, която учи всички нас на добродетели. Няма какво да крием - много млади хора се отдалечиха от църквата. Много се надявам този параклис да помогне да ги приобщим”, каза Санторели.

Самият той от 30 години e в Катуница, където развива успешен бизнес. Познавал много добре двете загинали момчета, бил приятел с тях. Смята, че по-съществено е сега да мислим за бъдещето на децата, без да забравяме какво се е случило.

“Аз съм католик и уважавам всички религии

Удовлетворен съм, че православната църква реагира положително на идеята ми. За да има гражданско общество, хората трябва да взаимодействат с всички институции, в това число и с църквата”, коментира Микеле. 

Изпитва дълбоко съчувствие към семействата. “Мъката на родителите е голяма и никога няма да отшуми, защото няма по-тежко от загубата на дете. Трудно е да се говори за това, но ние всички ще си спомняме за тях”, коментира италианският бизнесмен. 

Изграждането на параклиса започнало преди година и половина. Инициативата на Санторели веднага намерила подкрепа от местните жители - помогнали с набирането на средства.

“Хората в Катуница останаха трогнати от жеста на  г-н Санторели.  Той  е един от нас, съпричастен и към проблемите ни”, каза кметът Красимир Юруков.

Италианецът почти не пропуска ден, в който да не види как върви строителството, дали работниците имат проблеми и от какво се нуждаят. Сградата е голяма и красива, с много икони, намира се непосредствено

до паметника на Павел и Ангел

Микеле Санторели идва в България през 1991 г. заедно с братята си Роберто и Джовани. Семейството им е  от Неапол и има традиции в земеделието.

“Купуваме и преработваме плодове, а продукцията изнасяме за Италия, Испания и други страни от Европа. Стартирахме с череши, по-късно разширихме асортимента си”, разказва Микеле. Вярва, че ще продължат да работят тук.  В нито един момент не съжалява за решението си да инвестира у нас.

“Хората в  Катуница ни приеха, отнасят се добре към нас, те са топли като жителите на Южна Италия. Ние отговаряме със същото. В нашата фабрика постоянно работят 250 души. Не знам дали сме най-големият работодател в Катуница, но смятам, че хората са доволни”, споделя Микеле.

“Похвална е инициативата на г-н Микеле Санторели. Всички в селото скърбим за смъртта на двете момчета. Надяваме се

повече такива събития в Катуница да не се повтарят”,

каза Георги Илиев, чиято къща е точно срещу параклиса.

“В селото имаме училище до седми клас и детска градина. Регистрирали сме две сдружения - събираме се всеки месец, за да дискутираме проблемите с децата и да ги решаваме.  Обстановката при нас е спокойна. Работа има за всеки, стига да иска да се труди”, твърди кметът.

Много млади хора са се върнали от чужбина и отново живеят тук. Пловдивчани също си купуват имоти в селото. 

Близките: Остаряваме без децата си

“Хората казват, че болката отшумява с годините, но не е така. Всичко, свързано с децата, боли. И сега, когато отида на гробищата, сърцето ми се свива. Искахме наказания за виновните за смъртта на нашите деца, не съм сигурна обаче, че са ги получили”, сподели Райна Толева, майка на  Павел Толев.

Надява се повече никога да няма загинали деца и опечалени родители. Не крие, че винаги ѝ е много трудно, когато говори за сина си. Искрено е благодарна за  жеста на Микеле Санторели.

Бащата на Ангел – Атанас Петров, също е дълбоко признателен на италианеца.

“Такава мъка не може да бъде преодоляна. Не пожелавам на никого  да я изживее. С всяка изминала година става все по-тежко. Остаряваме без децата си. Дано нашето общество се стресне”, каза Атанас Петров.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>