4 години след като се споразумя със спецпрокуратурата, Иван Слънцето заловен със 7 кг дрога (Обзор)

08.11.2022 22:00 Димитър Мартинов
Иван Слънцето бил арестуван в понеделник. СНИМКА: ЛИЧЕН ПРОФИЛ ВЪВ ФЕЙСБУК
Част от откритата марихуана СНИМКА: МВР

През 2016 г. разбиха бандата му за продажба на дрога по морето и в София, бил е свидетел срещу конкурентите си Йоско Костинбродския и братята Боцеви

С по два килограма кокаин и хероин, както и 29 пресовки марихуана и над 100 грама амфетамини е задържан наркобосът Иван Митов-Слънцето, който само преди 4 г. се споразумя със спецпрокуратурата за същото престъпление. Призналият се в миналото за наркобос Иван Слънцето е арестуван в понеделник при акция на Второ районно и СДВР.

Криминалистите отдавна следели мъжа, който има много присъди за наркотици. Смята се, че гравитира около люлински босове и работи за тях, като им отчита процент от печалбите.

Униформените открили огромното количество дрога в квартира на Слънцето в столичния кв. “Надежда”. Те очаквали да намерят около килограм кокаин. Вместо това се натъкнали на 2 пъти повече от луксозния наркотик, както и още толкова хероин и марихуана и амфетамини - общо над 7 кг. За разпространението на същите наркотици Митов и бригадата му бяха арестувани при мащабна акция през 2016 г.

Той бил задържан веднага, а екипи на полицията започнали проверки и по другите му адреси, включително и в дома му. Там обаче нямало дрога. След приключване на огледите случаят бил докладван на прокуратурата. Оттам са обвинили Иван Митов в разпространение на дрога в условията на опасен рецидив. 

През 2016 г. той бе задържан и обвинен като лидер на престъпна група, търгувала с наркотици по морето. Членовете на бандата разпространявали кокаин, хероин, амфетамини, екстази, марихуана и хашиш на Какао бийч в Слънчев бряг, по заведения в Несебър и други морски дестинации през лятото, а през зимата - в София и Банско. Групата била създадена от Митов през януари 2014 г. Всеки от участниците имал строго определени функции по доставянето на наркотици на едро, съхраняването, разпределението на дози и пласирането, главно край заведения или с доставка на адреси. Установено е, че групата е имала и силово звено, чиято задача била да елиминира всякаква конкуренция на територията на Слънчев бряг и да събира пари от некоректни клиенти.

Иван Слънцето не се докосвал до дрогата, а само определял къде, кога, на кого и на каква цена да се продаде. Дилърите му се хвалели, че са недосегаеми, защото ги пази той.

Цигарата марихуана струвала 20 лв., а хапче екстази с надпис “Барселона” - 9. Амфетамините били в кутийки от упсарин. Бандата предлагала и услугата “частен наркодилър”. Обикновено това е изпитан и опитен човек. Контактува лично с богати клиенти, които му имат доверие. Посещава ги лично и им продава стока с най-високо качество. Понякога богаташите изпращали бодигардове или шофьори да вземат стоката, но предварително са знаели кой ще ги снабди.

След като прекара 17 месеца в ареста след задържането си на 19 август 2016 г., на 7 февруари 2018 г. Слънцето сключва споразумение със спецпрокуратурата за 3-годишна присъда. Излежаното време в килия му е приспаднато и излиза на свобода година по-късно.

Иван Митов-Слънцето е стар играч на наркопазара. Той е осъждан за разпространение на дрога и през 2010 г. Свидетел е по делото срещу Йосиф Йосифов-Костинбродския за наркотици. Неговата групировка беше разбита в началото на 2010 г. Една от териториите, на които се опитвала да сложи ръка, е точно в кварталите “Надежда”, “Толстой” и “Свобода”, където действал и Слънцето. Арестуваният в понеделник е давал показания и срещу бандата на братята Виктор и Габриел Боцеви - Жабата и Джуката, които са от неговия район.

Слънцето е задържан и на 13 мноември 2009 г. при операция на сектор “Наркотици”. С него в ареста попадат Даниел Георгиев-Данкера, рапърът Еленко Христов-Льони Милиони и още 4-ма дилъри. Тарторът Иван Слънцето е хванат до бл. 19 в кв. “Зона Б 5”. В анцуга му, в апартамента, където живее, и в мерцедеса му имало марихуана и амфетамини за над 35 хил. лв.

Мъжът се признава за виновен и е осъден на 1 г. затвор. Същата процедура избира и рапърът Еленко Христов-Льони Милиони, който е негов приближен. Той сам е посочил този факт в биографията си. И двамата излизат на свобода през декември 2010 г. След това Иван Митов става свидетел по 2-те мегадела за разпространение на дрога в спецсъда.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>